VM håndbold

VM blev Danmarks dyreste slutrunde nogensinde

Dansk Håndbold Forbund åbner 2021 med en budgetoverskridelse, oplyser sportschef Morten Henriksen til TV 2 SPORT.

Dramatiske opgør. Masser af harpiks og jubel. En vaskeægte skandinavisk krig, der til sidst gjorde Danmark til verdensmester for anden gang i træk.

En fantastisk tid - ikke mindst for dansk håndbold. Men også for hele håndboldverdenen og arrangørerne, der varetog en slutrunde, som aldrig for alvor blev truet af den verdensomspændende coronapandemi.

Det bliver det dyreste verdensmesterskab for Dansk Håndbold Forbund

Morten Henriksen, sportschef i DHF

Men kigger man ordentligt efter, er kølvandet af VM-slutrunden lidt mere grumset end som så. For nu følger der en periode, hvor de enkelte håndboldforbund skal opgøre, hvor store økonomiske tab man har lidt i forbindelse med deltagelsen. Tab, der er større end sidenhen, fordi der er kommet en lang række ekstraudgifter til i forbindelse med coronatest, transport og hele boblekonceptet i Egypten generelt.

Det danske landshold efterlod hele Danmark i ekstase, da de vandt 26-24 over svenskerne og blev verdensmestre. Men guldmedaljerne var dyrt købt. Faktisk har de aldrig været dyrere. Det fortæller sportschef i DHF, Morten Henriksen, til TV 2 SPORT.

- Det bliver det dyreste verdensmesterskab for Dansk Håndbold Forbund, fordi der har været en stor bølge af ekstra udgifter. Jeg kan sige så meget, at jeg da i hvert fald starter 2021 med en budgetoverskridelse.

- Men vi skal huske, at vi er sat i verden for at underholde. Vi er en del af underholdningsbranchen. En branche, som kæmper hårdt lige nu. Og den del, der hedder sport kæmper også rigtig meget.

- Vi er dybt taknemmelige for at have fået mulighed for at afvikle noget på forsvarlig vis, og vi synes, vi har bevist, at det kan lade sig gøre. Det er klart, at tingene skal kunne løbe rundt økonomisk. Det skal det også i DHF. Men taget hele situationen i betragtning, så er det afviklingen og sikkerheden, der kommer i første række. Så må økonomien komme efterfølgende, lyder det fra sportschefen.

At få et fyldestgørende overblik over det eksakte økonomiske efterslæb ved Danmarks deltagelse i 27. håndboldverdensmesterskab står lige nu i toppen af Morten Henriksens to-do-liste, der altså ikke har det fulde overblik endnu. Noget af det arbejde omhandler også at lure, hvor meget Det Internationale Håndboldforbund (IHF) eventuelt kommer til at dække.

Sverige har tabt over en million kroner

Danmarks finalemodstandere, Sverige, har tabt 1,5 million svenske kroner (1,1 millioner danske kroner), når man modregner de 60.000 dollars, som forbundet fik for deres hårdt tilkæmpede sølvmedaljer.

Hanna Fogelström, der er sportschef for det svenske håndboldforbund, forklarer, at tabet skal ses i lyset af de ekstra udgifter, som coronavirussen har ført med sig.

- Under pandemien er der større omkostninger. Det handler om rejsemuligheder, færre valgmuligheder i den almindelige luftfartsindustri, tests, hvor mange spillere, der skal rejse med og så videre. Men det er primært rejseomkostninger og test, der gør den store forskel, siger Fogelström til det svenske medie Göteborg-Posten.

Hun gør det samtidig klart, at det aldrig har været hensigten at få en økonomisk gevinst ud af deltagelsen ved VM, hvorfor minusset ikke kommer bag på forbundet.

Ifølge Göteborg-Posten modtager guldmedaljevinderne - altså Danmark - en check på 100.000 dollars af IHF.