VM håndbold

De ukendtes VM-finale

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard kigger i denne klumme nærmere på de mange "ukendte spillere" i søndagens VM-finale.

Jeg tøver ikke med at konstatere, at Sveriges indtog i den 27. VM-finale er en vaskeægte sensation. Aldrig i VM’s historie har et så ungt og urutineret hold stået på tærsklen til at favne det så eftertragtede VM-trofæ.

Aldrig har en debuterende VM-træner evnet at føre sit mandskab så tæt på en historisk triumf, der med garanti vil indskrive sig ikke bare i den svenske, men i hele håndboldverdenens voluminøse historiebog.

Og nu jeg er ved det historiske, så mindes jeg stadig, når koryfæer som Sveriges Gunnar Kämpendahl og en vis Bengt Johansson landskampduellerede med den fynske landmand Jørgen Peter Hansen fra Tarup HK og kringlekongen Mogens Olsen fra Aarhus KFUM.

De scener udspillede sig i slut 1950’erne og i starten af 1960’erne.

Via den danske radiofoni forstås.

Dengang - som så ofte siden - var svenskerne stærkest. Det har gud ske tak og lov ændret sig det seneste årti.

Farvel nostalgi, goddag nutid.

Lidt tal kan give en fornemmelse af, hvor voldsomt det er, det svensken har gang i netop nu.

Sveriges hold har en gennemsnitsalder på 26.3 år. De har spillet et gennemsnit på 27 landskampe per mand. Danmarks tal hedder 28.5 år og 67.8 landskampe. Semifinaletaberne har følgende tal. Spanien 30.1 år og 98.8 landskampe. Frankrig 29.4 år og 73.7 landskampe.

Ungdom og vovemod slår altså indimellem erfaring og rutine.

Jim Gottfridsson og hans kammeraters tal er vilde, og det hører selvfølgelig med, at nogle af de allermest urutinerede blandt de urutinerede bærer store byrder på det svenske landshold.

De ukendtes finale

De ukendtes finale har jeg tilladt at kalde denne klumme. Hvis jeg før dette mesterskab havde fortalt, at nogle af VM-finalens hotteste aktører - anno januar 2021 - ville bære efternavne som Carlsbogard, Darj, Claar, Sandell, D. Pettersson, Gidsel og Saugstrup, ville mange have opfattet mig som en førsteklasses nar.

Med god grund ovenikøbet.

Den 23, januar 2019 mødte Andreas Palicka og Niklas Landin hinanden i en mellemrundekamp i Jyske Bank Boxen ved VM i Tyskland/Danmark. Danmark kom skidt fra start og var bagud med 3 mål efter 24 minutter. Hansen og Lauge kunne ikke få spillet til at flyde, men kom tilbage på sporet i 2. halvleg og vandt sikkert med 30-26.

Når jeg lige vender tilbage til den kamp, er det fordi holdopstillingerne fortæller deres helt egen historie. Her er der navne som Ekberg, Ekdahl du Rietz, K. Andersson, A Nielsson, Appelgren, Zachrisson, L. Nilsson, Jeppsson, Lauge, Markussen, Mortensen, Toft.

Lutter kendte navne på den internationale håndboldhimmel.

Nikolaj Jacobsens taktik i fokus

No more. 11 af 16 danske spillere står stadig til landstrænerens disposition. Hos svenskerne er billedet helt anderledes. Blot 5 af 16 er til den nye landstræner, Glenn Solbergs, disposition.

Voldsomt. Med til historien hører, at det var svenskernes daværende landstræner, Kristan Andrésson, der forsøgte sig med et 7 mod 6-spil for at komme tilbage i hin kamp i Jyske Bank Boxen. Landstræner Jacobsen reagerede øjeblikkeligt med et 5-1-forsvar, der med succes bragte Mikkel Hanen & Co. i havn.

Bonusinfo: 15002 tilskuere skreg sig hæse i eufori over endnu en dansk sejr.

Morgendagens finale er naturligt nok uden tilskuere.

Det meste andet inden for de 40 x 20 meter er i spil.

7 mod 6 kunne sagtens være med modsat fortegn. Hvis Gidsel & Co. skulle få problemer mod den stolte svenske 6:0-defensiv, vil Jacobsen ikke tøve med få overtaget over på danske hænder.

Hvor voldsom en forandring den regelændring har haft på håndbolden, bemærkede jeg, da Jordi Ribera blev frataget ét af sine helt store strategielementer, 5 plus 1-forsvaret, da Nikolaj Jacobsens 7 mod 6-strategi lynhurtigt signalerede, at den forsvarsform overhovedet ikke generede Hansen & Co.

Morten Olsens rolle

Morten Olsen er ikke ukendt - og så alligevel. Som oftest spiller han ikke mange minutter ved diverse mesterskaber. Jeg er sikker på, at GOG-strategen er den spiller i hele verden med størst indflydelse på begivenhederne med det færreste antal spilminutter overhovedet.

Hvis du tvivler, kære læser, så brug lidt tid på at gå tilbage og vurder Danmarks kampe ved OL 2016 i RIO, VM 2019 i GER/DK og selvfølgelig nu her ved VM 2021 i Egypten.

Han er særegen, ham Olsen, og Nikolaj Jacobsen kender ham og hans psyke ud og ind. Derfor bliver 1 + 1= 3, når Olsen og Jacobsen har deres tete a tete.

I kampen ved VM 2019 mod Sverige var det igen en vis Morten Olsen, der var med til at sikre dansk kontrol.

Det samme kunne sagtens ske i eftermiddagens VM-finale.

Respekten for Sverige er kolossal. Alt andet ville tendere dumhed.

Dog kunne jeg sagtens forestille mig, at de kendte - Landin, Hansen, Mensah, Svan, Gottfridsson, Palicka - bliver hovedaktørerne, når Danmark skriver håndboldhistorie og mænger sig med Rumænien, Sverige og Frankrig som den blot fjerde nation, der gennem tiderne har generobret VM-titlen.

I de ukendtes finale.