Håndbold

DHF-chef tager skarp afstand fra skrottede vacciner

Morten Henriksen mener ikke, det er etisk korrekt at skrotte en vaccine, hvorefter atleter tilbydes at tage dem.

Danske atleter, som skal til OL, får mulighed for selv at vælge, om de vil tage en af de to skrottede vacciner mod covid-19.

Står det til Dansk Håndbold Forbund (DHF), vil de dog ikke råde landsholdets spillere til at tage imod dem.

- Det kommer vi bestemt ikke til at anbefale. Jeg synes, det er en uheldig situation at sætte spillerne i. Man kan ikke skrotte en vaccine ud fra en sundhedsfaglig vurdering og bagefter lægge op til, at man kan tage imod den, hvis man vil, fortæller Morten Henriksen, som er sportschef i DHF, til TV 2 SPORT.

- Vi har ikke en faglighed til at vurdere, hvad sådan en vaccine har af risici. Og når man så tager den ud af programmet, bliver det et dilemma, som vi ikke skal blande os i som forbund. Det skal være op til den enkelte atlet at beslutte, hvad man har lyst til. Men jeg står fast i min holdning om, at det er ærgerligt i et samfund som Danmarks, at vi ikke kan finde 100 vacciner til de atleter, der skal ned og kæmpe for de rød-hvide farver.

DHF-sportschefen er en af dem, der har opfordret til, at de danske OL-atleter skulle rykkes frem i vaccinekøen. Det samme har badmintonspilleren Viktor Axelsen. Regeringen har dog afvist det forslag.

'Ikke etisk korrekt'

I midten af april var det AstraZeneca, og mandag var det Johnson & Johnson, som blev taget af den officielle vaccinationsprogram i Danmark. Ifølge Det Europæiske Lægemiddelagentur kunne de være årsag til alvorlige tilfælde af blodpropper.

Et flertal af Folketinget besluttede mandag, at det skulle være muligt for borgerne selv at vælge, om de vil have et stik af en af vaccinerne.

- Jeg synes ikke, det er etisk korrekt at skrotte en vaccine og bagefter lægge op til, at atleterne skal tage imod den.

- Johnson & Johnson var en yderst interessant vaccine for os, fordi den kun kræver et stik. Men det ser anderledes ud efter beslutningen i går, oplyser Morten Henriksen.

Selvom Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler at bruge AstraZenica, har det Det Europæiske Lægemiddelagentur blåstemplet den, hvorfor flere europæiske lande også har genoptaget brugen af den.