Håndbold

Rygskade får tidligere landsholdsspiller til at overveje karrieren

Der er lang vej til håndboldbanen for Silkeborg-Voels Jane Schumacher, som døjer med en diskusprolaps. Tanken om et karrierestop skræmmer hende.

Det er efterhånden længe siden, Jane Schumacher har været en del af truppen til en kamp for Silkeborg-Voel. Playmakeren har siden november været ude med eftervirkningerne efter en diskusprolaps fra begyndelsen af 2019.

Skaden giver problemer i hverdagen, og det har fået tankerne om et karrierestop til at rumstere hos den 32-årige bagspiller.

- Lige nu er jeg rigtig langt fra håndboldbanen. Det er bare så svært at indse det. For ens hoved og hjerte vil det så gerne. Jeg er inde i en proces, hvor det går meget op og ned. Nogle dage håber man på et mirakel, og andre dage tænker man, at det nok er der, der går henad (mod et karrierestop, red.).

- Lige nu måler jeg rigtig meget på, hvordan søvnen er, og hvor lang tid jeg kan sidde ned. Bare det at sidde her og kigge på en kamp volder mig problemer, forklarede en ærlig Schumacher til TV 2 SPORT i forbindelse med Silkeborg-Voels slutspilskamp mod København Håndbold onsdag.

Den 32-årige bagspillers kontrakt med Silkeborg-Voel udløber til sommer, men tanken om at stoppe skræmmer alligevel Jane Schumacher, der blandt andet har 24 landskampe, et ophold i fransk håndbold - og en uddannelse som folkeskolelærer - på CV’et.

- Jeg elsker at spille håndbold så meget, og mit hoved og hjerte vil gerne stå inde på banen. Det med at skulle tænke over, om der er andet, der kan være lige så fedt… kan jeg finde noget andet, der er lige så sjovt? Spørger Schumacher og fortætter:

- Det er virkelig hårdt til tider. Der kører mange tanker rundt. Det er bare svært, synes jeg.

- Har nok presset den for meget

Der er langt til håndboldbanen for Schumacher lige nu. Men faktisk har hun været inde på den, siden hendes diskusprolaps og de dertilhørende rygsmerter for første gang kom snigende efter en ligakamp mod Ajax København d. 7. januar 2019.

I første kamp i indeværende sæson var Jane Schumacher tilbage på halgulvet. Det første comeback i varede dog bare 13 kampe.

I løbet af efteråret mærkede hun igen, at ryggen ikke var helt god, og pludselig var hun tvunget til at melde fra til alt, der ikke var håndbold, fortæller hun. Efter træning og kamp kunne kroppen simpelthen ikke holde til mere.

- Det går udover søvnen. Det går udover at stå op og sidde ned. Hele ens hverdag. Man begynder virkelig at tænke på, om man kan leve livet på den måde.

- Man er villig til at gå megalangt for det herinde. Vi elsker jo alle sammen at spille, så man er klar på at gå længere, end man måske burde.

- Jeg har været inde på banen og haft nogle løb, fordi jeg så gerne vil. Vi har haft en plan, hvor jeg nok også har presset den rigtig meget. Jeg har tænkt, at nu er der kun fem kampe. Nu er der kun fire kampe. Og så har der bare været nogle gange, hvor det har været for meget igen, og man er blevet sat fem skridt tilbage.

- Jeg tror først, det rigtigt er gået op for mig nu, hvor langt jeg egentlig er gået, og hvor meget det har påvirket, ræsonnerer den tidligere landsholdsspiller nu.

Hårdt at sidde uden for

Håbet for Jane Schumacher var, at EM- og julepausen i december ville være god for ryggen. Men da den var overstået, måtte hun konstatere, at pausen ikke gav den ønskede effekt.

Derfor er tilskuerpladserne fortsat det nærmeste, Schumacher kommer på håndboldbanen. Herfra har hun kunne et i øvrigt meget skadesplaget Silkeborg-Voel-hold tabe ni af holdets seneste ti opgør. Også det har været hårdt, forklarer bagspilleren:

- Jeg råber og skriger og har det næsten som om, jeg selv spiller. Men jeg kan også mærke, når jeg kommer hjem, at jeg tænker; ’hvorfor er det ikke mig, der er derinde?’.

- Vi er inde i en periode nu, hvor tingene ikke helt kører. Vi mistet lidt af troen på os selv og selvtilliden på banen. Og så er det endnu mere hårdt at sidde uden for, for man vil så gerne ind og bidrage og være det for de andre. Men jeg prøver alt, hvad jeg kan ude bagved, og så håber jeg på en god oplevelse.