Håndbold

Flere VM-spillere havde det svært - Mikkel Hansen er forvandlet

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ser i denne klumme nærmere på det, der er sket i den seneste håndbolduge.

Er De forvirret, så se med i næste afsnit…

Tilbage i 70’erne så jeg med mellemrum en amerikansk sæbeopera, Skum, der havde til formål at gøre grin med alverdens sæbeoperaer - og i øvrigt gøre grin med alt og alle generelt.

Et afsnit sluttede altid med følgende statement: Er De forvirret, så se med i næste afsnit af Skum.

Det røde kort og den personlige nedtur, det med garanti har været for Mikkel Hansen, kommer til at styrke ham de kommende år

Netop dén sætning kom jeg til at tænke på, da jeg besluttede at skrive lidt om de danske verdensmestre og deres tilbagevenden til hverdagen.

Hvis nogen med rette kan tillade sig at være forvirrede, så er det – med få undtagelser – de spillere, der efter Kairo-boblen vendte hjem til bobler spredt godt ud i Europa. Fra Danmark i nord og så den direkte vej gennem Tyskland, Frankrig for at gøre endelig holdt i spanske Barcelona.

Vidt forskellige roller

Roller, træningsmetoder, spilstrategier – og i det her tilfælde – samværsformer helt og aldeles ulige med den normale hverdag.

Nogle få eksempler kan vise, hvor omstillingsparate landsholdsspillere skal være. I landsholdssammenhæng skal Henrik Møllgaard kun spille forsvar. Jacob Holm blot koncentrere sig om at spille ganske få angrebssekvenser. Morten Olsens forberedelse går på, om han overhovedet skal spille. Anders Zachariassen kaldes måske kun til undsætning i forbindelse med udvisninger. Magnus Landin skal udfylde en rolle, han stort set ikke har beskæftiget sig med siden seneste træf med drengene i rødt og hvidt. Nikolaj Øris i samme position som Morten Olsen. Mads Mensah med voldsomt mere ansvar, end han tildeles i Flensburg. Lasse Andersson - som Møllgaard - med blot defensive forpligtigelser. Og ja, så får Füchse Berlin-spilleren lov til at give den gas i kontraspillet.

Er De forvirret, så…

Læg dertil, at det er i finmotorikkens spil, hvor nærhed, intimitet og kendskab til alles løbebaner og bevægelser skal sikre, at et til tider minimalt område, inden for de 40 gange 20 meter, er forskellen på succes og fiasko.

Nederlag til Aalborg og GOG

At forene ovennævnte lykkedes bestemt ikke for Dronningerigets to bedste bud på en dansk mester.

Aalborg Håndbold og GOG havde hverken styr på det finmotoriske eller strategiske. Eller måske havde de, men kunne ikke finde det mentale fokus, der er forudsætningen for at kunne omsætte de ”nye” gamle roller til det, der - for blot et par måneder siden - lå fuldstændig på rygraden?

Til en vis grad glæder det mig, at fakta er sådan. Det viser mig, at vi har med mennesker af kød og blod at gøre, og mit gæt skal blive, at der ikke går lang tid, før både Møllgaard og Olsen er tilbage som garanter for, at det danske mesterskab afgøres mellem Nord- og Syddanmark.

Og så selvfølgelig stor ros til både Skanderborg Håndbold og TTH Holstebro for at sætte knivene lige derind, hvor de gjorde allermest ondt på favoritterne.

Verdensmestrene efter VM

Landin/Landin, Kiel: Var på holdkortet, men spillede ikke mod Motor i CL

Hansen, PSG: 10 mål i CL mod Szeged

Nielsen, Nantes: 33/36 i redningsprocent mod Celje og Istres

Møller, Barcelona: På holdkort, men ikke i kamp mod Veszprem

Holm/Andersson, Magdeburg: På holdkortet, men spillede ikke mod Essen

Svan, Flensburg: Ikke med mod Brest. Hald (3/3) og Mensah (2/5) spillede

Johan Hansen, Hannover: Kamp aflyst

Møllgaard/Saugstrup/Læsø: Tabte til Skanderborg, slog Fredericia

Gidsel/Olsen/Zachariassen/Jakobsen tabte med topholdet GOG til Bramming og TTH

Øris, BSH: Ét mål i storsejr over Ringsted

Mikkel Hansen er forvandlet

Ugens notabene tildeler jeg Mikkel Hansen. Hvis der er noget, den gode Hansen ikke er, så er det netop et notabene. Så meget for pro og con.

Jeg ser Danmarks bedste håndboldspiller som forvandlet. Både personligt og håndboldmæssigt. Billedet er stadig på min nethinde. Mikkel Hansen kommer løbende fra de røde korts stol og kaster sig begejstret ind i kammeratskabsflokken efter sejren over Egypten.

Jeg har masser af billeder på den nethinde, hvor det er omvendt. For sådan plejer det jo at være. Hansen har endnu en gang sikret kammeraterne, fans og den ganske nation endnu en betydningsfuld sejr i jagt på denne eller hin medalje.

Store idrætspersonligheder formes af både succes og fiasko. Succeserne har Danmarks nummer 24 haft til overflod. Fiaskoerne har været få, hvis overhovedet. Det røde kort og den personlige nedtur, det med garanti har været for Mikkel Hansen, kommer til at styrke ham de kommende år.

Danmark var to sekunder fra sejren i VM-kvartfinalen mod Egypten, da Mikkel Hansen begik en dyr fejl. Video: Bo Bentsen

Meget er blevet sagt og skrevet om Mikkel Hansens nydelse ved at spille sammen med spillere med masser af fart. Mathias Gidsel har været omdrejningspunktet – sammen med Morten Olsen og Mads Mensah – når det er lykkedes at sætte fart i landsholdsbutikken.

Jeg har tidligere skrevet, at Mikkel Hansen har fået mere fart i fødderne. Blandt andet i landsholdets forberedelseskampe mod Norge, hvor accelerationerne var mere end synlige.

Lørdag aften satte jeg mig for at se PSG spille ude mod Pick Szeged. I guder, hvor var han oplagt. Sammen med sin nye legekammerat, hollandske Luc Steins, der ikke er en kopi af hverken Cindric eller Gidsel. Han er nemlig helt sin egen, men han sætter fart som bare pokker, og Hansen nød inspirationen og spillede som i en rus. Han gav prøver på både ovennævnte gennembrud til egen venstre side, ekvilibristisk skudteknik og ikke mindst det assisterende spil.

Én legekammerat mere var synlig denne lørdag aften i Ungarn. Henrik Toft var endelig tilbage. Han nød også godt af landsmandens spilleglæde.

Min konklusion skal være, at hvis De er forvirret, er der al mulig grund til at se med i de næste afsnit.

Både for at se, hvordan vore landsholdsspillere finder tilbage til deres ”nye” gamle roller, men selvfølgelig også, hvad mandagsklummen finder på at sætte fokus på i næste uge.