Håndbold

Udvalg afviser nedskæring af kvindeligaen

Dansk Håndbold Forbund og klubberne har dog aftalt at skærpe kravene til de klubber, der vil være med på liganiveau.

Der skal også i fremtiden være 14 hold i den danske håndboldliga for kvinder.

Udvalget for Professionel Håndbold har på et møde torsdag formiddag afvist at skære Bambusa Kvindeligaen ned til 12 hold - som både Dansk Håndbold Forbund (DHF) og topklubberne i ligaen ellers gerne vil.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg havde håbet, at vi havde taget en beslutning om at reducere fra 14 til 12 hold. Jeg mener stadig, at det har vist sig at være en fejl, at vi udvidede til 14 hold for nogle år siden, siger DHF-formand Per Bertelsen til TV 2 SPORT efter mødet.

Men Dansk Håndbold Forbund kan ikke bare trumfe beslutninger igennem i udvalget, hvor magten mellem DHF og Divisionsforeningen - klubbernes organisation - er delt ligeligt med tre pladser til hver. Og blandt klubberne har modstanden - på nær hos topklubberne - været stor.

Af samme grund afviste et stort flertal af kvindeklubberne allerede i december et forslag fra Herning-Ikast, Team Esbjerg og Viborg HK om en ny ligastruktur med kun 12 hold.

Jeg tror, vi kommer til at arbejde med nogle krav allerede til den kommende sæson

Thomas Christensen, direktør i Divisionsforeningen

Ligalicens på vej

Det er den afvisning, som Divisionsforeningen nu har gentaget på torsdagens møde med DHF. I stedet har parterne aftalt at skærpe kravene til de klubber, der vil være med på liganiveau og skrue op på maksimalt blus under en gammel idé om at indføre en decideret ligalicens i dansk håndbold.

- Vi har drøftet tingene, og det er så det kompromis, vi er nået frem til. Nu skal vi have lavet de her krav færdige, og så kan det forhåbentlig være med til at skabe en mere professionel liga, siger Per Bertelsen.

De øgede krav til klubberne vil ikke kun handle om økonomi, men også være krav til eksempelvis organisation, sportsligt og kommercielt setup samt afvikling af kampe. Nøjagtig hvilke krav, der kommer, er ikke aftalt eller på plads endnu.

- Jeg tror, vi kommer til at arbejde med nogle krav allerede til den kommende sæson. Det er der nogen, der skal kigge på her i slutningen af april, siger Divisionsforeningens direktør, Thomas Christensen.

Men jo større en økonomisk udgift, kravene vil være for klubberne, jo længere forberedelsestid vil de få, forsikrer Thomas Christensen. Derfor vil der være krav, som først kommer til at gælde fra sæsonen 2022/2023 eller senere.

- Hvis vi nu for eksempel stillede krav om et bestemt tv-gulv, ville det være så stor en udgift, at det skal klubberne have længere tid til at forberede og finansiere, forklarer han.

I forvejen har DHF valgt at forlænge den periode, hvor klubberne - på grund af coronapandamien - ikke behøver leve op til de kapitalkrav, som Dansk Håndbold Forbund normalt stiller til de danske klubber. Dispensationen gælder foreløbig frem til 1. december.