VM håndbold

Særligt én ting har gjort indtryk på Lasse Svan

Det var stort for Lasse Svan, at han og resten af håndboldherrerne var med til at give mange danskere noget at smile af i en udfordrende tid.

Håndboldherrerne rejste til Egypten med en drøm og vendte hjem med guld om halsen.

Det var ikke bare til stor glæde for spillerne selv, men også for de mange danskere, der sad klistret til skærmen for at følge håndboldherrernes VM-rejse over ni kampe.

Kvartfinalen mod Egypten havde 1,7 millioner seere i gennemsnit, semifinalen mod Spanien havde 2,3 millioner seere, og da Danmark slog Sverige i finalen søndag aften, så 2,6 millioner med.

Og netop dét, at håndboldherrerne var med til at udløse en begejstringsbølge i en mørk og træls coronatid, gjorde særligt indtryk på Lasse Svan, selv om han gik rundt på 5. etage på Hotel Marriott i Kairo langt væk fra Danmark.

- Selvfølgelig gjorde hele det her boblekoncept indtryk, men det, som i hvert fald i knockoutkampene fyldte allermest, var den eufori, som vi var med til at skabe hos folk, der sad derhjemme og ikke kan særlig mange ting i øjeblikket. Det var måske et lyspunkt for mange.

- Det er i hvert fald et af de indtryk, som jeg tager med fra den her turnering. Det har været stort at være med til, lød det fra Lasse Svan mandag, efter at han og resten af landsholdet var landet i Københavns Lufthavn.

To F-16 kampfly eskorterede de danske håndboldherrer det sidste stykke mod Københavns Lufthavn efter VM-triumfen i Egypten. Da håndboldherrerne var landet i lufthavnen, skød to skumtændere i alt 12.000 liter vand hen over flyet i en æresportal. Video: TV 2 SPORT

Hvordan har du nået at opfange det? For der er alligevel langt fra Kairo til Danmark.

- Ja, det er der, men vi har fået rigtig mange beskeder hjemmefra. Og fra Morten Henriksen (sportschef i Dansk Håndbold Forbund, DHF, red.) har vi også fået at vide, hvad DHF har fået af henvendelser. Så der har været en del og måske endda flere, end der plejer.

Egypten-kamp vil stå som noget specielt for Svan

37-årige Lasse Svan er også vendt hjem fra Egypten med et særligt minde fra håndboldbanen.

- Der er ingen tvivl om, at kvartfinalen mod Egypten var fuldstændig vanvittig og måske også beskriver sporten på bedste vis. Hvor tæt man kan være på at ryge ud og så ende med at stå med en guldmedalje til sidst. Det skal vi også huske. For at vinde mesterskaber skal man også lige have lidt stolpe ind på de rigtige tidspunkter, og det havde vi i hvert fald i den kamp.

- Så den kamp kommer selvfølgelig til at stå som noget specielt for mig, sagde fløjspilleren, der ikke var bleg for at indrømme, at han var træt både fysisk og psykisk efter ugerne i Egypten.

Han er dog langtfra træt af at spille på landsholdet.

- Både på det sportslige og menneskelige plan synes jeg stadigvæk, at det er vanvittigt fedt at være med.

Er fortrøstningsfuld i forhold til endnu en bobleoplevelse

Næste mål for håndboldherrerne - hvis vi lige ser bort fra EM-kvalifikationskampene i marts, april og maj - er det planlagte OL i Tokyo til sommer, der meget vel kan blive en ny bobleoplevelse. Men det vil i så fald ikke skræmme Svan.

Han mener, at håndboldherrerne som hold løste den mission i Kairo og af den grund kan gøre det igen.

- Det var et kæmpe fokuspunkt for os inden, faktisk allerede da vi var samlet i efteråret, at vi skulle fungere bedre som gruppe, end vi gjorde ved EM sidste år. Og det lykkedes vi rigtig godt med.

- Vi fungerede virkelig godt som gruppe og også til trods for, at vi nærmest var på én etage det meste af tiden lige med undtagelse af hallen og spisesalen. Så det var rigtig godt, og derfor er jeg også fortrøstningsfuld i forhold til, at vi skal igennem det en gang til.

Lur og skadespleje på bagsædet

Fra København og helt hjem til Flensborg kunne Lasse Svan få en tiltrængt lur på bagsædet. Bag rattet sad nemlig landsholds- og klubkammeraten Simon Hald. Køreturen gav således også Svan mulighed for at hvile sin venstre læg yderligere.

Fløjspilleren pådrog sig en forstrækning i første halvleg af VM-finalen, så Flensburg-Handewitts Champions League-kamp ude mod hviderussiske Meshkov Brest torsdag aften bliver han ikke en del af.

- I hvert fald ikke på banen. Så kan det godt være, at jeg skal med alligevel. Det er jeg faktisk lidt i tvivl om, men det bliver ikke på banen i hvert fald.

Han kunne dog berette om en smule fremgang fra søndag til mandag.

- Nu kan jeg da i det mindste gå normalt. Så jeg håber, at det ikke er alt for slemt, lød det fra Lasse Svan, der er kommet op på 226 landskampe og 535 mål for Danmark.

VM-guldmedaljen var hans syvende medalje med landsholdet. Foruden to gange VM-guld hænger der en OL-guldmedalje, to VM-sølvmedaljer, en EM-guldmedalje og en EM-sølvmedalje hjemme hos Svan-familien.