Håndbold

Attraktiv dansk liga hyldes - er på vej op af bølgedal

Jesper Jensen og Peter Bruun Jørgensen mener, at den danske liga har stort potentiale. De fremhæver især talentudviklingen og klubbernes store drømme.

I nullerne var dansk succes i Champions League nærmere reglen end undtagelsen. Men siden 2010 er det vendt på hovedet.

De danske klubber i kvindeligaen er dog begyndt at drømme stort igen, og flere mandskaber råder over nogle af verdens bedste spillere.

Jeg har også haft rigtig mange klubtrænere, der har ønsket os tillykke

Jesper Jensen, træner i Team Esbjerg

Tag for eksempel et kig på Team Esbjerg. Vestjyderne har både flere danske og norske landsholdsspillere, ligesom Estavana Polman repræsenterer klubben.

Til sommer kommer endnu en stjerne i svøb. Det er norske Henny Reistad, der er et af verdens største håndboldtalenter.

- Der er et godt træningsmiljø. Hun har også set, at der er mange norske spillere, som har været igennem Danmark, der så har udviklet sig markant og taget videre ud i den store verden og tjent mange penge. Så det er jo glædeligt at se, forklarer TV 2 SPORTs håndboldekspert Peter Bruun Jørgensen.

- Vi har været nede i en bølgedal - specielt på damesiden efter nogle gyldne år, men nu begynder vi igen at kunne tro på, at vi kan have hold, som kan være med på allerøverste niveau.

Viborg HK og Slagelse Dream Team vandt begge Champions League tre gange i nullerne. Senest var det Viborg HK i 2010.

Han er heller ikke sen til at nævne, at klubbens præstationer i Champions League i sidste sæson kan have været afgørende. Her nåede klubben kvartfinalen, inden den prestigefulde turnering blev aflyst.

Men det var et dansk hold tæt på toppen. Tæt på de allerbedste hold i Europa.

Lykønskninger strømmer ind

Selvom vestjyder ofte er kendt for at følge Janteloven og have benene solidt plantet i jorden, drømmer de stort i Team Esbjerg.

Her vil de tættere på verdenstoppen. Med træner Jesper Jensens egne ord er drømmen at kæmpe med om en plads i Final 4 i Champions League.

Vi har spillere, der er enormt attraktive for de udenlandske klubber

Jesper Jensen, træner i Team Esbjerg

Den drøm skal Henny Reistad blandt andre være med til at jagte i den kommende sæson.

- Jeg har også haft rigtig mange klubtrænere, der har ønsket os tillykke - både til den danske liga, men også til Esbjerg. For vi vil alle sammen det samme: Vi vil dansk håndbold det bedste, og det er fedt, at vi er kommet dertil, forklarer Jesper Jensen til TV 2 SPORT.

- Dansk håndbold er meget attraktivt - både på landsholdsplan og klubplan. Det er fedt, synes vi. Det er også vigtigt for Team Esbjerg.

Mette Tranborg, Marit Frafjord og resten af Team Esbjerg-mandskabet er også fortsat repræsenteret i Champions League i denne sæson. De er videre til ottendedelsfinalerne.

Også Peter Bruun Jørgensen har bemærket, at flere danske klubber vil kæmpe sig til en plads blandt de bedste. Og det er ikke kun spillet på banen og indkøbene, der illustrerer det.

- Der er nogle, der tør sige: ”Vores ambitioner er altså Final 4." Det er også helt nyt, at de ikke bare pakker sig sammen og er glade for at være med.

- Det er super, super fedt, lyder det fra håndboldeksperten.

Talentudvikling og store poser penge

Særligt talentudviklingen er kendetegnende for dansk håndbold ifølge Peter Bruun Jørgensen og Jesper Jensen. Det har det været i mange år - både på kvinde- og herresiden.

Som eksempel bliver Magnus Saugstrup, Simon Hald og Sander Sagosen fremhævet af Jesper Jensen. De er eller har alle udviklet sig i den danske liga.

Landsholdsspillere fra Europas bedste håndboldnationer er efterhånden et hyppigt syn i den danske kvindeliga. Hollandske, norske, danske og svenske stjerner er repræsenteret i flere klubber rundt i landet, blandt andet Team Esbjerg, Odense Håndbold, Viborg HK og Herning-Ikast Håndbold.

Klubberne kæmper på banen mod de største europæiske klubber, men også uden for banen mærker de ifølge Jesper Jensen interessen fra Europas håndboldelite.

- Vi har spillere, der er enormt attraktive for de udenlandske klubber. Så vi ligger hvert eneste år, når vi skal forlænge, og kæmper med Metz, Györ og alle dem, der betaler meget mere løn end os.

- Men vi er dygtige til at udvikle spillere. Vi har en fed liga, lyder det fra Jesper Jensen, der blandt andet også glæder sig over de mange jævnbyrdige kampe i kvindeligaen.

I de kommende år er det fortsat sikkert, at dansk håndbold kommer til at råde over flere store håndboldstjerner. Det understreger tilgangen af Henny Reistad i Esbjerg og Mikkel Hansen i Aalborg for eksempel.

Men om det også er lig med dansk deltagelse og eventuelle medaljer i Champions League, må tiden vise.