Håndbold

Magtesløs stjerne nægtet indrejse - bor på et hotelværelse

Siden VM i januar har Luc Abalo været nægtet indrejse i Norge og kan ikke støde til sit hold.

Fortvivlet og magtesløs ved han slet ikke, hvad han skal stille op.

Den franske stjernefløj Luc Abalo er havnet i en bizar situation, hvor han ikke kan vende hjem til Norge for at spille kampe for sin klub, Elverum.

Derfor er han i øjeblikket fanget i sin gamle hjemby Paris, mens klubleder i Elverum, Mads Frederiksen, arbejder nat og dag for at finde en løsning for den rutinerede håndboldspiller.

- Han prøvede at forklare, at hans hjem ligger i Elverum, men det hjalp ikke noget, siger Mads Frederiksen til NRK.

Det hele startede i slutningen af januar, kort efter Frankrig måtte rejse tomhændet hjem fra VM i Egypten. Da Abalo landede i Oslos lufthavn, fik han besked på, han ikke ville komme ind i landet og i stedet skulle vende hjem Frankrig.

Forklaringen skal findes i, at de norske myndigheder strammede deres coronaprotokol - herunder grænserne. Mads Frederiksen og Elverum tolkede reglerne således, at Abalo ville blive lukket ind i landet mod en karantæneperiode på 10 dage. Og på sundhedsmyndighedernes hjemmeside står der, at man selvfølgelig bliver tildelt adgang, hvis man er bosat i Norge. Og det er Abalo.

Men det viste sig at blive sværere end som så.

- Problemet er vist, at han ikke er registeret i Norges folkeregister, men det står der bare ikke noget om på de sider, vi har brugt til at orientere os om det, forklarer Frederiksen, der henviser til regeringens egne informationssider.

Mens alle øvrige indrejsende kunne suse gennem velkomstporten i Oslos luftehavn, valgte Abalo at tage til Paris, hvor han boede i mange år, da han repræsenterede Paris Saint-Germain (PSG). Problemet er bare, han ikke har noget fast sted at bo i den franske hovedstad og slet ikke har et ønske om at være der.

Da problematikken er begrænset til de norske grænser, har Abalo stadig været i stand til at repræsentere i Elverum i Champions League, når topholdet har været på udebane. Senest da de tirsdag aften blev banket af PSG med 44-29.

Luc Abalo i aktion for det franske landshold under VM i Egypten.

Lever på et hotelværelse

Indtil nu har Elverum og det franske håndboldforbund splejset om regningen til et hotelværelse i Paris, hvor Abalo og hans tasker har hjemme for tiden. Og det ser ud til, at det kommer til at fortsætte lidt tid endnu.

- Vi har forhørt os hos håndboldforbundet, departementerne, idrætsforbundet og kulturministeren, men de siger alle, at enkeltsager som disse ikke kan behandles. Det er, som om de ikke vil behandle sagen og skubber problemet over til nogle andre.

- Det er så ærgerligt for ham. Han føler sig magtesløs, og vi føler os magtesløse, lyder det fra Mads Frederiksen.

Statssekretær Hilde Barstad i Justitsministeriet, der har til opgave at håndtere sager som disse, forklarer, at der ikke er plads til at se på individuelle sager, men siger følgende om, hvorfor Abalo ikke får lov til at vende tilbage til Norge.

- Meget få udlændinge får lov til at rejse til Norge lige nu. Der er undtagelser, men så skal du være registreret i Norge. Dette gælder også EØS-borgere. Udlændinge, der ikke er registreret i Norge, skal opfylde en af ​​de andre betingelser for fritagelse for adgangsbegrænsninger, såsom arbejde inden for kritiske samfundsmæssige funktioner eller dem, der efter ansøgning betragtes som forretningskritisk personale, siger hun.

Om et par dage støder Abalo til landsholdssamlingen med Frankrig igen, og det varer indtil 15. marts. Når den norske liga starter om kort tid, aner han stadig ikke, hvor han skal bo.