Kontra

Tidligere ligamålmand er tilbage som fløjspiller

Alvorlige hjernerystelser fik i 2017 Jonas Hansen til at indstille karrieren som professionel. Men nu er han tilbage - dog på en noget uvant position.

En almindelig håndboldtræning i 2016 hos arbejdsgiveren Ribe-Esbjerg Håndbold kom til at få en stor betydning for Jonas Hansen. På daværende tidspunkt havde han haft to alvorlige hjernerystelser, og et skud i hovedet den dag blev slutningen på en professionel karriere som håndboldspiller.

- Det var en drengedrøm, der blev opfyldt. Det var et liv, jeg havde drømt om og knoklet for at få lov til at prøve. Og så knuste drømmen lige pludselig.

- Håndbold er en machosport, og jeg følte mig en smule svag af, at det bare var et lille skud; og så kunne jeg ingenting. Det var hårdt. Jeg var knækket og nede i en lang periode over, at det lige skulle være mig, siger den tidligere keeper til TV 2 SPORT.

Målmanden har ikke stået mellem stolperne i målet siden den dag, han stoppede karrieren. Men de seneste to sæsoner har han faktisk været på en håndboldbane med pulsen oppe og harpiks på fingrene.

- Jeg er rykket tilbage i min barndomsklub og er huserende ude på venstre fløj. Jeg får godt nok ikke så mange bolde, men jeg er da trods alt med, siger 30-årige Jonas Hansen.

Og mens det ikke længere foregår på det vanligt høje liganiveau, som den tidligere Skanderborg-, Team Tvis Holstebro- og Ribe-Esbjerg-keeper har været vant til, er han glad for, at håndbolden stadig kan være en del af hans liv.

- Man skal lige vænne sig til det, men det er omklædningsrummet, jargonen og sammenholdet, der har båret gnisten, da jeg var professionel, og det er også det, der gør det nu.

Muligheder for comeback

Siden karrierestoppet har tilværelsen som professionel håndboldmålmand været noget, Jonas Hansen har forsøgt at lægge låg på. I stedet er han ved at færdiggøre uddannelsen som maskinmester. Ude i klubberne har der dog stadig været interesse for hans evner i målet.

- Der er jævnligt kommet muligheder for at komme i gang i de her fire år. Nogle tilbud har selvfølgelig været mere lokkende end andre, men jeg har sagt nej indtil nu, siger Jonas Hansen.

Det er særligt uvisheden om, hvad endnu et skud i hovedet kan have af konsekvenser, der har fyldt for den tidligere målmand. For den position er pensioneret for Hansen.

- Det er frygten for hvad nu hvis. Hvad nu hvis jeg får en bold mere i hovedet, hvad sker der så... Jeg tror ikke, at jeg føler, at det er risikoen værd.

Karrierestop blev behandlet som sorg

En anden, der også stoppede karrieren tidligt, er Anne Mette Pedersen. Efter syv knæoperationer måtte den tidligere landsholdsfløj for et år siden - som 27-årig - indstille karrieren som professionel.

- Jeg har kæmpet rigtigt meget med den der følelse af at være ”normal” nu. Jeg har haft svært ved at sige helt farvel til håndbolden, for så føles det som om, at det aldrig kommer tilbage.

Karrierestoppet var noget, som den daværende Odense-spiller skulle have hjælp til at bearbejde.

- Jeg har brugt en psykolog til at arbejde med den sorg. Hun hjalp mig med at se det som en sorg, som om det var en person tæt på, jeg havde mistet. Det har været en del af mit liv i så mange år, og jeg kæmpede meget med, at jeg aldrig nåede det, jeg gerne ville, siger den tidligere fløjspiller med 27 landskampe på CV’et.

Du kan høre mere om de to tidligere håndboldspillere i håndboldmagasinet Kontra på TV 2 PLAY.

Jonas Hansen og Anne Mette Pedersen fortæller i stort interview i håndboldmagasinet Kontra om den svære tid efter deres ufrivillige og utidige farvel til sporten. Video: Anes Zizak