Håndbold

- Det er dem med pengene, der vinder

Kvinderne slutspil begynder onsdag, og det er ikke kun på pointtavlen, at der er stor forskel på de otte hold.

De seneste to sæsoner har det været Team Esbjerg, der har kunnet kalde sig danmarksmester – skarpt forfulgt af både Odense, Viborg og Herning-Ikast.

Ser man nærmere på holdenes budget, er det ikke så underligt, at det lige netop er disse klubber, der oplever stor succes på banen, for det er her, man finder nogle af de største udgifter på personalesiden. Og de to ting hænger tæt sammen, ifølge TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Hvis du ser det over en periode på ti år, er det dem med pengene, der vinder.

- En gang imellem dukker de ikke-pengestærke op og har en sæson, hvor alting spiller for dem, og så kan de med en mindre økonomi vinde mesterskabet. I fodboldens verden så vi det eksempelvis med Leicester.

- Men ellers er det fuldstændig entydigt, at det er dem med stor økonomi, der vinder mesterskabet - og det er så afgjort 'økonomierne', der spiller i Europa.

Pengene bestemmer

Mens man i Odense Håndbold har personaleomkostninger på lige knapt 15 millioner kroner, ligger tallet langt lavere i Aarhus United, hvor man på nuværende tidspunkt har et budget på godt 3 millioner.

De to hold står torsdag over for hinanden i slutspillet, hvor fynboerne er gået videre som toer i grundspillet med 46 point, mens Aarhus United nåede en syvendeplads og 24 point. Det er ikke så overraskende, for har man pengene, har man også mulighed for at hente de dygtigste spillere til klubben, lyder forklaringen.

- Der er nogle mastodonter, der økonomisk er et helt andet sted. Det afspejler selvfølgelig muligheden for at købe spillere på forskellige niveauer. Når du skal op på næste hylde, er det Mette Tranborg, der spiller i Esbjerg, og det samme gælder Line Myers, der har stor erfaring og mange landskampe på CV’et.

- Når du har pengene, kan du gå efter den dyre del på markedet. Der er én bestemt årsag til, at én spiller er i Odense og en anden i Aarhus United, og det er prisen, lyder det fra Bent Nyegaard.

Deltidsprofessionelle i Aarhus

Siden foråret 2017 har Heine Eriksen siddet som cheftræner i netop Aarhus United, og han kender derfor om nogen til de udfordringer, der følger med, når man for relativt få penge skal få både målsætninger, ambitioner og forventninger til at gå op i en højere enhed.

For at få 3 millioner kroner til at strække sig over en hel sæson er ingen af spillerne i Aarhus United eksempelvis fuldtidsprofessionelle.

- I dagligdagen er der bare stor forskel på at have ansat en spiller på en kontrakt, som skal arbejde ved siden af. For vores vedkommende har vi jo rigtig mange spillere, som enten har et job eller studerer om formiddagen, og det betyder, at de typisk først møder ind klokken 13.30-14.00.

- I de andre større klubber som Odense, Esbjerg, Viborg og Herning-Ikast, hvor de er fuldtidsansatte, kan de møde ind og være samlet hele dagen. Og det er klart, at større budgetter formentlig også betyder bedre sundhedssektor i forhold til pleje af spillere. Så der er bare stor forskel på de hverdage, vi arbejder i, siger cheftræneren.

'To vidt forskellige verdener'

Det er dog ikke kun på niveauet i spillertruppen, økonomien kan få afgørende betydning. Det samme gælder, hvis holdet bliver ramt af skader i løbet af sæsonen, og efterfølgende skal på jagt efter en erstatning.

- Da Esbjerg kom i vanskeligheder med Estavana Polman, kunne de gå ud og hente en spiller på Nerea Pena-niveau. Sådan noget kan hverken Silkeborg-Voel eller Aarhus United, lyder det fra Bent Nyegaard.

Samme situation opstod også i Odense Håndbold, hvor Mia Rej blev hentet til Fyn, da Helena Elver ødelagde sit korsbånd kort før EM-slutrunden sidste år. Sådan et scenarie ville på nuværende tidspunkt være helt utænkeligt i Aarhus-klubben.

- Når jeg får skader på mit hold, kigger jeg på vores U19-hold for at finde en erstatning, og det har selvfølgelig også kæmpe betydning for sæsonen, forklarer Heine Eriksen.

- Når sæsonen begynder, så ved vi, at vores budgetter er brugt. Der har vi ikke mulighed for at hente flere spillere ind i løbet af sæsonen. Og der kan man jo se både i Odense og Esbjerg, at de har haft mulighed for at hente rigtig dygtige og dyre spillere ind i løbet af sæsonen, så de har jo bare helt andre muligheder. Det er to vidt forskellige verdener, siger cheftræneren.

Netværket er afgørende

Mens personaleomkostningerne i Team Esbjerg lyder på godt 9,5 millioner kroner, ligger aftenens modstander fra Silkeborg-Voel på knapt 5,2 millioner.

Der må vi bare sige, at Odense, Esbjerg, Viborg og Herning-Ikast er dygtige.

Heine Eriksen, Cheftræner Aarhus United

Når forskellen på budgettet spænder så bredt, skyldes blandt andet det netværk, man i nogle klubber har været dygtige til at få oparbejdet.

- Der er nogle individuelle personer, som tager det på sig. Jeg siger ikke, at det er millionærerne, der ordner det - altså det er ikke folk, der bare kommer og kaster en masse penge i det - men der er nogle erhvervsfolk med relativ mange penge, som sætter deres netværk i aktivitet.

- I Odense kredser det sig om Jørn Bonnesen. I Esbjerg gør det samme sig gældende om Bjarne Pedersen. Det er folk med relativt mange penge og interesse for at drive det i den by, hvor de er. De folk findes ikke i Silkeborg og i Aarhus, lyder forklaringen fra Bent Nyegaard, der bakkes op af cheftræneren i Aarhus United.

- Og så handler det også rigtig meget om, hvem der er dygtige, og der må vi bare sige, at Odense, Esbjerg, Viborg og Herning-Ikast er dygtige. Og det må vi forsøge af lære af, fortæller Heine Eriksen.

Kvindernes slutspil blive skudt i gang allerede onsdag aften, hvor Silkeborg-Voel møder Team Esbjerg, og København Håndbold tager imod Herning-Ikast.

De kan se de to opgør direkte på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY i SuperOnsdag fra klokken 18.00.