Håndbold

BSH anker dom: - Ikke bare for vores egen skyld

Bjerringbro-Silkeborg (BSH) mener ikke, der er sammenhæng mellem straf og overtrædelse.

Dansk Håndbold Forbunds beslutning om at taberdømme BSH i tre ligakampe har været udsat for voldsom kritik, og nu reagerer klubben aktivt.

BSH har nemlig besluttet at anke dommen til Håndboldens Appelinstans.

Klubben blev taberdømt, mens KIF Kolding, TMS Ringsted og TTH Holstebro fik tildelt to point, fordi BSH havde begået en administrativ fejl med stregspilleren Sasser Valde Helveg Sonn.

Savner sammenhæng mellem straf og overtrædelse

Han blev kaldt tilbage fra et lejeophold i Lemvig og blev brugt i kampene mod de tre pågældende hold, mens han ikke var spilleberettiget.

- Det er uændret vores opfattelse, at vi har haft spilletilladelsen, og at det alene handler om, at der mangler korrekt registrering, siger BSH-direktør Jesper Schou i en pressemeddelelse.

- Vi erkender, at vi har lavet en administrativ fejl, men vi finder ikke, at der er en rimelig sammenhæng mellem overtrædelsen og den voldsomme straf. Det er uændret vores holdning, at en bødestraf havde været rimeligt, hvorfor vi ikke anker bødestraffen.

Bøden lød på 30.000 kroner, mens pointstraffen kostede BSH chancen for at nå første- og andenpladsen i grundspillet.

Store konsekvenser for flere hold

Samtidig vakte dommen bundproppen TMS Ringsted til live. Holdet er nu kun ét point efter Lemvig, der ligger på næstsidstepladsen. Sidstepladsen rykker direkte ned i 1. division.

Også KIF Kolding fik særdeles gode kort på hånden i jagten på ottendepladsen - det yderste mandat til en plads i slutspillet.

- Vi er med på, at anken kan dele vandene, og vi håber på en snarlig og hurtig afklaring. Ikke bare for vores egen skyld, men i lige så høj grad for de klubber, som utilsigtet er blevet ramt af afgørelsen. Sagens konklusion ser vi som helt urimelig og fortjener at blive efterprøvet, siger Schou.

- Sasser er en fremtidens mand, men i disse kampe har han helt og aldeles været uden indflydelse på resultaterne.

Fortilfælde taler ikke til BSH's fordel

Kigger man på historikken, er der dog ikke meget, der tyder på, at BSH kommer til at få medhold.

Der har således været tre sager, siden reglerne blev ændret i 2014. Her blev ligareglementet om brug af ulovlige spillere rettet til - og muligheden for 'ekstraordinære undtagelser' blev fjernet.

”Benyttelse af spillere, der ikke er berettiget, medfører bøde samt tab af kamp," hedder paragraffen. Inden da kunne man nøjes med at tildele bødestraf i særlige tilfælde.

2017: Odense smidt ud af pokalturneringen

Mie Højlunds navn stod på holdkortet, da Odense Håndbold sendte Aarhus United ud af pokalturneringen i ottendedelsfinalen. Det skulle det ikke have gjort. For selvom bagspilleren var skadet og ikke kom på banen, men blot sad med holdkammeraterne på bænken, kostede det dyrt for den fynske klub.

En skrivebordsfejl betød, at Højlunds spillercertifikat ikke var skiftet korrekt fra Randers HK til Odense Håndbold, og fordi hun som ikke-spilleberettiget stod på holdkortet, blev fynboerne taberdømt. Klubben appellerede både til DHF og DIF, men fik ikke medhold i anken.

2016: Lemvig-Thyborøn fratrukket seks point

I efteråret 2016 havde Lemvig-Thyborøn udlejet Simon Gade i TTH Holstebro. Men problemer med papirarbejdet vedrørende flytning af keeperens spillertilladelse blev dyr. De to vestjyske klubber opdagede for sent, at spillercertifikatet ikke var på plads. Den daværende U-landsholdsmålmand havde på det tidspunkt spillet fem kampe, hvor han ikke var spilleberettiget, fastslog disciplinærinstansen.

Af de fem kampe blev de tre Lemvig-sejre omstødt til tre nederlag. Lemvig-Thyborøn fik også en bøde og valgte ikke at appellere dommen.

Bødestraffe før 2014

Inden reglerne blev ændret, oplevede både Ribe-Esbjerg og Skanderborg at slippe med en bøde efter at have benyttet en ulovlig spiller.

Til gengæld oplevede Team Tvis Holstebros kvinder at blive smidt ud af pokalturneringen trods en 34-17-sejr over Hadsten, hvor klubben havde benyttet to ulovlige spillere.