Håndbold

Nikolaj Jacobsens plan med én spiller er 'det største signal, han kan sende'

Lasse Møller har i en årrække været et af de største talenter i dansk håndbold. Han har endnu ikke fået slutrundedebut, men nu skal det være.

Roligt tager han som dagens sidste mand plads i sofaen foran computeren med et tocifret antal journalister ventende på skærmen.

- Hej, lyder det ydmygt.

For første gang siden oktober 2019 er Lasse Møller mødt ind i landsholdslejren. Og meget er sket siden. Pressemøderne afholdes nu virtuelt, to alvorlige skader er tilbagelagt og arbejdsgiveren er en anden.

Det er en del af den længere plan, jeg har snakket med Nikolaj om

Lasse Møller

Men mange ting er også, som de var for et halvandet år siden. Danmark kan fortsat bryste sig af titlen som verdensmestre, og Lasse Møller er stadig et lysende talent på håndboldscenen.

Og nu er han igen blandt de udvalgte på nationalmandskabet.

- Det betyder sindssygt meget, siger den 24-årige bagspiller, der i sommer skiftede Sydfyn og GOG ud med Nordyskland og Flensburg-Handewitt.

Lasse Møller har tidligere spillet 10 kampe for det danske herrelandshold, men skader har ladet det helt store gennembrud vente på sig. Nu er de værste skader - 7, 9, 13 - et overstået kapitel, og fokus kan rettes mod en fremtid i rødt og hvidt.

- Det er en del af den længere plan, jeg har snakket med Nikolaj om. Den her samling bliver nok også startskuddet til at skulle spilles lidt mere ind på landsholdet, siger Lasse Møller.

Landsholdet møder i denne uge Nordmakedonien to gange i EM-kvalifikationen. Det bliver samtidig en samling, hvor fokus rettes mod sommerens OL i Tokyo, og hvor en stor del af landstræner Nikolaj Jacobsens fokus af samme grund vil være på Lasse Møller.

- Hvis han skal spilles ind på holdet, er det ekstremt vigtigt at have Lasse med. Vi kommer til at bruge en stor del af ugen på at få kørt Lasse ind i tingene, siger landstræneren.

Selvom Flensburg-Handewitt-spilleren allerede fik sin debut på A-landsholdet i 2017 og i en årrække er blevet betragtet som et af sportens største talenter, har han endnu sin første slutrunde til gode.

Se Danmarks første kamp efter VM-guldet i januar torsdag klokken 20.00 på TV 2 SPORT eller TV 2 PLAY.

Nikolaj Jacobsen sender et stort signal

Men det må være et spørgsmål om tid, før den tidligere GOG-spiller kan spille sine første minutter ved et mesterskab. Planen er faktisk, at det skal ske allerede ved sommerens Olympiske Lege.

Og det faktum, at Nikolaj Jacobsen har tænkt sig at bruge en ikke ubetydelig mængde ressourcer på at få spillet Lasse Møller ind på holdet, er noget, som TV 2 SPORTs håndboldekspert har bidt mærke i.

- Det er det største signal, en landstræner kan sende. Det er et udtryk for, at Lasse har alderen, kapaciteten og kompetencerne til at kunne blive den næste helt store spiller over en tiårig periode, fordi han rummer så meget.

- Når Lasse får endnu mere fysik og bliver endnu mere moden, kan han blive en central figur både i forsvaret og angrebet. Det er jo den der helstøbte spiller, jeg er sikker på, at Nikolaj Jacobsen leder efter, siger Bent Nyegaard.

Landstræneren har i efterhånden flere år haft et godt øje til Lasse Møllers evner på en håndboldbane, og han har ikke lagt skjul på, at det er en spiller, han regner med i fremtiden.

Det er her, planen, som Lasse Møller nævnte indledningsvis, kommer ind i billedet. En plan, der skal være med til at sikre en voksende rolle på nationalmandskabet, fortæller den danske bagspiller.

- Det er ikke en specifik plan i forhold til, hvad vi skal spise til morgenmad. Det er mere en langsigtet plan om, at jeg skal spilles mere og mere ind på landsholdet. Det er en generel plan om, hvordan landsholdet skal se ud fremadrettet, og at jeg forhåbentlig kan være en del af det.

- På den lange bane håber jeg at kunne være mere og mere med og komme mere og mere ind. Jeg er ikke så nervøs om konkurrencen. Jeg har mere fokus på, hvad jeg selv kan gøre lige nu. Jeg skal tilbage og spille rigtig god håndbold, siger Lasse Møller.

"Det har været noget af en omvæltning"

For at Lasse Møller kunne tage det næste skridt i sin udvikling, skiftede han i sommeren 2020 til Bundesliga-klubben Flensburg-Handewitt, der historisk set har haft mange danskere på holdet.

Da jeg blev skadet, har jeg også skullet træne rigtig meget alene og være meget selv

Lasse Møller

På papiret et stort skifte, men også et skifte, som på særligt ét punkt minder meget om tiden i det sydfynske.

- Det er klart, at det er noget andet. Men jeg tror, at Flensborg er noget af det tætteste, man kommer på familiefølelsen i GOG.

De første uger af opholdet i Flensburg var en stor succes for den unge dansker fra Gudme, der ifølge holdets cheftræner, Maik Machulla, havde "fundet sig virkelig godt til rette". En observation, som også landstræneren havde noteret sig.

- Lasse har gjort det rigtig godt - specielt inden pausen. Han har specielt angrebsmæssigt hele pakken. Han kan gå mand-mand, han kan skyde, han har et godt overblik, så der er ikke så mange begrænsninger, siger Nikolaj Jacobsen.

I de to første kampe for Flensburg-Handewitt blev Lasse Møller topscorer med henholdsvis ni og otte mål. Men da han i en Bundesliga-kamp mod Wetzlar landede uheldigt, blev venstre håndled beskadiget i et sådant omfang, at det skulle opereres.

En skadesperiode på "flere måneder" var en realitet, og drømmestarten i Tyskland blev erstattet med ensomhed og genoptræning.

- Jeg har også stået meget på egne ben. Da jeg blev skadet, har jeg også skullet træne rigtig meget alene og være meget selv. Det har været noget af en omvæltning.

- Jeg er blevet rigtig, rigtig gode venner med vores fysiske træner, Michael Döring. Ham er jeg blevet rigtig tæt med. Det har været nogle dejligt, lange træningspas bare mig og ham, siger Lasse Møller.

Danskeren kunne igen trække kamptrøjen over hovedet i begyndelsen af februar, hvor han gjorde comeback i Champions League-kampen mod Meshkov Brest.

Har ikke travlt med at få slutrundedebut

Lasse Møller står nu noteret for en håndfuld kampe for Flensburg-Handewitt siden sin tilbagevenden til håndboldbanen. Nu kan han igen kalde sig landsholdsspiller, og det er ifølge Nikolaj Jacobsens eget udsagn for at kunne få spillet ham ind på holdet i inden sommerens OL.

- Forhåbentlig får han en stor rolle. Han har i hvert fald talentet og evnerne til det. Så må vi se, hvor stor indkøringsprocessen er, siger landstræneren.

Danmark er på grund af OL-guldet i 2016 allerede kvalificeret til sommerens lege i Tokyo, og hvis Lasse Møller kan holde niveau og holde sig skadesfri i den resterende del af sæsonen, vil det blive startskuddet på en stor fremtid på håndboldlandsholdet, vurderer Bent Nyegaard.

- Han har mod. Han har aura. Han bliver en personlighed.

- Fremadrettet bliver det svært at finde nogen, der kan afslutte både stående, i lavt leje, i et mellemleje, hoppende, med kringle. Det er svært at finde en, der rummer hele den palet – udover Lasse Møller, siger Bent Nyegaard.

På ungdomsniveau har det danske stortalent, der kan spille alle tre positioner i bagkæden, været med til flere slutrunder. I 2017 blev han kåret som turneringens bedste spiller, da Danmark fik sølv ved U21-VM.

Selvom han endnu ikke har været med til et stort mesterskab på seniorplan, er det ikke noget, han har travlt med at opleve.

- Nej, overhovedet ikke. Det er et privilegie og en bonus at være på landsholdet, så det er ikke noget, jeg er utålmodig omkring, siger Lasse Møller med et smil fra sofaen på hotellet i Aalborg inden Danmarks kommende kampe i EM-kvalifikationen.