Håndbold

S-ordfører forsvarer beslutning, der vækker harme hos håndboldbosser

Regeringens kulturordfører, Kasper Sand Kjær, håber, at der kommer tilskuere til Final 4.

Flere fremtrædende folk i håndboldmiljøet troede, at der var sket en fejl. At partierne blot havde glemt håndboldklubberne i tirsdagens genåbningsplan.

Der er dog ikke tale en fejl, men om en velovervejet beslutning, der betyder, at fans ikke bliver lukket ind i håndboldhallerne i denne omgang. Det fortæller Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, onsdag til TV 2 SPORT.

- Når det ikke kunne lade sig gøre i denne omgang, er det ud fra en bekymring om, at vi får for meget aktivitet i samfundet for hurtigt. Det vil betyde, at smitten vil stige, og så risikerer vi at miste kontrollen med smitten, siger ordføreren.

Generalsekretæren hos Dansk Håndbold Forbund, Morten Stig Christensen, langede hårdt ud efter partiernes genåbningsplan og kaldte tirsdag for ”en pinlig dag at være dansker”.

For mens indendørs idrætsaktiviteter stadig må se langt efter tilskuere, har spillesteder, biografer, fitnesscentre og teatre alle har fået grønt lys til at lukke op.

Den prioritering handler om at gøre så mange beslutningstagere som muligt glade, fortæller Kasper Sand Kjær.

- Vi sidder ni partier i lokalet, og vi skal finde balancer, og alle skal kunne få noget med, som de synes, er vigtigt. Derfor landede snittet dér i denne aftale.

Ekspertgruppe gav håb i april

Der var ellers store forventninger hos håndboldklubberne om, at de ville blive tilgodeset, næste gang der blev lukket op for noget.

Den 23. april anbefalede en ekspertgruppe nemlig, at klubberne kunne lukke tilskuere ind, hvis de var opdelt i sektioner – præcis som man ser det til fodboldkampe. Det blev dog ikke en realitet tirsdag, og det er der en god grund til ifølge ordføreren:

- Ekspertgruppen har ikke sat dato på. De anbefaler, at når man skal åbne for publikum til indendørs sportsarrangementer, så kan man gøre det med denne ’superligamodel’, hvor tilskuerne er inddelt i sektioner, forklarer Kasper Sand Kjær.

Klubbosser undrer sig – ordfører svarer

Hele forløbet og beslutningen vækker undren hos håndboldklubberne. Heriblandt Aalborg Håndbolds direktør, Jan Larsen, og Skjerns bestyrelsesformand, Carsten Thygesen, der inden holdenes slutspilskamp onsdag aften tog debatten op med kulturordføreren.

- Jeg undrer mig stadigvæk, når en ekspertgruppe siger, at det er forsvarligt at åbne. Jeg kunne også godt tænke mig at spørge den unge mand, om han ved, hvor mange håndboldkampe det drejer sig om. Så vidt jeg har regnet ud, drejer det sig kun om 25 kampe, der mangler i denne sæson, siger Jan Larsen.

Ordføreren slog flere gange fast, at han godt forstår deres undren og ærgrelse, men at der er mening bag prioriteringen.

- Jeg er godt klar over, at der ikke er mange kampe tilbage i sæsonen. Forhåbentlig kan vi åbne i næste skridt i genåbningen den 21. maj, hvor Final 4 når at komme med. Det, håber jeg meget, kan lade sig gøre, siger Kasper Sand Kjær.

Carsten Thygesen, der stadig har svært ved at forstå beslutningen, har overvejet, om klubberne er blevet overset, fordi de har været flinke.

- Jeg håber ikke, at det er, fordi vi ikke har råbt højt nok, men bare har rettet ind. Så jeg håber ikke på, at det handler om at råbe højest, tilføjer Carsten Thygesen.

Det afviser ordføreren:

- Jeg kan kun svare for mig selv - jeg kan ikke svare for mine kollegaer i de andre partier - men for mig har det ikke haft nogen som helst betydning. Nærmere tværtimod.