Håndbold

Færøerne leverer sensation – dansk landstræner i tårer

Samme dag, hvor det kom frem, at Færøernes danske træner bliver erstattet, leverede hans hold en sensation. Det er han meget bevæget over.

- Jeg er rørt til tårer. Vi har skrevet færøsk håndboldhistorie.

Ordene kommer fra danske Sonni Larsen, der er landstræner for det færøske håndboldlandshold, som sent fredag aften sensationelt slog Tjekkiet med 27-26 i EM-kvalifikationen.

Det er miniputnationens første sejr i en kvalifikationskamp, og den blev fejret foran omkring 1500 højlydte og lykkelige færøske tilskuere i Høllin á Hálsi-hallen i Torshavn.

Tårerne kom allerede, da vi skulle varme op

Sonni Larsen

Da den tætte kamp var forbi, stormede spillerne på banen og slap følelserne fri.

- Det er fantastisk stort at være en del af. Vi har arbejdet rigtig hårdt, siger Sonni Larsen til TV 2 SPORT.

Nyegaard: - Det bør ikke kunne lade sig gøre

Han har svært ved at beskrive det, han netop har været en del af. Håndboldekspert Bent Nyegaard gør her et forsøg:

- Det bør ikke kunne lade sig gøre, for Tjekkiet er ikke et dårligt hold. Det er virkelig, virkelig spektakulært, må jeg sige. Tænk sig, at Færøerne kan det, siger Bent Nyegaard.

Tjekkiet er en etableret håndboldnation, der ved EM i 2018 slog Danmark og endte som nummer seks ved mesterskabet. Lidt over tre år senere har de tabt til Færøerne, hvis befolkningstal ikke engang tæller 54.000 personer.

Tjekkerne skulle også have været en del af dette års VM, men trak sig kort inden turneringen på grund af coronasmitte på holdet.

Coronakaos inden kampen

Ifølge den danske landstræner var det særligt Færøernes angreb, der fungerede, og det virkede også godt at gå frem i et 5:1-forsvar i anden halvleg. Det hele gik op i en højere enhed, og da de til sidst kom foran med to mål til 27-25, begyndte det at gå op for dem, at det rent faktisk kom til at ske.

Sensationen lå på en måde på lur. For Færøerne har længe vist, at de godt kan spille håndbold.

Hele familiefølelsen kom frem – som om man mistede noget familie, som var tæt

Sonni Larsen

Halvanden måned tidligere havde de spillet lige op mod Ukraine og kun tabt med én scoring. I slutningen af 2018 viste miniputnationen også kvalitet, da de spillede 24-24 på udebane mod Montenegro. Et land der i slutningen af 2019 slog Danmark.

- Det er fedt, hver evigt eneste gang, vi har leveret en overraskelse. Det skal ikke tilskrives mig som person alene, men kollektivet. Det er milepæl, på milepæl, på milepæl, og vi runder flere af slagsen, siger Sonni Larsen.

Fredag aften blev helt særlig for den lille håndboldnation. Også inden kampen, var den speciel – på en lidt anden måde.

Her var det hele kaotisk, fordi en af kampdommerne afleverede en positiv coronaprøve i Vagar Lufthavn på Færøerne. På det sene tidspunkt var det umuligt at flyve andre dommere ind, og derfor endte to færinger med at dømme kampen. Dette accepterede begge nationer.

Landstræner var rørt inden kampen efter stor nyhed

Den færøske håndboldhistorie blev skrevet samme dag, som landets håndboldforbund meddelte, at Sonni Larsen er fortid som landstræner, når denne kvalifikationsweekend er forbi.

Jeg siger farvel til noget, som har været mit hjertebarn gennem fem år

Sonni Larsen

Sonni Larsen afløses af Peter Bredsdorff Larsen, der fredag eftermiddag udtalte til TV 2, at et mål ude i fremtiden skulle være at vinde en kvalifikationskamp. Det skete altså allerede samme aften.

Derfor var sejren endnu mere speciel efter en håndfuld års hårdt arbejde for en rørt Sonni Larsen.

- Det her var en form for finale for mig personligt, og derfor er jeg selvfølgelig meget berørt af det, og der går rigtig mange følelser gennem mig. Jeg siger farvel til noget, som har været mit hjertebarn gennem fem år, hvor vi har gjort alt, hvad vi kunne for at gøre det bedst muligt, siger Sonni Larsen, der tydeligt var rørt og måtte have nogle korte pauser, da TV 2 SPORT talte med ham.

Inden kampen var han rørt, da han gennemgik rutinerne inden en landskamp.

- Tårerne kom allerede, da vi skulle varme op. Jeg skulle sige noget til en af mine fløjspillere. Hele familiefølelsen kom frem – som om man mistede noget familie, som var tæt. Det er mærkeligt. Jeg er en voksen mand, og jeg havde slet ikke regnet med den her følelse, siger han.

Hans sidste opgave som færøsk landstræner bliver på søndag, hvor en flok selvtillidsfulde færinger tager imod Rusland.