Håndbold

- Ganske enkelt farligt for vores helbred, siger fortvivlet Sagosen

THW Kiel har syv kampe på to uger, mens Norges landshold skal i kamp tre dage i træk. Sander Sagosen er træt af, forbundene ikke lytter til spillerne.

En ankelskade har holdt Sander Sagosen ude af de seneste to kampe for det tyske storhold THW Kiel.

Det er dog ikke en skade, der bekymrer nordmanden, da han håber at være i spil igen søndag.

Til gengæld har han bange anelser, fordi han, holdkammeraterne i THW Kiel og mange andre topspillere har et meget hårdt kampprogram.

For eksempel skal Kiel i gennemsnit spille kamp hver anden dag i to uger, mens det norske landshold har fire kampe på fem dage lige efter.

- Skadesrisikoen er ekstremt høj, og for vores eget helbred er det ganske enkelt farligt. Så ærlig må man være.

- Der drives rovdrift på de bedste spillere, som både spiller Champions League, på landsholdet og for topklubberne, siger Sander Sagosen til TV 2 Norge.

I Norge har landstræner Christian Berge allerede taget konsekvensen.

Han har nemlig besluttet at stille op med et B-hold i EM-kvalifikationskampen mod Hviderusland, mens de tre kampe i OL-kvalifikationen bliver i stærkeste opstilling.

Sander Sagosens kampprogram på tre uger

  • 21. februar: Kiel spillede 24-24 mod Magdeburg i Bundesligaen
  • 23. februar: Kiel vandt 28-26 over Aalborg i Champions League
  • 25. februar: Kiel spillede 24-24 mod Nantes i Champions League
  • 28. februar: Kiel møder Füchse Berlin i Bundesligaen
  • 2. marts: Kiel møder Celje i Champions League
  • 4. marts: Kiel møder Zagreb i Champions League
  • 6. marts: Kiel møder Nordhorn-Lingen i Bundesligaen
  • 12. marts: Norge møder Brasilien i OL-kval
  • 13. marts: Norge møder Chile i OL-kval
  • 14. marts: Norge møder Korea i OL-kval

Norge spiller desuden EM-kval 10. marts, hvor Sander Sagosen ikke er med, da Norge stiller med B-hold.

Verdens bedste har tidligere råbt op

Selvom coronavirussens udbredelse har resulteret i et mere komprimeret kampprogram, er det ikke første gang, at verdens bedste håndboldspillere er utilfredse med mængden af opgør på topplan.

I 2019 sendte de nemlig et brev til både IHF og EHF's præsident, hvor budskabet var klart: Det hårde kampprogram slider både fysisk og psykisk på spillerne, og der bør tages mere hensyn.

Siden lovede EHF's præsident Michael Wiederer, at der var forbedringer på vej. Der skulle være længere pauser til spillerne, for eksempel skal der ikke længere være landskampe efter Final 4 i Champions League.

Sander Sagosen er dog langt fra tilfreds og mener, at forbundene burde tale mere sammen og lytte til spillernes opråb.

- Det er frustrerende at prøve at lægge op til en debat og diskussion. Ingen er villige til at give afkald på sit. Alle skal have en indtægt og gennemføre de planer, de har lagt på forhånd.

- Nogen må egentlig sige: "Det må vi aflyse og så gennemføre det, som er mest realistisk og vigtigt", forklarer han i interviewet med TV 2 Norge.

Rune Dahmke (til venstre) og Sander Sagosen (til højre) jubler over at have vundet Champions League i december 2020.

THW Kiel-spillernes ekstra travle kampprogram skyldes i øvrigt også, at et positivt coronatilfælde sendte holdet i hjemmeisolation i starten af februar.

Det betyder, at holdet har spillet færre kampe i Bundesligaen end konkurrenterne, mens de i Champions League er blevet taberdømt imod Motor Zaporozhye, fordi de ikke kunne stille op.

I Champions League er THW Kiel dog sikret videre deltagelse, uanset hvordan det går holdet i de sidste kampe. EHF har nemlig besluttet, at de resterende 16 hold i turneringen alle er sikret en plads i slutspillet.