Håndbold

Jagten på det uopnåelige trofæ er kommet tættere på

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ser i denne klumme nærmere på det, der er sket i den seneste håndbolduge.

Jagten på det uopnåelige trofæ.

Nogenlunde sådan formulerede jeg det, da Aalborg Håndbold præsenterede en vis Mikkel Hansen på en treårig kontrakt.

Trofæet var selvfølgelig selveste Champions Leagues. Uopnåeligheden var ligeså selvfølgeligt rent faktisk at vinde dette.

Lørdagens vilde Aron Palmarsson-historie kræver Hansen & co. analyseret ud fra et helt nyt perspektiv.

Blot 30-årige Palmarsson er én af klodens allerbedste. Han kommer fra så flotte adresser som THW Kiel, Telekom Veszprem og Barcelona. Hele 12 år tog det islændingen at nå hele vejen rundt blandt håndboldens allerstørste.

Med i sin bagage har han noget meget værdifuldt: Opskriften på, hvordan man hjemfører et Champions League-trofæ. Det gjorde han nemlig både i 2010 og 2012 med THW Kiel.

Møllgaard er blevet nøglen

Direktør Jan Larsen og Aalborg Håndbold høster nu frugterne af et udsyn udi strategi, som kun forundes de få.

Henrik Møllgaard blev hentet hjem, og han blev i allerbredeste forstand nøglen til alt. Forsvarsspecialisten, der tog den helt store uddannelse i Paris Saint Germain, tog masser af viden og erfaring med hjem efter at have ligget i arm med selveste Nikola Karabatic.

Her lærte han ikke bare, hvad det vil sige at blive en fremragende forsvarsspiller, men han fik tillige en mesterlæreuddannelse i, hvordan man leder sit hold.

At Møllgaard nu også excellerer i angrebsspillet er bare et yderligere plus.

Kommunikation er en afgørende del af enhver strategi. Også her dominerer den gode Møllgaard. Vi var flere, jeg gjorde i hvert fald, der lige studsede en kende, da han proklamerede, at Aalborg Håndbold var med i Champions League for at vinde skidtet.

Hverken mere eller mindre. Fakta er nu, at Felix Claar og hans kammerater den 13. og 15. maj udfordrer SG Flensburg Handewitt om retten til at træde op i Champions Leagues Final 4.

Imponerende. Møllgaard skal ikke fylde alt, men yderligere fakta godtgør, at han også var afgørende, da det lykkedes at inspirere selveste MH24 til at jagte det uopnåelige trofæ fra en dansk håndboldadresse.

Løntunge spillere vidner om vild vækst

Strategi er også evnen til at finde den rette sportslige ledelse. Også her har direktør Larsen set rigtigt. Assistenttræneren gennem tusind år, Stefan Madsen, blev selvfølgelig forfremmet, og hvad var mere naturligt end at lade Arnór Atlason være ved hans side. Islændingen, der ikke havde beskæftiget sig med andet end at lede sine forskellige hold i så store ligaer som den tyske, franske og danske, hvor han endte sin karriere i Aalborg Håndbold.

De fleste kender værdien af at have en god økonomi. Jan Larsen udtalte, da han præsenterede Mikkel Hansen, at én af verdens bedste spillere helt naturligt skulle lønnes derefter.

Jeg vurderede, at det ville kræve en fremgang i omsætningen på omkring de 10 millioner at honorere Hansen.

Jeg kender af naturlige grunde ikke Palmarssons lønkrav, men jeg vurderer, at der skal lægges yderligere 10 millioner til omsætningen, for islændingen er i lønramme med Mikkel Hansen.

Måtte dette være i overensstemmelse med fakta, er det en fuldstændig vild vækst, som ingen andre danske klubber vil være i nærheden af at matche.

Skræmmebilleder fra historien

Her er ikke tale om organisk vækst. Det er simpelthen ikke ladesiggørligt. Til gengæld er det ikke forbudt at have bestyrelsesformand og milliardær Eigild Christensen og hans kraftfulde netværk som en del af den finansielle portefølje.

Historisk skræmmer disse voldsomme økonomiske væksttog. Slagelse FH i starten af nullerne, AG København i den første den af 10'erne købte både det hele og halve dronninge- og kongerige, og måtte erkende både afmagt og konkurs efter en kortere periode. Peter Cassøe og Viborg HK købte også dronninger en masse tilbage i 2007. Det har siden kostet klubben i omegnen af 70-80 millioner at lande efter flyveturen.

Sportsligt skal det med, at både Slagelse FH og Viborg HK hentede Champions League-trofæer, så det fløjtede.

Flere Final 4-optrædender er realistisk

Jeg har stor tiltro til Jan Larsen og Aalborg Håndbold. Deres platform og ståsted kan slet ikke sammenlignes med ovennævnte projekter.

Projekt Aalborg Håndbold udvikler sig måned for måned, og mit indtryk er, at jeg slet ikke har set det sidste udspil fra de innovative nordjyder.

Sandsynligheden for, at drømmen om at hente dette fantastiske trofæ til Aalborg, er ikke blevet mindre med lørdagens helt store og helt vilde historie.

At sætte kurs mod LANXESS Arena i Köln en tre-fire gange inden for en femårig periode virker ikke helt urealistisk, og jo flere gange Hansen, Palmarsson og alle deres venner viser sig frem på den største scene, jo flere gevinstmuligheder vil der være.

Duel om ligaplads

Ugens notabene går til Skive FH og Ajax, København, der skal duellere om oprykning til HTH-Ligaen.

Arne Damgaards skibonitter kunne ikke matche Nordsjælland i kampen om den direkte oprykning, og Mathias Albrektsens københavnerbande overraskede alt og alle, da de endte med at kunne kigge ned i tabellen og konstatere, at så kompetente rivaler som HC Midtjylland, Høj Elite og Sydhavsøerne måtte melde forfald.

Normalt skulle 1. divisions nummer to og tre have bokset med hinanden i op til 3 kampe, inden vinderen skulle matche sig mod HTH-Ligaens sorteper i nedrykningsspillet.

Således ikke nu, hvor Aarhus Håndbolds konkurs har vendt op og ned på tingene.

Ajax, København med direktør Daniel Svensson i spidsen er én af dansk håndbolds helt store traditionsklubber, der nu står ganske nær det forjættede land.

Skive FH spillede sidst med blandt de bedste i sæsonen 2015-16.

Allerede på lørdag, den 24. april byder Skive Ajax op til dans hjemme. Returkampen i Bavnehøjhallen afvikles lørdag, den 8. maj. En eventuel 3. kamp spilles i Skive torsdag, den 13. maj.