Håndbold

Nu er favoritterne under kolossalt pres

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ser i denne klumme nærmere på det, der er sket i den seneste håndbolduge.

David slår Goliat.

Billedet passer perfekt på Aarhus Uniteds nedlæggelse af forhåndsfavoritterne fra Odense Håndbold, da Bambusa Kvindeligaens første slutspilsrunde i pulje 2 så dagens lys tidlig torsdag aften.

I hvert fald når jeg lægger en økonomisk vurdering henover torsdagens begivenheder. Odense Håndbold er med afstand den klub, der bruger flest penge.

15-3 i millioner til personaleomkostninger i Ulrik Kirkelys favør, da han udfordrede Aarhus Uniteds Heine Eriksen.

Noget af det værste for en træner er, når ens hold taber med udgangspunkt i, at holdet er blevet fightet ud af banen. At modstanderen simpelthen havde mere energi. Mere vildskab. Mere raseri.

Det har nemlig intet med personaleomkostninger at gøre.

Når først det højeste energiniveau er på modstanderens banehalvdel, medfører det helt automatisk en vurdering af ens holds udtryk. Til tider kan det være skræmmende at betragte det, der ikke eksisterer.

Ingen ild i øjnene

Sådan var det denne torsdag aften i Den gamle Stadionhal i Danmarks næststørste by.

Jeg kan simpelthen ikke erindre en Odense-spiller med den ild i øjnene, der fortalte, at her bestemmer jeg.

Til gengæld kan jeg tydeligt erindre, hvordan June Bøttger og Mathilde Neesgaard råbte, skreg og fightede, så det var en fryd.

For Heine Eriksens piger er det en forudsætning, at udtrykket er til stede. Hver gang. For ellers vanker der bøllebank, når faktum er, at der er langt flere håndboldkompetencer på modstanderbanehalvdelen.

Ulrik Kirkely er manden med ansvaret hos forhåndsfavoritterne. Han har et hav af kompetencer at gøre godt med. Det nytter blot ikke, når de – kompetencerne – ikke viser sig frem.

Forvirrethed – hvis det ord overhovedet findes – var mit indtryk fra start, og det blev ikke ændret, som kampen skred frem.

Det gjaldt alle på nær Mia Rej.

Quintino og Cohrt var langt fra fordums styrke. Højlund mest med fart, men som oftest uden at kende destinationen. Abbingh med en frygtelig start og dårligt forsvarsspil. Groot nærmest ukendelig fra tidligere tiders tårnhøje niveau. Tess Wester med en redningsprocent på 19, da hun blev udskiftet efter 35 minutters spil. Kamilla Larsen og Sara Hald uden nogen form for autoritet forsvarsmæssigt.

Skyldtes hele miséren så, at Neesgaard & Co ikke bare havde den uovertrufne energi, men også spillede en fantastisk håndboldkamp?

På ingen måde.

Rej & Co. skabte langt de fleste og klareste chancer, men det nyttede ikke meget, når duellerne med Martina Thörn og Nora Persson blev tabt i én uendelighed.

Sådan går det ofte. Når et hold har tabt kampen om mentalitet og udtryk, påvirker det i helt ekstraordinær grad spillernes evne til at opretholde et fornuftigt kompetenceniveau. Ikke hver gang. Men som oftest.

Et deja-vu i stuen

Godt hjemme fra Aarhus kunne jeg sætte mig til rette for at se den anden kamp i slutspillets pulje 2 mellem Nykøbing Håndbold og Viborg HK.

Ih, Guder. Et deja-vu indfandt sig stille og roligt i stuen.

Deja-vuet gjaldt ikke den mål-avalanche, jeg blev præsenteret for, men i langt højere grad forskellen i energi. Her stod en større del af nationalmandskabets forsvar og så helt og aldeles passivt til, mens energifyldte Nykøbing-spillere skiftedes til at drive gæk med Anna Kristensen, som dog løste nogle af gækkene undervejs.

Stillingen

Slutspilspulje 2

Odense 2 (26-27)

NFH 2 (33-32)

Aarhus 2 (27-26)

Viborg 1 (33-32)

Ved pointlighed er det placeringen i grundspillet, der tæller

Hvor var Haugsted, Jørgensen, Strömberg som trendsættere i den forsvarsstrategi, der lover tæsk og huskekager ud fra en fremragende fysik?

Manden med ansvaret, Jacob Vestergaard, var klar i spyttet, da han efterfølgende konstaterede, at dette ikke var det udtryk, der skulle være pejlemærket for Viborg HK.

Scenen er sat. Jacob Vestergaard og Ulrik Kirkely er under kolossalt pres, når de henholdsvis tirsdag og torsdag aften byder velkommen til Aarhus United og Nykøbing Håndbold i først Viborg og senere i Odense.

Jeg har gudskelov fået lov til at kommentere begge kampe.

Jeg har konstateret, at d'herrer trænere er under pres, men det er spillerne så sandelig også. Mange må brænde inderligt efter at vise sig frem i en langt bedre udgave end den, jeg blev præsenteret for hin tidlig og sen torsdag aften.

Ugens notabene

Ugens notabene går til Peter Bredsdorff-Larsen og hans Bjerringbro-Silkeborg. Intet kan åbenbart ryste de sejrsvante midtjyder. Ikke fratagelsen af seks ellers veltjente points. Ej heller afvisningen fra Appelinstansen, og slet ikke de modstandere, der forgæves forsøger at stikke kæppe i det ellers så sejrsvante Silkeborghjul.

Ubesejret i 2021. Rent bord med flere ydmygelser undervejs. Måtte du være i tvivl, kære læser, så forsøg et opkald til Skjerns Claus Hansen, SønderjyskEs Jan Pytlick eller KIF Koldings Andreas Toudahl.

De har måttet indkassere nederlag på intet mindre end 11-19-10 mål.

Samlet er Sebastian Skube & Co uden sammenligning forårets hold. 8 kampe, 8 sejre og en plusscore på intet mindre end 69.

Påskedag er der sidste spillerunde i HTH-ligaen. Skanderborg Håndbold får den lidet attraktive opgave at skulle op mod René Toft Hansen & Co. Det ligger fast, at forårets hold, BSH, lander i slutspilspulje 1.

Efter al sandsynlighed i gruppe med GOG, SønderjyskeE og KIF Kolding. Der bliver noget at forberede for Jan Pytlick og Andreas Toudahl.