Tilfældighed afslørede BSH’s ulovlige spiller
I starten af marts blev Dansk Håndbold Forbund (DHF) gjort opmærksom på, at Bjerringbro-Silkeborg havde benyttet en ulovlig spiller i tre kampe.
Onsdag fik mange personer i det danske håndboldlandskab rynker i panden.
På et skæbnesvangert tidpunkt i herreligaen blev Bjerringbro-Silkeborg (BSH) taberdømt i tre kampe og dermed fratrukket seks point, da klubben havde benyttet en spiller, der ikke var registreret korrekt.
Det drejer sig om stregspilleren Sasser Valde Helveg Sonn, som har været udlejet til Lemvig-Thyborøn, men som kom retur til BSH 31. december 2020. Siden har han været med i tre kampe i februar, som klubben har vundet. Problemet var bare, at han stadig var registreret som Lemvig-Thyborøn-spiller i perioden.
Disciplinærinstansen for Håndboldligaen og 1. division besluttede dermed at straffe BSH for brug af en ulovlig spiller i de tre kampe, hvilket DHF oplyste onsdag.
Men hvorfor skulle der gå omtrent en måned, før DHF reagerede? Det forklarer turneringschef i forbundet, Frank Smith, til TV 2 SPORT:
- Vi sidder jo ikke og trævler alle kamprapporter igennem og ser på hvem, der spiller og ikke spiller. Det kan vi ikke holde øje med.
- Omkring 1. marts får vi en orientering af Håndboldens Divisionsforening, der logger de her ligakampe. De konstaterer så - og gjorde os opmærksom på - at der er en uoverensstemmelse mellem log- og kamprapporter, som er noget, de engang imellem holder øje med, oplyser turneringschefen.
Der er tale om følgende opgør, som BSH altså alligevel ikke har vundet, fordi Helveg Sonn var i aktion på halgulvene.
- 4. februar: BSH-TMS Ringsted (42-25) – taberdømt
- 13. februar: TTH Holstebro-BSH (31-33) – taberdømt
- 17. februar: BSH-KIF Kolding (34-24) – taberdømt
En afgørende uoverensstemmelse
Dermed er det altså Håndboldens Divisionsforening, der på et tidspunkt oplyser en diskrepans til DHF om, at noget ikke er, som det skal være.
Hvorfor bliver de så først klar over uoverensstemmelsen her?
Ifølge direktør for Divisionsforeningen, Thomas Christensen, sker den afgørende opdagelse kort efter BSH's udekamp mod Aalborg 27. februar - 10 dage efter sejren over KIF Kolding - hvor Helveg Sonn blev streget på holdkortet, fordi han ikke blev benyttet i kampen.
Udstregningen af Helveg Sonns navn skete dog kun på den officielle kamprapport og ikke på den statistiske logfil, der automatisk laves efter en håndboldkamp.
- En af vores medarbejdere, der sidder og holder styr på alt statistikken, synkroniserer de her kamprapporter, og han meddeler så DHF, at der er noget, der ikke er synkront. I samme forbindelse finder DHF ud af, at han slet ikke er spilleberettiget.
- I de tre kampe han har spillet, var synkroniseringen i orden. Og derfor har vi ikke stillet spørgsmålstegn ved det. Vi ved jo ikke hvilke spillere, der er spilleberettigede og hvilke, der ikke er. Vi går op i om dataen er ens på DHF's officielle kamprapporter og på de kamprapporter, vi bruger på statistik. At de to filer ikke var synkrone, var grunden til, at det blev opdaget, forklarer Thomas Christensen.
Så det var faktisk tilfældigt, at det blev opdaget?
- Ja. Vi gjorde jo bare DHF opmærksom på, at statistikken ikke passede, siger han.
Havde Helveg Sonn derfor spillet kampen mod Aalborg og flere fremadrettede kampe - og dermed ikke var streget fra rapporten - var fejlen ikke nødvendigvis blevet opdaget.
Klubberne står med det endelige ansvar
Både Frank Smith og Thomas Christensen er meget ærgerlige over, at forløbet er endt, som det er.
Især fordi en lang række scenarier nu er blevet vendt på hovedet på et tidspunkt, hvor holdene i den danske herreliga blot mangler tre kampe af grundspillet.
Men i sidste ende er de ikke i tvivl om, hvem der står tilbage med det endelige ansvar: Bjerringbro-Silkeborg.
- Vi kan bare konstatere, at det er en klubs ansvar at sørge for, at deres spillere er lovlige. Det er et af de mest rodfæstede principper i dansk elitehåndbold, siger Frank Smith, og Thomas Christensen supplerer:
- Det er klubben, der er ansvarlig for, at deres spillere har deres papirer i orden. Det kan aldrig være anderledes.
Ifølge Ligareglementet falder det da også tilbage på klubben, at alle deltagende spillere er spilleberettigede, ligesom det også fremgår, at sanktionen er pointfratagelse og bøde.
Den administrative del af fejlen bliver også anerkendt i BSH-lejren, hvilket direktør Jesper Schou har italesat i en pressemeddelelse på klubbens hjemmeside.
Vil forbedre det hele fremadrettet
Men episoden har også givet DHF og Divisionsforeningen grund til at klø sig i nakken og anledning til at undersøge, hvordan man kan undgå lignende sager i fremtiden.
Frank Smith fortæller, at DHF vil kigge på, hvordan de kan forbedre deres processer for at kunne holde bedre øje med tingene, mens Thomas Christensen er opsat på at ofre kræfter på netop det.
- Det vil være rart med et fuldstændigt idiotsikret system, så de her fejl ikke sker for klubberne. Uanset hvor mange millioner det skal koste, siger han.
Bøden, som BSH er blevet idømt, lyder på 30.000 kroner. De har fortsat mulighed for at anke dommen.