Lokal milliardær og forskerordning - derfor har Aalborg råd til Mikkel Hansen

En lokal milliardær med meget dybe lommer er blandt årsagerne til, at nordjyderne kan hente den suverænt dyreste spiller hjem til Danmark.

Når Mikkel Hansen fra sommeren 2022 skifter håndboldadressen i Paris ud med Danmark, bliver det en meget dyr herre, der lander i Aalborg på en treårig kontrakt.

I den nordjyske by bliver verdensstjernen med afstand den bedst betalte håndboldspiller i den danske herreliga.

Men spørgsmålet er, hvordan det økonomisk er lykkedes for den ambitiøse håndboldklub fra Nordjylland at sikre sig Mikkel Hansens eftertragtede underskrift?

Kenneth Cortsen, der er sportsøkonom ved University College Nordjylland, siger til TV 2, at følgende forhold har gjort det muligt for Aalborg Håndbold at hente den danske verdensstjerne hjem:

  • Ingen betaling af overgangssum til Paris Saint-Germain
  • Mulighed for Mikkel Hansen for at komme på den såkaldte forskerordning
  • Kraftig øget kommerciel eksponering af Aalborg Håndbold
  • Stærk pengemand i Eigil Christensen og relateret netværk
  • Større mulighed for sportslig succes for klubben

Det er det største og vildeste klubskifte i dansk håndbold nogensinde, og det vil rykke magtbalancen betragteligt

Dan Philipsen, håndboldredaktør TV 2 SPORT

Kæmpe brandingværdi

Den danske verdensstjernes kontrakt med Paris Saint-Germain udløber i sommeren 2022, og dermed kan danskeren kvit og frit skifte klub.

Dermed undgår Aalborg Håndbold at skulle have penge op af lommen og betale en overgangssum til den franske hovedstadsklub for Mikkel Hansens underskrift.

Mikkel Hansen har til sommeren 2022 boet i udlandet i mere end ti år, og derfor kan han vende hjem på den såkaldte forskerordning, der medfører en lavere skattebetaling.

Mikkel Hansen vil blot blive beskattet 27 procent af sin løn i Aalborg Håndbold.

Den danske venstre back har en kæmpe brandingværdi, og den skal Aalborg Håndbold udnytte i forhold til sine nuværende og kommende sponsorer.

- Mikkel Hansens skifte vil skabe stor hype om den danske liga og den nordjyske klub, og det giver Aalborg Håndbold langt større mulighed for at øge de kommercielle aktiviteter, siger Kenneth Cortsen.

En rigtig god handel for Aalborg

I milliardæren Eigil Christensen har Aalborg Håndbold en meget stærk pengemand, der ifølge sportsøkonomen støtter klubben og har "meget dybe lommer".

Eigil Christensen solgte firmaet Color Print i 2006, og hans holdingselskab var i september 2019 god for 1,8 milliarder kroner ifølge Nordjyske.

Sammen med direktøren i Aalborg Håndbold, Jan Larsen, har han kørt et succesfuldt og parløb, der har vist sig bæredygtigt igennem mange år og kastet fem danske mesterskaber af sig siden 2010.

- Gennem stærk ledelse har Aalborg Håndbold fået adgang til et stort og stærkt netværk af virksomheder. Klubben har tiltrukket stærke erhvervsfolk, blandt andet via Eigil Christensens netværk, der har fundet klubben interessant, siger Kenneth Cortsen.

Selvom Mikkel Hansen vil få en årlig løn i millionklassen, kan hans underskrift vise sig at være en rigtig god handel for den nordjyske håndboldklub.

Det skyldes ikke mindst det sportslige perspektiv set i forhold til de andre danske topklubber som Bjerringbro-Silkeborg Håndbold, Skjern, GOG og TTH Holstebro.

For Mikkel Hansen er hentet til Aalborg for at sikre sejre og titler.

- Aalborg Håndbold ønsker at fastholde sin positionen i toppen af dansk håndbold. Det gør klubben ved at investere i en verdensklassespiller som Mikkel Hansen. Det kan samtidig have den afledte effekt, at klubben på sigt vil have lettere ved at rekruttere andre stjernespillere, lyder analysen fra sportsøkonomen.

På rygteplan nævnes blandt andre den danske landsholdsspiller og nykårede verdensmester Mads Mensah Larsen som et godt bud på en kommende spiller i Aalborg Håndbold.

Det er klart, at hvis du henter verdens bedste spiller, så koster det. Mikkel Hansen får den løn, han har fortjent

Jan Larsen, direktør Aalborg Håndbold

Gode erfaringer med 'traktoren' i 2007

Dan Philipsen er håndboldredaktør på TV 2 SPORT, og han kalder Mikkel Hansens underskift med Aalborg Håndbold for unik.

- Det er det største og vildeste klubskifte i dansk håndbold nogensinde, og det vil rykke magtbalancen betragteligt, siger han.

Ifølge Dan Philipsen er økonomien i Aalborg Håndbold bygget op om storejeren Eigil Christensen, der er med til at betale Mikkel Hansens årlige løn i millionklassen.

Men klubben har tidligere vist, at den har evnet at tjene gode penge ved at hente et stort, dansk håndboldnavn hjem til den danske liga.

- Det var en rigtig god forretning, da Joachim Boldsen blev hentet til klubben i 2007. Det tjente Aalborg Håndbold mange penge på dengang, siger Dan Philipsen.

Han roser den nordjyske klub for at have en god økonomi i en ellers svær branche at tjene penge i. Det skyldes ikke mindst, at hjemmebanen, Gigantium, ofte er fyldt med flere tusinde tilskuere til holdets hjemmekampe.

Samtidig forventer håndboldredaktøren, at klubbens salg af merchandise vil eksplodere med købet af Mikkel Hansen.

- De andre storklubber i Håndbold Ligaen må både grine og græde. Ligaen bliver langt mere interessant, men sportsligt set bliver det fra 2022 endnu sværere at slå Aalborg, siger Dan Philipsen.

Han mener, at Aalborg Håndbold med købet af den danske verdensstjerne vil kunne blive en fast del af den europæiske klubhåndbolds topti.

Det er ligesom, hvis Lionel Messi eller Michael Jordan skiftede klub

Sally Jacobsen, medlem af Aalborg Håndbold Support og formand for herrelandsholdets fanklub

Mikkel Hansen får løn som fortjent

I Aalborg er Jan Larsen ovenpå nyheden om Mikkel Hansens klubskifte en endog meget glad klubdirektør.

- Det er vores største signing nogensinde. Det er en meget speciel dag for klubben, og jeg er fantastisk stolt på klubbens vegne, lyder det.

Klubdirektøren vil ikke ud med, hvad det koster i kroner og ører at sikre Mikkel Hansens underskrift på en treårig kontrakt. Men det er ikke småpenge.

- Det er klart, at hvis du henter verdens bedste spiller, så koster det. Mikkel Hansen får den løn, han har fortjent, siger Jan Larsen.

Han fortæller til TV 2, at det økonomiske fundament i klubben er på plads, så det kunne lykkes at hente den danske venstre back, der tre gange er kåret som verdens bedste håndboldspiller.

Ifølge Jan Larsen er den ambitiøse klub dog langt fra færdig med at hente store håndboldnavne til Aalborg.

- Der foregår stadig et arbejde, men med den opbakning, vi mærker, så bliver det ikke et problem. Vi er klar til at tage et skridt videre, lyder det optimistisk fra klubdirektøren.

Et skifte fra øverste hylde

Nyheden om Mikkel Hansens overraskende klubskifte blev taget særdeles godt imod i Nordjylland af Sally Jacobsen, der både er medlem af Aalborg Håndbold Support og formand for herrelandsholdets fanklub, Fans to Fighters.

Håndbold-entusiasten havde ikke set skiftet komme, men kalder det fantastisk.

- Det er ligesom, hvis Lionel Messi eller Michael Jordan skiftede klub. Mikkel Hansen er fra den allerøverste hylde, siger Sally Jacobsen til TV 2.

Hun mener, at Mikkel Hansens kontrakt med Aalborg Håndbold giver rigtig god mening og kalder det for en gave til fans af dansk håndbold.

Sally Jacobsen forventer, at den danske verdensstjerne både vil kunne hæve det sportslige niveau betragteligt i Håndbold Ligaen og samtidig skabe forøget opmærksomhed og interesse om den bedste danske herreliga.

- Folk vil stå i kø for at komme ind og se Aalborg Håndbold med Mikkel Hansen på holdet, siger Sally Jacobsen.