Håndbold

Hun har været igennem en voldsom forvandling

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ser i denne klumme nærmere på det, der er sket i den seneste håndbolduge.

Historieskrivning for både kvinder og mænd

Aalborg og Odense Håndbold har aldrig prøvet det før. Møllgaard & Co at stå i mændenes EHF Final4, og Groot & Co at vinde et dansk mesterskab.

Med forlov præsenterer jeg de aalborgensiske riddere først og overlader mandagens notabene til de tapre krigere fra Danmarks tredjestørste by.

At vinde over Lasse Svan og hans kammerater er ikke noget særsyn, når man spiller for Aalborg Håndbold. Faktisk var torsdagens sejr den tredje i træk. Sidste sæsons Champions League-dueller endte også med sejre, men selvfølgelig med den helt afgørende forskel, at det nu drejer sig om en kvartfinale, hvor håndboldens forjættede land – EHF Final4 – er den helt store gulerod lige om det hjørne, der er så forbandet svært at komme rigtigt og godt rundt om.

Jeg har tilladt mig offentligt at give udtryk for, at jeg nu ser Claar og hans kammersjukker som claare favoritter til at optræde blandt håndboldens absolutte elite.

Argumenterne er til at få øje på.

Fem mål er en voldsom føring blandt nogenlunde ligeværdige. Flensburgs umådeligt lave score – 21 – giver efter alt at dømme de danske mestre tilladelse til at tabe med fem og stadig sige både Danke, Tschüss und Auf Wiedersehen til Liqui Moly HBL’s måske kommende tyske mester.

SG Flensburg Handewitt slider netop nu med alverdens ting. Skader er en del af historien. Enhver kan se, at norske Magnus Abelvik Rød ikke er i nærheden af sit topniveau. Oprindeligt skulle nordmanden have haft hjælp på højre-back-positionen af Franz Semper, men han blev korsbåndsskadet før jul. Islandske Alexander Petersson blev hentet som erstatning, men rev en sene i låret over i februar. Petersson er tilbage, men var ikke på holdkortet til søndagens kamp imod bundproppen Coburg.

Det var til gengæld holdets 38-årige hollandske træner assistent Mark Bult, og det fortæller nok allermest, om skadesproblemerne netop nu hos det tyske mesterhold.

Felix Claar og Magnus Saugstrup forsøger at dæmme op for Jim Gottfridsson.

En anden nordmand har også mit fokus. Gøran Søgard Johannesson har gennem længere tid slet ikke ramt det høje niveau, jeg normalt forbinder med den lynhurtige og kampafgørende dynamo. Han vendte dog tilbage med syv scoringer på ti forsøg i søndagens kamp.

Heller ikke det så vigtige målmandsspil har været et plus for cheftræner Maik Machulla og hans mandskab. Hverken førstevalget Benjamin Buric endsige GOG’s kommende norske Torbjørn Bergerud har imponeret.

Jeg går vist ingen for nær, når jeg vurderer, at Buric var decideret svag på langskuddene i torsdags i Gigantium.

Derfor har så uendeligt meget hvilet på skuldrene af svenske Jim Gottfridsson, og det pres har verdens netop nu bedste spiller båret fremragende.

Selv verdens bedste kan dog virke en anelse presset på både fysik og mentalt overskud. Sådan så jeg Gottfridsson i den første kvartfinale.

Søndag kunne Stefan Madsens tropper slet ikke finde det overskud, der var så iøjnefaldende mod Flensburg. Tallene taler sit tydelige sprog. At holde de tyske mestre på 21 scoringer og så tillade TTH Holstebro at hamre 38 ditto ind har givet et klart indtryk af, hvor Saugstrup & Co. havde deres tanker denne søndag eftermiddag.

De var – ikke unaturligt – i Flens-Arena, hvor Svan, Wanne og alle de andre Flensburgspillere har høstet så store triumfer de senere år.

Før kvartfinalens første opgør var SG Flensburg-Handewitt min klare favorit til at gøre deres entré i Køln. Ingen – slet ikke jeg – havde regnet med det kampforløb, der blev en realitet i holdenes første møde.

Møllgaard & Co. har vist hvor mentalt stærke, de er blevet over tid. Ikke mindst, da de i marginalernes marginalkamp mod FC Porto sikrede sig retten til at møde Buric & Co.

Den styrke bliver afgørende, når Aalborg Håndbold onsdag aften skriver klubhistorie og for første gang kvalificerer sig til EHF Final4.

Ugens notabene

Notabenet og den måske kommende historieskrivning tilhører Odense Håndbold.

En vild historie. Lidt fakta kan give overblik. Starten på 2021 var til at tage at føle på for Ulrik Kirkely og hans kvinder. 12 sejre i træk i Bambusa-ligaen var indgangen til forsvaret for den altafgørende førsteplads, der så længe havde været i odenseanske hænder.

Voldsom nedtur på sidste spilledag, hvor Groot og hendes veninder blev ydmyget på hjemmebanen i Odense Idrætshal. Kristina Jørgensen og Viborg HK var bødlerne, da måltavlen endte med at vise 21-33.

Farvel førsteplads og farvel til den sandsynlige Champions League-plads, der blev overtaget af de forsvarende mestre fra Team Esbjerg.

Ind i slutspillet med forfærdelige præstationer og en foreløbig rekord i brændte chancer mod Aarhus United, Nykøbing F. Håndbold og Viborg HK.

Ét af seks mulige points i slutspillets første tre kampe og pres på som ingensinde før. Oveni i nedgangshatten en landsholdspause, så tristessen for alvor kunne trives.

Derefter den totale forvandling. Rent bord i anden runde af slutspillet med lutter – i hvert fald talmæssigt – sikre sejre. Førstepladsen generobret i slutspillet og så en overraskende semifinalemodstander i Jesper Jensens Team Esbjerg.

Også her rent bord med to af de berømte marginalsejre, der er og bliver en del af slutspillet og de efterfølgende finaler.

Forvandlingen og dens tilblivelse har sikkert mange faddere, men jeg hæfter mig især ved Mie Højlund. Der er entydigt et før og efter for landsholdsspilleren med den fantastiske fart, der før forvandlingen kunne være en af holdets akilleshæle og efter forvandlingen er en definitiv gamechanger.

Lidt statistik synliggør forvandlingen. I holdets 4 nedturskampe mod Viborg, Aarhus, Nykøbing og Viborg lød tallene sådan:

I de 5 opturskampe så det sådan her ud:

En voldsom forvandling og så hører det med, at Højlunds tekniske fejlkurve også var for nedadgående.

Om den – forvandlingen – står til troende, kan kun tiden vise. Fakta er, at Højlund og hendes veninder går ind til DM-finalerne som favoritter, hvad enten modstanderen hedder Herning-Ikast Håndbold eller Viborg HK.

Bestyrelsesformand Jørn Bonnesen er klar til at åbne det pokalskab, der netop nu ser så uendeligt trist ud.

Åbner han det og gør plads til DM-trofæet, bliver det en historisk seance for Odense Håndbold.