Håndbold

Uden for Danmark er de stoppet med at undre sig. De griner bare

TV 2 SPORTs håndboldredaktør Dan Philipsen mener, at den seneste udvikling i Ringsted-sagen er endnu en lussing til dansk håndbolds troværdighed.

Monty Python gav os meget i 1960’erne og 1970’erne, men det barokke foretagende af vanvittige britiske skuespillere sluttede alt for tidligt.

John Cleese og hans drenge fik et kort comeback i 2013 og sagde derefter farvel for altid.

Hvis de en dag gør et nyt forsøg, så kan de kigge til Danmark efter materiale. Der foregår fremdeles ting og sager i dansk håndbold, som passer perfekt i Monty Pythons groteske og surrealistiske univers.

For vi er havnet helt derovre igen. Ovre i genren for ting, man ikke troede muligt. At TMS Ringsted har vundet deres protestsag, og herreligaen derfor er udvidet til 15 hold er en pinlig sag. Endnu en lussing til dansk håndbolds troværdighed, endnu en omgang hovedrysten, endnu en tabersag af dimensioner.

For hvordan forklarer man omverden, at den glasklare nedrykker fra Ringsted alligevel får lov at spille med i det fine selskab?

Flere tabersager

Jeg skal prøve at forklare og forenkle: En reserve-stregspiller fra Bjerringbro-Silkeborg kommer tilbage fra leje i Lemvig. Hans spillertilladelse kommer på plads i det ene håndbold-system, men man glemmer at klikke på musen i et andet system. Mere skal der ikke til før tabersag 1 er i hus.

I en alt for voldsom dom fratages Bjerringbro-Silkeborg point i de tre kampe, hvor den ”ulovlige” spiller sad på BSH-bænken. Blandt andet mod TMS Ringsted, der får to point foræret.

Jeg tror, at folk uden for Håndbold Danmark er stoppet med at undre sig. Man griner bare

Dan Philipsen

Alligevel redder holdet sig ikke fra direkte nedrykning. Ligaens dårligste hold bliver nummer 14 og rykker ud. Lige ud ad landevejen.

Men oppe i det østjyske har klubledere fra Skanderborg Håndbold og Århus Håndbold i en længere periode i smug talt om at slå pjalterne sammen.

Det gør de dagen efter sidste spillerunde, hvor man på klodset vis får forklaret, at fusionen har været aftalt længe før sidste kamp. Det griber TMS Ringsted, der kaster sig over Dansk Håndbold Forbunds omfattende lovbog. Man mener, at det urene trav fra Østjylland skal give dem ligapladsen fra lukkede Århus Håndbold.

Først får de nej, siden ja i en anden retsinstans i DHF.

Det samlede organ mellem Dansk Håndbold Forbund og klubberne, Prof-udvalget, vælger at lade TMS Ringsted deltage i næste sæson. Man kunne ikke gøre andet, når nu dommen gik Ringsteds vej.

Folk må undre sig

Men det efterlader igen dansk håndbold med flere forklaringsproblemer. Husker du sidste år, da man på grund af coronapandemien måtte stoppe ligaerne før tid? På kvindesiden sendte det EH Aalborg ned i 1. division, selv om de stadig havde en reel chance for at klare frisag på banen. Nordjyderne tryglede, at man i den særlige situation måtte udgive ligaen til 15 hold.

De fik nej fra Prof-udvalget. Man ønskede ikke en skæv turnering og spillernes belastning ville blive øget med ekstra kampe. Det gik virkelig ikke.

Nogen må forklare mig (og sikkert de gode folk i EH Aalborg), hvad der har ændret sig siden. Hvorfor kan der nu spilles en skæv turnering med 15 hold i herreligaen, når det var helt umuligt på kvindesiden sidste år?

DHF’s regler og love er som en Put and Take-sø for alle håndboldklubbers advokater

Dan Philipsen

Jeg tror, at folk uden for Håndbold Danmark er stoppet med at undre sig. Man griner bare. Hånen er velfortjent og dansk håndbolds egen skyld. Ingen lærer tilsyneladende noget af alle disse håbløse sager.

Årsagen er enkel og klar: Dansk Håndbold Forbunds lovbog er elendigt udarbejdet. Det er mange år siden, at jeg første gang hørte topledere tale om et serviceeftersyn af egne love og regler. Men intet er tilsyneladende sket. Der er ikke ryddet op. Der er stadig for mange paragraffer og for mange smuthuller, som TMS Ringsted og andre i samme situation selvfølgelig kaster sig over. DHF’s regler og love er som en Put and Take-sø for alle håndboldklubbers advokater. Man kan nærmest ikke tabe en protestsag i det system.

Det er trist, for dansk håndbold er et fremragende produkt. To glimrende ligaer, et kvindelandshold i fremgang og verdens bedste herrelandshold. Og hør lige her: Der er masser af dygtige ledere i dansk håndbold. I forbundet og i klubberne.

Det vil jeg så prøve at forklare John Cleese, hvis han en dag ringer og vil have materiale til endnu et comeback.