Håndbold

Toptræner føler med spillere efter ’skandaløs’ dom

EHF har afgjort seks Champions League-kampe ved skrivebordet. Flensburg-Handewitt er utilfredse, men EHF forklarer, at klubberne har været forberedt.

Håndboldens Champions League har lavet flere store ændringer de seneste uger.

Den seneste kom fredag, hvor EHF offentliggjorde, at flere opgør i Champions League er blevet afgjort ved skrivebordet.

Blandt andet er Flensburg-Handewitt blevet taberdømt i to kampe, som holdet ikke havde mulighed for at spille i første omgang på grund af coronakarantæne.

En beslutning, de langt fra er tilfredse med i den tyske traditionsklub.

- Jeg har enormt ondt af mine spillere, som har gjort et stort stykke arbejde, og vi må helt magtesløse acceptere beslutningen fra officielt hold.

- For mig er det uforståeligt. En fair beslutning er bestemt svær i den nuværende situation, men at dømme så forskelligt er en skandale for mig, siger cheftræner i Flensburg-Handewitt, Maik Machulla, til klubbens hjemmeside.

Det er så meget imod spillets ånd

Bent Nyegaard, håndboldekspert

Den tyske klub er toer i gruppen med to point ned til PSG på tredjepladsen og to point op til Kielce på førstepladsen, der dog har spillet en kamp mere.

Inden afgørelsen stod Flensburg-Handewitt noteret for 17 point efter ti kampe. Samme pointantal har holdet nu efter 12 kampe, da de er taberdømt 10-0 mod både HC Vardar og FC Porto.

På THW Kiels hjemmeside forklarer Flensburg-Handewitts direktør, Dierk Schmäschke, at klubben ikke havde fået information om aflysningerne eller blev inddraget i beslutningen, inden det blev meldt ud på EHF's hjemmeside.

Også Niklas Landin og resten THW Kiel-mandskabet er blevet taberdømt i en Champions League-kamp.

Beslutningen og kommunikationen omkring den kommer også bag på TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

- I en svær tid er jeg med på, at man er nødt til at lave skrivebordsafgørelser. Men hvis de bliver uigennemsigtige og sportsligt helt ude i hampen, for der har jo ikke været nogen dialog klubberne imellem. Det er noget, der pludselig står på et papir. Det er jo helt på månen.

- De to kampe, som Flensburg er taberdømt, giver ikke nogen mening. Du kan jo ikke bare se bort fra holdets kvaliteter og deres hidtidige præstationer, forklarer Bent Nyegaard.

EHF uenig i manglende kommunikation

TV 2 SPORT har kommunikeret skriftligt med EHF lørdag, der giver sit syn på sagen. Ifølge forbundets direktør for medier og kommunikation, Thomas Schöneich, foretrak EHF, at kampene skulle spilles og har længe forsøgt at finde datoer.

Tilbage i december fik EHF mandat til at tilpasse kampprogrammet i Champions League og aflyse opgør, hvis det blev nødvendigt. Den 10. februar offentliggjorde forbundet, at Champions League-strukturen ville blive ændret, så alle 16 hold gik videre til ottendedelsfinalerne - et must, hvis de skulle taberdømme et eller flere af holdene i udsatte kampe.

Senest den 26. februar skulle EHF afgøre, hvad der skulle ske med de sidste kampe. Her endte det med, at seks kampe blev afgjort ved skrivebordet. EHF fremhæver, at den offentlige kommunikation "blev ledsaget af en masse direkte kommunikation med klubberne på samme tid".

Til gengæld har forbundet ikke forholdt sig til, hvorvidt de kan forstå, at Flensburg-Handewitt er skuffede over beslutningen og kalder det en skandale.

Bør tage hensyn til holdets kvalitet

Mens det kan få betydning for holdenes pointantal og placering i de to Champions League-grupper, er Flensburg-Handewitt og de andre hold ikke i fare for at ryge ud af turneringen.

På grund af coronapandemien har EHF besluttet, at alle 16 hold går videre til slutspillet. EHF har lavet formatet om, så holdene mødes i ottendedelsfinaler - nummer et møder nummer otte i den anden gruppe og så videre.

Derfor kan det få stor betydning, hvor Flensburg-Handewitt ender i gruppen.

- Nu taberdømmer man Flensburg, så de begynder at miste placering og derved får et dårligere udgangspunkt til ottendedelsfinalen. Det giver ikke nogen mening, vurderer TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard og uddyber:

- Det er så meget imod spillets ånd og evne til at afvikle noget bare nogenlunde indenfor rimelighedens grænser og indenfor den kultur, der er omkring sporten - at man opfører sig ordentligt - og det har EHF bestemt ikke gjort i den her sag.

I alt er seks kampe blevet afgjort ved skrivebordet. Du kan se dem herunder:

  • PSG - HC Vardar (5-5)
  • Elverum - Pick Szeged (0-10)
  • HC Vardar - PSG (0-10)
  • Flensburg-Handewitt - HC Vardar (0-10)
  • FC Porto - Flensburg-Handewitt (10-0)
  • HC Motor – THW Kiel (10-0)