Håndbold

Hvem skal vrages? Eksperter udpeger Nikolaj Jacobsens OL-hold

Landstræner Nikolaj Jacobsen står foran en svær udvælgelse, når han skal pege på de 14 spillere samt én reserve, der skal med til OL i Tokyo.

En svær omgang stoledans.

Det er det, som landstræner Nikolaj Jacobsen står over for at skulle arrangere. Han skal nemlig skære fra og vælge kun 14 spillere samt én reserve, når der om 75 dage er OL i Tokyo.

Ved EM- og VM-slutrunder vil landstræneren normalt skulle udvælge 16 spillere, så en kamptrup på to spillere færre gør unægtelig opgaven med at udtage holdet sværere for Nikolaj Jacobsen. Derfor melder spørgsmålet sig: Hvem tager han med?

I januar 2020 gav tre af TV 2 SPORTs håndboldeksperter deres bud på, hvem landstræneren skulle tage med til OL. Men da de olympiske lege blev udskudt til 2021, blev udvælgelsen det samme. Derfor har håndboldeksperterne igen sat et hold ud fra spillernes seneste præstationer og form.

Ved at bruge pilemarkøren herunder kan du sammenligne eksperternes hold fra 2020 og deres aktuelle bud.

Claus Møller Jakobsens bud på OL-holdet

.
.

Claus Møller Jakobsens begrundelse for 2021-holdet:

- Der er ikke plads til to fløje på hver position, som der er til en traditionel slutrunde. Nikolaj Jacobsen må jo kun udtage 14 spillere. Jeg tror, at han går med Lasse Svan alene på højrefløj, fordi bagspillerne og stregspillerne trækker et stort læs inde i midteraksen. Og så kan både Mathias Gidsel og Nikolaj Øris vikariere på højrefløjen.

- Jeg har ikke fundet plads til Morten Olsen i den her opstilling. Det er simpelthen, fordi hans defensive kvaliteter ikke rækker til det. Han har været brugt som den her jokertype af Nikolaj Jacobsen, og jeg synes ikke, at der er plads til jokertyper i en OL-trup.

Reserverne ved OL

Man må udtage 14 mand og 1 reserve

  • Reserve i 2008: Mikkel Hansen (kom i spil)
  • Reserve i 2012: Rasmus Lauge (kom i spil)
  • Reserve i 2016: Hans Lindberg
  • Reserve i 2021: ?

I målet har Claus Møller Jakobsen valgt Kevin Møller frem for Emil Nielsen. Her mener håndboldeksperten, at Møller er det sikreste valg.

- Han har været med flere gange og haft en afgørende rolle. Han har spillet store kampe for Barcelona i Champions League og har haft en fantastisk sæson dernede. Jeg føler, at han er et mulehår foran Emil Nielsen, siger Claus Møller Jakobsen.

Daniels Svenssons bud på OL-holdet

.
.

Daniel Svenssons begrundelse for 2021-holdet:

- Morten Olsen er foran Nikolaj Øris i mine øjne, fordi han har været med og været afgørende de gange, Danmark har vundet guld. Han har været enormt afgørende, og jeg mener egentlig kun, at Øris kan få en stor rolle, hvis Lasse Svan bliver skadet, og Mathias Gidsel bliver tvunget til at gå ud på fløjen.

I modsætning til Claus Møller Jakobsen har Svensson valgt Emil Nielsen frem for Kevin Møller som supplement til Niklas Landin.

- Det er en mavefornemmelse. Emil Nielsen vinder håndboldkampe helt af sig selv. Der er så lille en forskel på de her målmænd i øjeblikket, men noget siger mig bare, at Emil Nielsen vil kunne gå ind og vinde kampe på egen hånd, siger Svensson.

Jeg har Hald med som reserve. For forsvar vinder mesterskaber

Daniel Svensson

Claus Møller Jakobsen havde taget Hans Lindberg med som reserve, men Daniel Svensson peger på Simon Hald.

- Jeg går med ham, fordi han er central for midterforsvaret, hvis der er en, der går i stykker der. Du kan ikke komme igennem en slutrunde med kun to midterforsvarsspillere. Det er nærmest allerede for smalt at være tre. Men der bliver nødt til at være nogle kompromisser, så derfor har jeg Hald med som reserve. For forsvar vinder mesterskaber.

Bent Nyegaards bud på OL-holdet

.
.

Bent Nyegaards begrundelse for 2021-holdet:

- Jeg er på hold med Daniel Svensson. Jeg har også en lille spids mere til Emil Nielsen. Han har et ekstra touch, og det har han vist adskillige gange på den store scene. Så der er et lille plus til Emil Nielsen.

- Jeg har både Nikolaj Øris og Morten Olsen med på mit hold, fordi de har helt, helt specielle kompetencer. Morten Olsen mener jeg ikke, man kan undvære. Han kender Nikolaj Jacobsen til bunds, og Øris har perioder, hvor han kan være Danmarks mest effektive spiller på kortest tid. Han er lynhurtig til at opfatte og afvikle de situationer, der opstår.

Skader har siet navne fra

Ved at kigge på sammenligningen af eksperternes hold kan vi se, at der hos alle tre er navne tilfælles, der er valgt fra.

Det gælder blandt andre Jannick Green, Niclas Kirkeløkke, Ramus Lauge og Anders Zachariassen.

Regler for udskiftninger under OL

Når Nikolaj Jacobsen har sine 14 spillere plus reserve på plads, skal han aflevere navnene til Danmarks Idrætsforbund (DIF), der formelt skal godkende den endelige trup og indgive den til Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Ifølge Det Internationale Håndboldforbunds (IHF) reglement om deltagelse ved OL er det ikke muligt at skifte så meget ud, som vi kender det fra EM- og VM-slutrunder. Det skal dog nævnes, at reglementet blev offentliggjort, inden coronapandemien gjorde sit indtog på verden, og derfor kan reglerne blive tilpasset.

Nationale udtagelseskriterier (håndbold, OL, 2020/2021)

"Vi udtager et hold, der (uden flere afgørende skader) forventes at blive blandt de otte bedste til OL og har top-4 som målsætning."

Kilde: DIF.

Men som udgangspunkt hedder det, at Nikolaj Jakobsen før det tekniske møde inden turneringsstart kan skifte alle de spillere ud, han vil, med spillere fra sin OL-bruttotrup på op til 28 mand. Men når først mødet er afholdt, er udskiftningsmulighederne under legene således:

  • Udskiftning af en markspiller med en markspiller fra bruttotruppen indtil kvartfinalerne
  • Udskiftning af én målmand med en målmand fra bruttotruppen indtil finalen
  • Udskiftning af markspiller/målmand med den 15. spiller indtil finalen

En spillerudskiftning ved OL skal annonceres dagen før den respektive kamp.

Den indledende runde ved OL spilles fra 24. juli og til 2. august. Mændenes kvartfinaler spilles 3. august med semifinalerne to dage senere. Bronzekampen og finalen spilles begge 7. august.