Håndbold

Coronaregler indskærpet efter henvendelse fra politiet

Politiet har modtaget flere henvendelser fra folk, der mener, at ligaklubberne bryder forsamlingsforbuddet under kampe.

Danske håndboldklubber er i flere tilfælde blevet meldt til politiet for at bryde forsamlingsforbuddet ved at tillade tilskuere under kampe.

Derfor har flere politidistrikter nu henvendt sig til Divisionsforeningen Håndbold for at sikre, at reglerne bliver overholdt. Det fremgår af en mail, som Divisionsforeningen har sendt til alle klubber, og som TV 2 SPORT er i besiddelse af.

Jeg har helt oprigtigt ikke noget som helst indtryk af, at der er nogen, der forsøger at snyde

Thomas Christensen, direktør i Divisionsforeningen Håndbold

I mailen skriver Divisionsforeningens direktør Thomas Christensen blandt andet:

- Folk, der har en funktion i forbindelse med kampene, må være til stede i hallen - vi har ikke et max antal, men lad nu være med at udfordre det.

- Bestyrelser, administrativt personale, faste funktioner rundt om holdet og overskydende spillere må være til stede under kampene. Det er ikke lig med, at de SKAL være der, men de må gerne. Det giver dog ikke anledning til, at koner, kærester og børn også må være der!!, skriver direktøren.

Siden december har det ikke været tilladt at lukke tilskuere ind til kampene på grund af forsamlingsforbuddet og coronapandemien. Overfor TV 2 SPORT afviser Thomas Christensen dog, at mailen til klubberne er et udtryk for, at sporten har et problem med at overholde reglerne.

- Nej, det synes jeg faktisk ikke. Jeg har helt oprigtigt ikke noget som helst indtryk af, at der er nogen, der forsøger at snyde. Men der har været situationer, hvor folk ikke lige har fået tænkt sig om, eller hvor de havde forstået reglerne på en anden måde.

- Når man er på meget ubetrådt land, er der mange ubesvarede spørgsmål. Og der kommer mange spørgsmål fra klubberne hele tiden, forklarer direktøren.

”Gem dem væk”

I mailen til klubberne opfordrer direktøren også til, at klubberne tænker over, hvor de frivillige hjælpere sætter sig under kampene.

- Der er ingen grund til, at de sidder foran kameraet (inkl. lige bag bænken). "Gem dem væk", skriver Thomas Christensen og fortsætter:

- Det gælder ligeledes af hensyn til lyde, som meget tydeligt opfanges af TV-kameraer både ved TV-kampe og ved jeres flotte livestreaminger. Klappen, buh'en, jubelråb osv. forventes at komme fra tilskuere - ikke fra de nævnte persongrupper.

- Lad være med at få spillerne til at takke op mod tribunen efter kamp. Det opfattes, som om der sidder tilskuere i massevis, skriver direktøren blandt andet.

Over for TV 2 SPORT afviser han dog, at det skal forstås som en opfordring til at snyde eller bøje reglerne, så længe klubberne bare ikke bliver opdaget.

- Nej, det er ikke sådan ment. Men hvis der nu er 30 frivillige til en kamp - der plejer vel at være 70, men i disse tider er der 30 - og man sætter dem i en stor flok lige foran tv-kameraet, så er der klart, at det får folk til at stille spørgsmål. Det betyder ikke, at de 30 ikke må være i hallen, for det må de selvfølgelig gerne, når de har en funktion i forbindelse med kampen. Men der er ingen grund til at gøre mere opmærksom på det end nødvendigt, for der er nogen, der bare ikke forstår det, forklarer Thomas Christensen.

- De frivillige, der fx lægger gulvreklamer på og tager dem af igen efter en kamp, skal jo ikke gå hjem i de to gange 30 minutter. De må være der, fordi de har en funktion i forbindelse med kampen, understreger direktøren.

Frivillige er også fans

Han ser ikke noget unaturligt i, at de frivillige bakker op om hjemmeholdet under en kamp, for de frivillige er typisk personer fra den pågældende klub eller lokalområdet.

- De sidder sikkert også normalt og jubler under kampene. Men når hr. og fru Danmark ser kampene på tv, forbinder de jubel i forbindelse med en kamp med fans. Frivillige er også fans, og nu kan man pludselig høre dem, fordi de er de eneste 30 personer, der sidder i hallen. Det er det samme med bestyrelse og administration. De jubler jo også, mener direktøren.

Det har ikke været muligt at få et landsdækkende tal fra Rigspolitiet for, hvor mange anmeldelser der har været om brud for samlingsforbuddet i forbindelse med håndboldkampe. Det er heller ikke Rigspolitiet, men flere unavngivne politidistrikter, der har henvendt sig til Divisionsforeningen Håndbold om anmeldelserne.

- Der er meget corona-politi - også internt hos os i sporten - og så er der åbenbart nogen, der sidder og ser en tv-kamp, og så vælger de at ringe til politiet.

- Det svarer lidt til, når jeres reception (på TV 2, red.) eller sportschef eller nogle andre får seerhenvendelser. Det er nøjagtig det samme. Det her er så bare seerhenvendelser, der er røget til politiet i stedet for til TV 2 eller Divisionsforeningen, mener Thomas Christensen.

Tilskuere til indendørs sport er ikke nævnt i den genopåbningsplan, som blev vedtaget på Christiansborg torsdag aften, og derfor er det uvist, hvornår der igen kan komme tilskuere i hallerne igen.

- Vi håber, vi kommer med på vognen på et eller anden tidspunkt, og at når vi skal uddele DM-pokaler og Final 4-pokalerne, at der vil være en smule tilskuere, lyder håbet fra Thomas Christensen.

De to Final 4-pokalstævner for mænd og kvinder er fastlagt til at blive spillet i juni måned.