Håndbold

En af Norges største nogensinde vil blive savnet

Det er ikke en hvilken som helst spiller, der lægger håndboldskoene på hylden, når Bjarte Myrhol stopper sin karriere efter sommerens OL i Tokyo.

Han er ikke, som mænd er flest.

Bjarte Myrhol er en ener.

Derfor bliver håndboldsporten også en unik karakter fattigere, når nordmanden indstiller sin 20 år lange karriere efter sommerens Olympiske Lege i Tokyo. Ét år før tid, som hans klub Skjern Håndbold oplyste tirsdag eftermiddag.

Smerter fra skader og mén fra sygdomsforløb har ophobet sig, hvilket var årsagerne til profilens svære beslutning.

Men det vender vi tilbage til.

Han er en af dem, jeg vil komme til at savne allermest, når jeg ser tilbage på min karriere

Anders Eggert, fløjspiller i Skjern Håndbold

Bjarte Myrhol har rundet de 38 år. Han kom til den vestjyske klub tilbage i 2015, mens han var toppen af sin karriere efter et langvarigt ophold i tyske Rhein-Neckar Löwen.

Siden har han løftet Skjern Håndbold, og som anfører var stregspilleren med til at føre klubben til sit første mesterskab i 19 år, da de vandt DM-finalen over Bjerringbro-Silkeborg i 2017/2018-sæsonen.

Det var en titel, som hans danske holdkammerat Anders Eggert også var med til at sikre, efter han kom retur til Skjern i 2017. Siden har de to gnubbet skuldre med hinanden, og Eggert har om nogen oplevet, hvad det vil sige at dele klublogo med den norske veteran, hvorfor han også begræd nordmandens farvel, da han modtog meldingen.

Det fortæller han til TV 2 SPORT.

- Bjarte er vellidt af alle. Han er på mange måder et helt igennem godt menneske uden for banen, der også er en leder inde på banen. Han er vel det, man kan kalde for "det hele menneske". Alle, der har spillet sammen med ham, ved, at han er den der general, der altid samler folk op, tager dem op på ryggen og går forrest. Uden at være hævet over nogen.

- Han er en af dem, jeg vil komme til at savne allermest, når jeg ser tilbage på min karriere, lyder det fra Anders Eggert, der også selv stopper som aktiv håndboldspiller til sommer.

Myrhol, Eggert og resten af mandskabet fra Skjern Håndbold tilkæmpede sig også sølvmedaljer i 2017 og 2019.

En af Norges største nogensinde

I 2014 overtog Myrhol rollen som kaptajn for det norske herrehåndboldlandshold, der endnu ikke havde formået at være med, hvor det var sjovest i slutrundesammenhæng, selvom deres kvindelandshold buldrede derudaf.

En rolle, der kulminerede tre år efter, da Norge erobrede sit første VM-ædelmetal nogensinde i form af sølvmedaljer efter et finalenederlag til Frankrig.

Samme år modtog han den prestigefyldte pris som verdens bedste stregspiller, ligesom han har prøvet at blive kåret som årets sportsnavn i Norge.

Hans person har været meget definerende for håndboldsporten i Norge

Bent Svele, håndboldekspert TV 2 Norge

Og nu har han over 220 landsholdsoptrædener siddende i kroppen.

Med det cv følger et stort pres. Alligevel har Myrhol formået at nyde tilværelsen og gøre sit arbejde sjovt ved at balancere mellem det fornøjelige og det seriøse.

Anders Eggert fortæller blandt andet, at han i det ene øjeblik er den, der råber, at "nu skal holdet altså tage sig sammen" under en træning, hvorefter han er den, der samler tropperne til et social arrangement i Skjern by.

- Han er virkelig en karakter med substans på alle tænkelige måder. I omklædningsrummet kan han være en spasmager. Uden for banen er han sjov og er altid med på at drikke en øl.

- Men samtidig har han en uset professionalisme. Han står på løbebåndet som den første. Han går hjem som den sidste, siger Eggert.

Generelt er dét at have et positivt forhold til sine medspillere en fundamental grundpille for Myrhol. For en stærk holdånd gør også, at man kan nyde livet som håndboldspiller, hvor der ikke er plads til så meget ved siden af.

Myrhols lange landsholdskarriere har således gjort ham til en central figur for vores nordiske naboer. I flere år har håndboldekspert for TV 2 Norge Bent Svele kommenteret mange opgør, hvor den 38-årige stregspiller har været et af omdrejningspunkterne på et profilrigt norsk landshold.

- Han er en af de største, som vi i Norge nogensinde har haft. Han har altid været en ledertype og en kaptajn, der er gået forrest for det norske landshold. Ikke mindst på selve banen. Men i lige så høj grad uden for banen.

- Hans person har været meget definerende for håndboldsporten i Norge, og så får man helt naturligt en sådan respekt, som han har omkring sig, siger Bent Svele til TV 2 SPORT.

Samme konklusion finder man hos Sveles danske ekspertkollega Bent Nyegaard, der ligesom Anders Eggert især fremhæver Myrhols personlighed som et ekstraordinært kendetegn.

- Det første jeg tænker på, når jeg hører navnet Bjarte Myrhol, er en stor personlighed. Men hvad er en stor personlighed?

- Det er en person, som er født med evnen til at være en foregangsmand. En person, du kan få den gode snak med. En spiller, der kan give dig inspiration, når du træner. Et menneske, der kan hjælpe dig, når du har problemer både på og uden for banen. En holdkammerat, der taler både din og holdets sag i de situationer, hvor det skal til, lyder det fra Bent Nyegaard.

Testikelkræft og skulderskade

Derfor blev tirsdag, hvor Myrhol annoncerede sit karriestop, også en trist dag for håndboldsporten, selvom både Bent Svele, Bent Nyegaard og Anders Eggert ikke har andet end respekt til overs for beslutningen.

Selvom de ovenstående ord kan tyde på en karriere, der ikke har budt på andet en opture, har det også været håndboldliv med svig og smerte. Det forestående karrierestop kommer nemlig i kølvandet af flere mærkbare skader og et alvorligt sygdomsforløb.

I 2011 fik den dengang 29-årige Myrhol konstateret testikelkræft. Canceren nåede aldrig at sprede sig til andre dele af kroppen, og han blev med succes behandlet for den.

- At komme igennem den periode krævede virkelig noget disciplin. Og han gjorde det, fordi han er, som han er: Målrettet og opsat på at lykkes, siger Bent Nyegaard.

I sommeren 2019 døjede Myrhol med problemer i mave- og tarmregionen og kunne i den forbindelse nøjes med en medicinsk behandling. Kort før jul vendte sygdommen dog tilbage, og lidt før nytår skulle nordmanden under kniven, hvor han fik fjernet et stykke sin tyktarm.

Senest har en skulderskade givet Myrhol problemer. Den har været tilbagevendende, og han har ikke formået at blive den kvit, ligesom han hyppigt har dulmet smerterne med medicin.

- Det er ret væsentligt at have en god skulder, når man spiller håndbold. Det er svært at have det sjovt på håndboldbanen, når hvert et skud gør ondt, sagde Myrhol, da TV 2 SPORT talte med ham om karrierestoppet tirsdag.

- Det har været en svær og lang beslutning, som jeg har brugt godt med tid på. Jeg har simpelthen en krop og en skulder, der ikke vil spille mere. Jeg kan godt kæmpe mig igennem det sidste stykke tid, men at der skulle gå halvandet år mere med de smerter, var ikke til at holde ud.

OL som den sidste udfordring

Men alt er ikke vemodigt.

I resten af sæsonen venter der Myrhol et altoverskyggende personligt mål, når Norge til sommer drager til OL i Tokyo, hvor han stadig er i spil til landsholdstruppen.

Derudover er Skjern Håndbold blandt de sidste fire deltagere i pokalturneringen og også med i slutspillet. Derfor er der stadig meget at spille for, når Myrhol går ind til sin sidste periode med harpiks og håndbolde.

- Jeg sidder personligt og krydser fingre for, at det hele flasker sig for ham, og han når at komme med til det her OL. For man kan kun unde ham den oplevelse, lyder det afsluttende fra Anders Eggert.