VM håndbold

Dommere hyldes for stor præstation - 'og så lever vi med den ene fejl'

Dommerne i Danmarks kvartfinale kom på arbejde og håndterede det ganske godt. Men én situation trækker en ellers fremragende indsats lidt ned.

Hvad har en landstræner, håndboldeksperter og en tidligere topdommer til fælles efter onsdagens nervepirrende kvartfinale mellem Danmark og Egypten?

Respekt.

Respekt for det kroatiske dommerpar Matija Gubica og Boris Milosevic, der ledede det intense slag ved brug af en fløjte, et videosystem og et indgående regelkendskab.

Efter 80 minutters spilletid og en straffekastkonkurrence sikrede de forsvarende verdensmestre sig den ene af fire semifinalebilletter, da de ekspederede det afrikanske værtsland ud i kulden. Undervejs viste Gubica og Milosevic prøver på deres dommerkyndighed.

Spørger man Per Olesen, der tidligere har dømt på internationalt topniveau, var indsatsen virkelig god.

- Det er grundlæggende rigtig godt, når der ikke er fokus på dommerne. Det er som regel udtryk for, at spillerne har fuld tillid til det arbejde, dommerne udfører på banen. Og det sker typisk i de kampe, hvor der træffes korrekte kendelser og beslutninger, lyder analysen til TV 2 SPORT.

Blev dramaet unødigt forlænget?

Der er flere nævneværdige momenter, som understreger Per Olesens pointe. Men først spoler vi tiden tilbage til et øjeblik, som måske trækker dommerindsatsen ned fra 100 procents perfektion til 99,9.

Da egyptiske Mohammad Hisham Sanad scorer på et straffekast, der sender de to nationer ud i anden del af den forlængede spilletid, løftede han sin standfod og trådte frem, inden han kastede. Hvilket han ikke må. Foden må kun skubbes fremad, hvis den hele tiden har kontakt til gulvet.

Havde dommerne opfanget situationen, ville det have ført til, at målet skulle underkendes, og Danmark havde dermed vundet kampen på baggrund af hændelsen.

Ifølge TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard er det dog en mindre parentes i et ellers pletfrit dommerarbejde.

- Det skal dommerne selvfølgelig se, og jeg ærgrer mig da lidt over, jeg ikke selv så det, for der er faktisk mange straffekast, der bliver afviklet forkert. Men efter en kamp, hvor dommerne leverede en præstation i verdensklasse, så lever jeg med sådan en fejl, fortæller Nyegaard.

På et afgørende straffekast, der vil tvinge holdene ud i en ny omgang forlænget spilletid, står Sanads standfod ikke stille. Video: TV 2 SPORT

To afgørende øjeblikke

Og lad os så fremhæve nogle specifikke nøglemomenter, hvor de kroatiske dommere varetog deres opgave på bedst mulig vis.

Der resterede blot sekunder af den ordinære spilletid, da Egypten var i boldbesiddelse ved stillingen 28-28, og dermed havde de mulighed for at afgøre kampen. Men fløjten lød. Opgøret blev stoppet. Det lignede, at det egyptiske mandskab havde sendt for mange spillere på banen.

Det kroatiske dommerpar listede op til bordet med videosystemet og efter et grundigt samt effektivt gennemsyn, blev en egyptisk spiller udvist, og bolden var pludselig dansk, da billederne viste, at der var en spiller for meget på halgulvet. Helt efter bogen og med stort overblik fra Matija Gubica og Boris Milosevic, vurderer Per Olesen.

Det var sådan cirka det eneste, der ikke måtte ske for egypterne. Video: TV 2 SPORT

- Når man skal træffe nogle kampafgørende beslutninger, så er det fantastisk med elektronisk hjælp i form af videoproof-systemet. Dermed undgår man at træffe beslutninger på et splitsekund, som ofte går udover kvaliteten af kendelsen. Derudover giver det også dommerne en enorm tryghed inde på gulvet, mens kampen er i gang, fortæller Per Olesen i forbindelse med ovenstående situation.

Det var en fuldstændig eminent præstation

Claus Møller Jakobsen, håndboldekspert TV 2 SPORT

Danmark misbrugte sit sidste angreb, og kampen gik i forlænget spilletid.

I første del af denne førte Danmark med ét mål og havde bolden med få sekunder tilbage. To sekunder før tid kastede Mikkel Hansen bolden væk, efter dommerne havde fløjtet for passivt spil. Fordi det skete inden for de sidste 30 sekunder, fik Hansen direkte rødt kort, og der blev dømt straffekast til Egypten.

Danmark var to sekunder fra sejren i VM-kvartfinalen mod Egypten, da Mikkel Hansen begik en dyr fejl. Video: Bo Bentsen

Igen gjorde kampens dommere brug af videosystemet, hvilket kastede en korrekt dom af sig. På intet tidspunkt signalerede de, at de var i tvivl om beslutningerne.

- Dommerne har helt sikkert haft en fornemmelse af, at deres kendelse er rigtig. Men i en situation som denne - hvor beslutningen er så møghamrende vigtig - så er det dejlig trygt at have muligheden for at se den igennem, forklarer Per Olesen.

Helt overordnet peger den tidligere topdommer på tre kompetencer, som dommere på absolut topniveau skal have med sig i bagagen, når de dømmer så vigtige opgør. Kompetencer, som Matija Gubica og Boris Milosevic demonstrerede i stor stil i onsdagens kvartfinale.

  1. Erfaring
  2. Respekt
  3. Regelkendskab

- Man skal have dømt nok kampe for at være så rolige, som de var. Det kommer kun af deres erfaring. Qua deres status som anerkendte dommere har de også en enorm respekt omkring sig.

- Det kan lyde banalt, men at have et indgående kendskab til håndboldloven er altafgørende. Og i håndboldsporten er det ikke altid ligetil at afkode reglerne. Det demonstrerede de to kroatiske dommere, uddyber Per Olesen.

Høster enorm ros

Det erfarne dommerpar anerkendes blandt de bedste i verden og dømte blandt andet VM-finalen i 2019, som Danmark vandt. Gubica og Milosevic har desuden dømt flere Champions League-finaler. Og allerede inden opgøret forsikrede Per Olesen, at man kunne være helt tryg ved dommerpåsætningen.

- Vi får verdens bedste dommerpar til at dømme den her, så det er bare at læne sig tilbage og nyde det, sagde han.

Da Lasse Svan hamrede det afgørende søm i kisten på kampens sidste straffekast i straffekastkonkurrencen, var Bent Nyegaard så ekstatisk over dommerpræstationen i sin kommentering, at han måtte stoppe op og tilkendegive sin holdning.

- Jeg bliver nødt til at rose en fantastisk præstation af det kroatiske dommerpar. Den var fuldstændig, som den skulle være.

Efter kampen gav Claus Møller Jakobsen, der, ligesom Nyegaard, også er håndboldekspert på TV 2 SPORT, dommerne et 13-tal, hvis han skulle belønne deres indsats ud fra den gamle karakterskala.

- Det var en fuldstændig eminent præstation af de to kroatere. Hvis jeg kigger situationerne igennem igen, så vil min konklusion ikke være anderledes, lød det.

Og på torsdagens pressemøde var den danske landstræner også ganske tilfreds, selvom flere kendelser gik egypternes vej.

- De var fremragende, lød det kortfattet fra Nikolaj Jacobsen.

Efter Danmarks sejr over Egypten står det klart, at de danske landsholdsherrer er klar til deres anden VM-semifinale i streg. Her venter Spanien, der slog Norge ud af turneringen.

VM i håndbold vises direkte på TV 2 og TV 2 PLAY. Se hele vores sendeplan her.