Håndbold

Alle ungdoms-VM aflyst - DHF-chef er overrasket

Morten Henriksen har ikke haft kendskab til aflysningerne før i dag og er overrasket over, at beslutningen allerede er taget for alle mesterskaberne.

Mens det danske herrelandshold i januar triumferede ved VM i Egypten, skulle de rød-hvide ungdomslandshold senere på året forsøge at gøre kunsten efter.

Men i dag har IHF meddelt på forbundets hjemmeside, at alle U-VM – både de udsatte fra 2020 og nye 2021-mesterskaber – er aflyst.

Det er en beslutning, der kommer bag på Dansk Håndbold Forbunds sportschef, Morten Henriksen, som også først har fået nyheden i dag.

- Jeg er faktisk en lille smule overrasket. Jeg havde forventet, at de udsatte dame-U-mesterskaber fra i sommer blev aflyst, men jeg havde måske ikke lige troet, at man så tidligt tog en beslutning i forhold til herrernes U-mesterskaber og i særdeleshed måske det ældste, siger Morten Henriksen til TV 2 SPORT.

Sportschefen understreger, at han ikke kender bevæggrunden hos IHF, men at han har forståelse for situationen.

På IHF’s hjemmeside fremgår det, at kvindernes VM, der skulle være afholdt sidste år, er endegyldigt streget fra kalenderen. Herrernes U19- og U21-VM, der skulle være afholdt i juli og august, er også aflyst.

Særligt aflysningerne af herrernes slutrunder er overraskende for DHF.

- Vi indkalder nok senere i dag eller i morgen til en U21-samling, vi er lykkes med at få stablet på benene. Så den holder vi fast i, men den var lavet på baggrund af, at der skulle være et mesterskab. Så vi skal til at kigge i værktøjskassen, hvad vi kan finde på nu, forklarer Morten Henriksen.

Særligt ærgerligt for U21-herrer

Sidste år blev EM for U18 og U20-herrer også aflyst, hvilket kan få konsekvenser for den danske talentudvikling.

- Det rammer specielt på de her herregrupper, der nu får aflyst deres andet mesterskab i streg. Ud af vel at mærke fire mesterskaber. Det er meget – også i den optik, at vi jo sjældent har ret mange spillere, der er med i alle fire, fordi vi prøver at holde tragten rimelig bred, siger Morten Henriksen.

Han forklarer, at han særligt føler med U21-landsholdet, og at det især er de erfaringer, spillerne gør sig under U-mesterskaber, som bliver ærgerlige at undvære.

- Det er her, at man som U-landsholdsspiller får prøvet nogle af de ting, der ikke kan lade sig at gøre i klubregi. En intens kampperiode under et helt andet pres, end man kan opleve, selvom man spiller europæisk i klub med en kamp om ugen.

- Et U-mesterskab er noget specielt, når du kommer op på den ældste årgang – det er rigtig spændende både mentalt, fysisk og håndboldfagligt. Det er det samme alle nationer er udsat for, så der er ikke noget konkurrenceforvridende, forklarer sportschefen.

IHF er ansvarlig for U-VM, mens EHF tager sig af U-EM. EHF aflyste sidste år EM for U18 og U20 herrer, men forbundet har endnu ikke meldt ud, om mesterskaberne for U-17 og U19-kvinder afholdes i år.