Håndbold

GOG-træner fortryder brok: - Går hjem og har ondt i maven

Nicolej Krickau vil forsøge at brokke sig mindre til dommerne, men erkender, at han i kampens hede kan falde i igen.

Flere gange er GOG-træner Nicolej Krickau blevet tildelt et gult kort for at have åbnet munden for meget over for dommerne. For nylig havde han en oplevelse, der ramte ham på samvittigheden.

Dommerstanden i dansk håndbold bliver med jævne mellemrum kritiseret. Både af spillere og trænere, men også at håndboldekspert Bent Nyegaard, der i den forgangne uge beskrev dommernes præstationer som værende for nedadgående.

Nyegaards overordnede pointe var imidlertid, at dommerne var udsat for alt for meget brok og pres. "Det er respektløst," skrev Nyegaard i sin klumme.

Tilbage til Krickau, der i starten af februar fik et gult kort for brok under en ligakamp mod TTH Holstebro. Kampen blev dømt af Martin Gjeding og Per Olesen.

- Jeg må sande, at jeg går hjem fra sådan en kamp og har ondt i maven af at kigge på Per Olesen. Én af vores mest erfarne dommere var på grænsen til at være ked af det, og han var både stresset og modløs. Han dømmer ting i det sidste kvarter, fordi han føler sig personligt ramt, tror jeg. Menneske til menneske kan jeg ikke leve med, at vi har bragt et voksent menneske i den situation, siger Nicolej Krickau til TV Midtvest.

- Jeg må kigge mig selv i øjnene og fortryde den måde, som jeg i alt for lang tid har kommunikeret med dommerne på.

Han slår samtidig fast, at han ikke ændrer sit syn på, at dommerkvaliteten i den danske liga er for lav, men at synet på behandlingen af dommerne er ændret.

'Kan sagtens falde i igen'

I GOG's efterfølgende kamp mod KIF Kolding var der ingen advarsler til Krickau.

Det var der til gengæld i weekendens nederlag i topkampen mod Aalborg. For samtidig med fortrydelsen erkender toptræneren, at han ikke kan stille garantier for, at hans mund vil være 100 procent lukket over for dommerne.

- I kampens hede kan jeg jo sagtens falde i igen. Men jeg er kommet til den konklusion, at hvis jeg selv hele tiden fik at vide, hvor forkert jeg skiftede ud, ville jeg ikke få mere ro til at skifte rigtigt ud. Men respekten for, at det er et menneske og ikke bare en dommer, der står inde på den anden side af stregen, er vokset på mig. Og derfor har jeg fået fornyet respekt for, at vi er nødt til at tale ordentligt til hinanden, siger han til TV Midtvest.

Nicolej Krickau appellerer til, at dommere, spillere og trænere sætter sig sammen og får talt problemstillingen igennem.

- Tingene skal ensrettes noget mere, så vi ikke har 12 forskellige måder at dømme og lede en håndboldkamp på med 12 forskellige dommerpar.

Flertallet synes, at mængden er for høj

TV 2 SPORT har ringet til ligatrænere og har spurgt dem, hvad de tænker om den nuværende mængde af brok. Her er rundspørgens resultat:

  • 8 ud af 12 synes, at mængden af brok og protester fra trænerne til dommerne i herreligaen er for meget. Det er især den kontinuerlige under hver sekvens og nærmest forfølgelse af dommerne, som disse fremhæver som slem.
  • Kun én ud af 12 ligatrænere mener, at det er markant værre i denne sæson. Samtlige fremhæver den manglende tilskuerlyd som årsag til, at man bemærker det mere i tv-kampe.
  • Halvdelen af trænerne erkender, at de har hævet deres eget brokniveau, hvis konkurrenten på modsatte bænk brokkede sig meget. Det sker for at skabe mere ligevægt.
  • Seks ud af 12 ligatrænere synes, at det er et reelt problem i herreligaen med brok fra trænerne til dommerne.

I undersøgelsen peger de fleste trænere på, at dommerne har midlerne til at løse det, imens hver tredje så gerne, at det blev slået hårdere ned.