Håndbold

Mikkel Hansen vender hjem til stor økonomisk fordel

Når Mikkel Hansen vender hjem til Danmark for at repræsentere Aalborg Håndbold, kan han samtidig se frem til en noget lavere skat.

En olympisk mester, en verdensmester, Danmarks største stjerne og en af verdens bedste håndboldspillere vil være at finde i de danske haller, når Mikkel Hansen tilslutter sig Aalborg Håndbold i sommeren 2022.

Det er samtidig en afslutning på ti år i udlandet for Mikkel Hansen, der siden 2012 har nydt godt af den franske harpiks i storklubben Paris Saint-Germain.

Og fordi verdensstjernen har befundet sig i udlandet i mindst ti år, når han vender hjem til Danmark, kan han se frem til en økonomisk aftale, der minder meget om den såkaldte forskerordning. En ordning, der medfører en lavere skattebetaling, hvor hjemvendte udlandsborgere pålægges en beskatning på blot 27 procent i højst 7 år.

- Personer, der vælger beskatning efter reglerne i kildeskattelovens §§ 48 E-F, beskattes med 27 procent af vederlaget i penge i henhold til ansættelseskontrakten i en eller flere perioder af højst 84 måneders samlet varighed, oplyser SKAT på deres hjemmeside.

Dertil kommer arbejdsmarkedsafgift på 8 procent af pengelønnen.

For at kildeskattelovens §§ 48 E-F kan træde i kraft, kræver det dog, at Mikkel Hansen modtager en gennemsnitlig minimumsløn på 69.600 kroner om måneden af Aalborg Håndbold - svarende til 835.200 kroner om året. En betingelse, der kommer oveni de 10 år i udlandet.

Det skyldes, at der er et minimumkrav på lønnens størrelse, da Mikkel Hansen falder ind under kategorien "Betingelser for højtlønnede".

Han er jo ikke uklog, så han ved godt, at han kan vende hjem til en økonomisk fordel

Bent Nyegaard, håndboldekspert TV 2 SPORT

Et budgetløft i millionklassen

Med tilgangen af Mikkel Hansen får Aalborg Håndbold selvsagt en enorm sportslig kapacitet ind på holdet. Men han har naturligvis ikke været gratis at hente.

Forsker i sportsøkonomi ved University College Nordjylland, Kenneth Cortsen, vurderer, at det har været en dyr omgang at hente stjernen til Nordjylland. Men det skal også ses i lyset af, at han vil indbringe klubben enorm meget brandingværdi sportsligt såvel som økonomisk, selvom han er dyr i drift.

- Det er naturligvis et anseeligt løft af klubbens budget. Nok også et løft i millionklassen, hvis vi kigger på lønomkostningsdelen i forhold til en spiller af Mikkel Hansens kaliber. Så der er ingen tvivl om, at det her er noget, der kommer til at hæve deres lønbudget, da det er en spiller, der har flere verdensklasseprædikater påklistret på sig.

- Når det så er sagt, er det også en spiller, der, når vi kigger på økonomisk værdi, har mulighed for at betale klubben tilbage. Og det er altid sådan en kalkulation, der er relevant og interessant, når man taler sportsøkonomi, lyder det fra Kenneth Cortsen.

Derudover har den lavere beskatningsgrad sandsynligvis været med i Mikkel Hansens overvejelser, da valget faldt på Danmark og Aalborg Håndhold.

- Når atleter skal træffe et så stort valg, så kigger de altid på den samlede pakke. Det vil sige, hvordan klubben har gjort det sportsligt, hvordan valget spiller sammen med familielivet, og om økonomien nogenlunde matcher det, man har været vant til. Og så længe, der bliver spillet efter reglerne, så kan man vel ikke klantre Mikkel Hansen for de overvejelser, konkluderer sportsøkonomen.

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ser heller ikke bort fra, at Mikkel Hansen kan komme ind på en økonomisk aftale, der giver mening for ham. Han vurderer dog, at valget af Aalborg Håndbold primært er truffet af sportslige hensyn.

- Han er jo ikke uklog, så han ved godt, han kan vende hjem til en økonomisk fordel. Men først og fremmest tilslutter han sig Aalborg, fordi han stadig vil spille håndbold på højt niveau og vinde mere, inden karrieren lakker mod enden, siger Bent Nyegaard.

Den nordjyske klub har vundet DM-guld i de seneste tre ud af fire sæsoner og ligger i skrivende stund i toppen af ligaen med 31 point - 2 point op til GOG på førstepladsen.

Dernæst har de gjort sig flot bemærket i Europa, hvor de har spillet lige op med europæiske tophold i Champions League.

Klubben råder i forvejen over landsholdsspillerne Nikolaj Læsø, Henrik Møllgaard og Magnus Saugstrup.

Danskeres retur til Danmark er set før

Det er bestemt ikke første gang, at danske atleter vender hjem til Danmark efter mange år i udlandet, hvilket altså berettiger dem til at komme hjem på en lukrativ skatteordning.

I 2017 tog den tidligere landsholdsspiller Jesper Nøddesbo hjem til Bjerringbro-Silkeborg efter ti år i storklubben Barcelona. Det samme gjorde Morten Olsen, da han forlod TSV Hannover-Burgdorf og vendte hjem til GOG i 2020.

I fodboldverdenen kan Jesper Grønkjærs retur til dansk fodbold ligeledes fremhæves, da han i 2006 tilsluttede sig FC København på en forskerordning efter mange år i udlandet.