Håndbold

Ekspert sammenligner Aalborgs oprustninger med AG København

Aalborgs oprustning med stjerner som Mikkel Hansen og Aron Palmársson vækker minder om AG Københavns storhedstid, mener Klavs Bruun Jørgensen.

Et årti præcis.

Det kan meget vel ende med at være varigheden for fraværet af dansk repræsentation i Champions Leagues forjættede Final 4. For ikke siden, AG København gjorde det i 2012, har et dansk herrehold dystet i Köln som et af Europas fire fremmeste klubhold.

Men det fravær kan snart være slut. For i 2022 kan Aalborg Håndbold være et godt bud på en Final 4-deltager.

Nordjyderne opruster virkelig truppen til fremtiden. Først blev den danske landsholdsstjerne Mikkel Hansen præsenteret, og sidenhen er nordiske profiler som norske Kristian Bjørnsen, svenske Jesper Nielsen og danske Martin Larsen hentet til Aalborg.

Og lørdag erfarede TV 2 SPORT, at også den islandske stjerne-bagspiller Aron Palmársson fra næste sæson skal spille for Aalborg Håndbold. De fire sidstnævnte fra næste sæson, mens Mikkel Hansen kommer til året efter i 2022.

Palmársson blev tirsdag præsenteret i den storsatsende klub.

- Jeg synes, at det er en fantastisk nyhed. Ikke så meget for de andre hold i ligaen, men for Aalborg og den danske liga som helhed er det fedt, at der kommer sådan en kæmpe stjerne til, siger håndboldekspert Klavs Bruun Jørgensen.

Store tilgange i dansk målestok, men også i det hele taget i håndbold-Europa.

De mangler stadig et helt stort topnavn på keeper-positionen

Klavs Bruun Jørgensen om Aalborg Håndbold

Og akkurat som med de helt store europæiske placeringer er det et stykke siden, at et dansk klubhold sidst viste den slags økonomiske muskler. Dengang var det også førnævnte AG København, som har flere ligheder med Aalborgs aktuelle oprustning ifølge Klavs Bruun:

- Jeg synes bestemt, at det minder om hinanden. I forhold til truppens samlede styrke, så er det virkelig tæt på, at Aalborg Håndbolds 2022-hold vil være på AG Københavns niveau. Og resultatmæssigt, tror jeg, at det vil vise sig, at de kan opnå det samme.

- Og hvis du kigger på bagkæden, så vil jeg gå så langt og sige, at Aalborgs kommende faktisk ser stærkere ud.

Topkeepere vil være interesserede

Håndboldeksperten har et ganske godt indblik i det tidligere storhold fra den københavnske vestegn. Han var nemlig cheftræner i den storsatsende klub fra 2009 til 2011. Og dermed også med til at hente store stjerner som Joachim Boldsen, Mikkel Hansen og Gudjón Valur Sigurdsson til klubben.

Om lidt over et år skal Mikkel Hansen så til Aalborg Håndbold. En tilgang, der formentlig har gjort det lettere at overtale andre profiler til Nordjylland.

- Det bliver nemmere at hverve, når du har hentet store navne som Mikkel Hansen og siden Jesper Nielsen og Aron Pálmarsson til, siger Klavs Bruun, som peger på én position som næste mål i transfertaktikken for Aalborg Håndbold.

- De mangler stadig et helt stort topnavn på keeper-positionen. Og der vil være målmænd ude i Europa, som kigger på det her kommende Aalborg-hold og være ret så interesserede i at komme med ombord.

Målmændene var helt klart bedre i AG København

Klavs Bruun Jørgensen

Gevaldigt skridt mod Final 4

I foråret 2021 sluttede AG København på en flot tredjeplads i Champions League. Samme placering som KIF Kolding opnåede 10 år forinden. Nu er det så Aalborg Håndbold, der sigter mod lignende resultater, hvilket de også har meldt offentligt:

- Vi har sagt, at det er det, vi går efter. Og det passer meget godt med Mikkels ambitioner. Han vil rigtig gerne vinde Champions League, har direktør Jan Larsen udtrykt det til TV 2 SPORT.

Ambitioner som Aalborg Håndbold kan have med rette ifølge Klavs Bruun Jørgensen:

- Det synes jeg bestemt. Med indkøbet af Aron Pálmarsson, så har de taget et gevaldig skridt tættere på.

- Det er vel kun på målmandsposten, at jeg kan være i tvivl, om de internationalt kan ramme det niveau, som vi for eksempel så med Kasper Hvidt og Steinar Ege, siger håndboldeksperten.

Og netop målmændene og defensiven hos henholdsvis AG København anno 2012 og Aalborg Håndbolds fra sæsonstart i 2022 er det første forhold, som Klavs Bruun Jørgensen sammenligner herunder.

Målmænd og forsvar

Klavs Bruun: - Målmændene var helt klart bedre i AGK – det var et af de stærkeste målmandspar i verden på det tidspunkt med Kasper Hvidt og Steinar Ege. Så den bliver svær at toppe. Mikael Aggefors og Simon Gade er nu gode keepere, der er blandt den danske ligas bedste målt på procenter.

- AG Københavns defensiv var måske en tand mere rutineret med typer som Joachim Boldsen og Lars Jørgensen. Men jeg synes, at Henrik Møllgaard og René Antonsen lagt sammen med det niveau, Jesper Nielsen har defensivt, er en international stærk akse.

Afstemning

Den stærkeste defensiv?

Stregspillere

Klavs Bruun: - Der er Toft Hansen-brødrene måske også marginalt foran, men de var ikke så rutinerede dengang, som Jesper Nielsen eksempelvis er, når han kommer til sommer. Og René Antonsen er også en knalddygtig stregspiller. Så det er ret lige.

Afstemning

Bedste stregspillere?

Fløjspillere

Klavs Bruun: - Niclas Ekberg var fremragende og er blevet en stor stjerne siden, og Gudjon Valur var jo nærmest legendarisk dengang.

- Men hvis vi ser på, hvor mange mål der ender med at blive scoret af fløjene, så tror jeg godt, at de to nordmænd, Kristian Bjørnsen og Sebastian Barthold, hos Aalborg kan ramme samme stort set samme niveau. Og så er det bare fakta, at det ikke så tit er på fløjene, at de afgørende topkampe vindes.

Afstemning

Bedste fløjspillere?

Bagkæden

Klavs Bruun: - Jeg var begejstret for Arnór Atlason og Snorri Gudjónsson, men der er Pálmarsson altså bare en cru op i forhold til landsmændene. Som helhed – og så med erstatninger som, Henrik Møllgaard, Felix Claar, Nikolaj Læsø og Mads Hoxer – så synes jeg, at Aalborg får en væsentligt stærkere bagkæde. Da Ólafur Stefánsson kom til AG, så havde han stadig nogle topkampe tilbage i sig, men der var også tidspunkter, hvor man godt kunne se, at han var oppe i årene.

- Mikkel Hansen var måske mere viril dengang, men han kommer hjem med væsentlig mere erfaring næste år. Martin Larsen er også blevet modnet i Tyskland. Så på papiret bliver det en bedre bagkæde, Aalborg kommer til at spille med. Det er et meget stærkt hold, synes jeg.

Afstemning

Bedste bagkæde?