Håndbold

Gudmundur stærkt utilfreds trods EM-billet

Island sikrede sig en plads ved EM i januar trods et overraskende nederlag til Litauen.

På forhånd var EM-billetten ikke matematisk i hus, men så godt som umuligt at smide væk.

Island vandt det første opgør mod Litauen i EM-kvalifikationens gruppe 4 med hele 16 mål, og som stillingen stod, kunne islændingene tillade sig at tabe med 15 mål i Litauen og stadig være matematisk sikret pladsen ved EM.

Så galt gik det da heller ikke, men det endte med et højst overraskende nederlag på 29-27 til nationen, der blot to gange i historien har kvalificeret sig til et mesterskab.

Litauerne fik en drømmestart og førte med 7 mål efter 22 minutters spil.

- Det er en kæmpe skuffelse. Jeg kan ikke huske 20 så dårlige minutter. Jeg er ked af, spillerne ikke kom mere sultne ind til kampen, hverken defensivt eller offensivt, siger landstræner Gudmundur Gudmundsson til RUV.

Misser førstepladsen

Selv hvis Island havde tabt kampen med 16 mål eller mere, havde holdet stadig haft EM-skæbnen i egne hænder i sidste gruppekamp mod Israel.

Til gengæld har de formentlig forspildt chancen for at vinde gruppen, selvom de er bedre end Portugal indbyrdes. Det kræver nemlig, at Portugal også dummer sig mod Litauen i sidste spillerunde.

- Vi ville vinde gruppen. Det var ikke mere kompliceret end det, siger Bjarki Már Elísson til mbl.is.

- Vi ødelagde det for os selv, og det viser måske, at vi ikke er så gode, som vi tror.

Førstepladsen har indflydelse på seedningen, når der skal trækkes lod til EM.

Ungarn og Slovakiet er som værter sikret en plads. Det samme er Spanien og Kroatien som værende finalister ved EM i 2020.

Følgende nationer har allerede sikret sig kvalifikation: Serbien, Frankrig, Tyskland, Rusland, Portugal, Island, Slovenien, Holland, Norge, Hviderusland, Danmark, Nordmakedonien og Sverige.

De sidste kvalifikationskampe spilles søndag. De fire bedste treere i de otte grupper får også en plads ved EM.