Håndbold

Det handler om liv eller død for to hold i sidste spillerunde

I grundspillets sidste runde skal det både afgøres, hvem der tager førstepladsen i herrernes liga, og hvem der ender med den direkte nedrykning.

Se Kontra Special med sidste spillerunde i HTH Herreligaens grundspil søndag fra klokken 15 på TV 2 og TV 2 PLAY

Det står allerede klart, hvilke hold, der bliver en del af slutspillet, men det betyder ikke, at der ikke er masser af spænding på programmet, når sidste spillerunde i herrehåndboldligaens grundspil løber over skærmen påskesøndag.

I tabellens top handler det om slutspilspoint, puljeindeling og potentielle europæiske pladser. I bunden handler det om at undgå den direkte nedrykning til 1. division.

Få det fulde overblik nederst i artiklen.

Slutspillet

 • Grundspillets otte bedste hold bliver fordelt i to slutspilspuljer, hvor alle møder alle ude og hjemme. De to bedste i hver pulje videre til semifinalerne.
 • Pulje 1 kommer til at bestå af holdene placeret som nummer 1, 4, 5 og 8. Nummer 2, 3, 6 og 7 mødes i pulje 2.
 • Nummer et og to fra grundspillet får to point med til slutspillet. Nummer tre og fire får ét point, mens de øvrige hold kommer over uden point.
 • Ender to eller flere hold á point i slutspilspuljen, er det holdets placering fra grundspillet, der afgør, hvem der slutter øverst.

Kvalifikationsspillet

 • Mens rækkens nederste hold rykker direkte ned i 1. division, skal nummer 9 til 13 ud i et kvalifikationsspil – tidligere kaldet nedrykningsspillet. Her mødes de fem hold én gang efter et på forhånd fastlagt program. Der spilles altså ikke ude og hjemme.
 • Grundspillets nummer 9 og 10 får to point med til kvalifikationsspillet, nummer 11 og 12 får hver ét point, og nummer 13 begynder uden point.
 • Igen er det holdenes placering i grundspillet, der ved pointlighed afgør, hvem der slutter øverst.
 • De fire bedste hold i kvalifikationsspillet får en ny sæson i ligaen.
 • Nummer fem skal ud i playoff – bedst af tre kampe - mod vinderen af et opgør mellem nummer to eller tre fra 1. division om en plads i ligaen i næste sæson.

Kampen om førstepladsen og vigtige point

Et hurtigt blik på stillingen i herrernes håndboldliga inden 26. spillerunde viser, at intet mindre end tre hold kan nå grundspillets førsteplads og de fordele, der følger med en grundspilssejr. Her taler vi point, der så godt som sikrer en semifinale, hjemmebanefordel i eventuelle medaljekampe samt en sikring for at spille europæisk i næste sæson.

Sæsonen igennem har det været GOG og Aalborg, der skiftevis har indtaget ligaens førsteplads. Men efter en god slutspurt har TTH meldt sig ind i kampen om de øverste placeringer og to point til slutspillet.

Herreligaens i top-3:

 1. GOG - 40 point (dårligere end både Aalborg og TTH indbyrdes)
 2. Aalborg Håndbold, 39 point
 3. TTH Holstebro, 38 point

Det er dog de gule fra GOG, der har tingene i egne hænder, da de med en sejr over Fredericia kan sikre førstepladsen og dermed gøre opgøret mellem Aalborg og TTH til en direkte kamp om andenpladsen og et ekstra slutspilspoint.

- Fredericia spiller jo altid derudaf, uanset hvad der er på spil. Men vi skal alle dage vinde sådan en kamp, når vi har tingene i vores egne hænder, lød det fra GOG-træner Nikolej Krickau efter sidste uges uafgjorte mod Skanderborg.

Lyn-analyse

- Det vil for mig være den største overraskelse på sidste spilledag, hvis Aalborg eller TTH sætter sig på førstepladsen.

- GOG er herre i eget hus, og det bør de også drage fordel af mod Fredericia. Med det, GOG præsterer i øjeblikket - blandt andet med en kvartfinale i European League og med en storsejr mod Fredericia for 14 dage siden - så er vi godt nok ude i de store overraskelser, hvis GOG smider førstepladsen.

- Det vil i hvert fald være spektakulært, hvis Holstebro lige vender rundt på det hele og tager to point med over, hvilket historisk er lig med en semifinalebillet.

To hold i nedrykningsduel

For to hold er der intet mindre end overlevelse på spil. Ét point skiller Lemvig-Thyborøn og TMS Ringsted i kampen om at undgå den direkte nedrykning. Dermed bliver søndagens kampe afgørende for, hvilket af de to hold der til næste sæson må en tur i første division.

Inden kampene søndag er det Lemvig, der har overhånden og selv kan sikre 13. pladsen. En uafgjort mod KIF Kolding vil være nok for vestjyderne, der er bedre end TMS indbyrdes.

Derfor ser det noget sværere ud, hvis ligatilværelsen skal forlænges for ligaens eneste sjællandske hold. Ikke nok med, at de er afhængige af et nederlag til konkurrenterne. De skal også slå et Ribe-Esbjerg-hold, der har spillet godt på det seneste, og har en niendeplads at spille for, hvilket giver Lemvig-træner Anders Thomsen en vis ro i maven inden søndagens afgørende opgør.

- Vi har jo vidst hele sæsonen, at det var den duel, vi skulle være i, og så er det jo blevet højdramatisk her til sidst med både skrivebordsafgørelser, interne kampe og point på begge sider, som måske kommer lidt overraskende.

- Jeg synes, at drengene (Lemvig-spillerne, red.) skal have stor ros for at styre den mentale del. Vi har formået at holde fokus på vores eget spil, og nu har vi fået det forspring, der gør, at vi har det i egne hænder. Det er jeg rigtig glad for. Så behøver vi ikke skele til, hvad der sker i Esbjerg, men kan koncentrere os fuldt ud om, hvad der skal foregå i Kolding.

Lyn-analyse

- TMS Ringsted har kandideret til nedrykning hele sæsonen. De fik en livline, da BSH fik frataget seks point, og et par stykker af dem blev fordelt ud til TMS. Leger man med tanken om, at der ikke var blevet frataget og delt point ud, så havde Lemvig-Thyborøn været ’home safe’.

- Begge har vundet rigtig flotte sejre undervejs. Men der er også det lille aber dabei, at Lemvig-Thyborøn har vundet begge de indbyrdes opgør mod Ringsted, og så møder de KIF Kolding, som har mindre at spille for end TMS' modstander fra Ribe-Esbjerg. Så selvom de har en fair chance, tyder det på nedrykning for Ringsted.

Udover de tre tophold og de to nedrykningskandidater har flere andre hold noget at spille for, når grundspillet skal afgøres. For eksempel spiller både SønderjyskE og Skanderborg for en femteplads, mens Ribe-Esbjerg, Fredericia og Mors-Thy skal fordele plads nummer 9, 10 og 11 mellem sig og dermed afgøre, hvem af de tre hold, der må nøjes med ét point i kvalifikationsspillet.

Det spiller klubberne for i sidste spillerunde

Klik på den enkelte klub og find ud af, hvad den har på spil i sidste spillerunde.

GOG

Sejr vil sikre førstepladsen

GOG, der inden sidste runde indtager førstepladsen er sikret to point til slutspillet.

 • En sejr over Fredericia vil sikre førstepladsen.
 • GOG spiller uafgjort mod Fredericia + uafgjort mellem Aalborg og TTH = GOG beholder førstepladsen 
 • GOG taber point + sejr til Aalborg ELLER TTH = GOG ender som nummer to i grundspillet, da man er dårligere indbyrdes mod begge konkurrenterne.
Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix Denmark

Aalborg

Kan ende som nr. 1, 2 eller 3

De forsvarende mestre er afhængige af et Sydfynsk pointtab, hvis de skal ende som nummer 1.

 • Aalborg slår TTH + GOG sætter point til = Aalborg vinder grundspillet.
 • Med en uafgjort mod TTH vil Aalborg være sikre på andenpladsen
 • Et nederlag vil give nordjyderne tredjepladsen og ét point til slutspillet.

 

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

TTH

Ét eller to point i slutspillet?

TTH Holstebro skal vinde over Aalborg for at komme i spil til de to øverste pladser.

 • TTH slår Aalborg + GOG taber = TTH snupper førstepladsen.
 • TTH slår Aalborg + GOG vinder = TTH ender på anden pladsen.
 • TTH taber til Aalborg = TTH ender som nummer tre.

 

 

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

BSH

Sikre på fjerdepladsen

Bjerringbro-Silkeborg slutter som nummer fire uanset hvad. Midtjyderne er dermed sikre på at få et enkelt point med ind i slutspillets pulje 1.

Foto: Ernst Van Norde / Ritzau Scanpix

SønderjyskE

Spiller for femtepladsen

Point mod Aarhus vil sikre Pytlicks tropper 5. pladsen. Med et nederlag afhænger Sønderjydernes placering af resultatet hos Skanderborg og Skjern.

 • SønderjyskE taber + Skanderborg vinder = Skanderborg er bedre indbyrdes og tager femtepladsen. SønderjyskE bliver nummer 6.
 • SønderjyskE taber + Skanderborg taber + Skjern vinder = SønderjyskE ender 5'er, da de er bedre en Skjern indbyrdes.
 • SønderjyskE taber + Skanderborg vinder + Skjern vinder = Dette vil betyde at alle tre hold ender på 29 point, og her vil først opnåede point i de indbyrdes kampe være afgørende. Dermed vil Skanderborg tage femtepladsen foran SønderjyskE som nummer 6 og Skjern som nummer 7.

 

Foto: Claus Fisker / Scanpix Denmark

Skanderborg

5, 6 eller 7?

Skanderborg møder BSH på hjemmebane og er tvunget til at vinde, hvis de skal nå 5. pladsen. Det kan dog kun lade sig gøre, hvis SønderjyskE samtidig taber.

Holdet kan også ende på syvendepladsen, hvis Skjern tager flere point søndag.

Ender Skanderborg og Skjern med samme antal point, vil Skanderborg ende med den bedste placering af de to, da man er bedre indyrdes.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Skjern

Skjern

Skjern er dårligere indbyrdes end både Sønderjyske og Skanderborg. Så de skal have flere point end Skanderborg i sidste runde for at rykke op på sjettepladsen.

 

Foto: John Randeris / Ritzau Scanpix

KIF

Sikre på ottendeplads

KIF Kolding kan i deres kamp mod Lemvig-Thyborøn ikke ændre på deres placering. De slutter som nummer otte uanset hvad og er sikre på at komme i slutspillet uden point.

Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Ribe-Esbjerg

Sejr vil sikre niendeplads

​Ribe-Esbjerg er bedre indbyrdes end både Fredericia og Mors-Thy. Derfor vil en sejr mod Ringsted sikre dem niendepladsen.

Med pointtab kan Ribe-Esbjerg dog risikere, at både Fredericia og Mors-Thy rykker forbi.

De kan således både blive nummer 9, 10 og 11 og få to eller ét point med i kvalspillet.

Foto: John Randeris / Ritzau Scanpix

Fredericia

Sejr sikrer to point til kvalspil

​​Slår Fredericia GOG, er de sikre på minimum en tiendeplads og to point til kvalifikationsspillet. 

De kan rykke forbi Ribe-Esbjerg, hvis vestjyderne smider point mod TMS Ringsted, men kan også blive overhalet af Mors-Thy ved pointtab.

Foto: Claus Fisker / Scanpix Denmark

Mors-Thy

Kæmper for to point

Mors-Thy kan rykke en enkelt plads op i tabellen og tage to point til kvalspillet. Det kræver en sejr mod Skjern, og at enten Ribe-Esbjerg eller Fredericia taber. Ellers får thyboerne ét point med videre.

Foto: Thomas Sjørup / Ritzau Scanpix

Århus

Ender som nummer 12

Århus Håndbold har ikke andet end en god oplevelse at spille for mod SønderjyskE. Erik Veje og co. er nemlig sikre på at ende 12'er og få ét point med i kvalifikationsspillet.

Foto: Bo Amstrup / Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Lemvig-Thyborøn

Kan selv afgøre overlevelsen

Lemvig-Thyborøn kan nøjes med uafgjort mod Kolding for at gå fri fra den direkte nedrykning, da de har vundet begge kampe mod de direkte konkurrenter fra TMS Ringsted.

Med et nederlag kan de dermed også overleve, hvis TMS tager ét point. 

Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix

TMS Ringsted

Tvunget til sejr

Skal det blive til en sæson mere i ligaen for Christian Dalmose og TMS Ringsted, kræver det en sejr mod Ribe-Esbjerg SAMTIDIG med, at Lemvig taber mod Kolding.

Foto: Thomas Sjørup / Ritzau Scanpix