Håndbold

Præsident angriber danske dommere - formand siger op i protest

- I har behandlet mig som et barn, skriver dommerformand i markant opsigelse og protest over IHF-præsident Hassan Moustafa.

Et kæmpe opgør er brudt ud i det internationale håndboldforbund IHF, hvor en af præsident Moustafas topfolk har sagt op - i protest over præsidenten.

I har behandlet mig som et barn. I har ikke respekteret mine 40 års historie i IHF

Ramon Gallego, nu afgående dommerformand i IHF

Hassan Moustafa mener ikke, at skandinaviske dommere længere skal have lov at dømme andre skandinaviske hold - altså må danske dommere eksempelvis ikke dømme Norge - og det vil IHF's dommerformand, spanieren Ramon Gallego, ikke være med til. Han forlader nu IHF med øjeblikkelig virkning.

- Årsagen er mine alvorlige uenigheder med IHF’s præsident, der blander sig i påsætningen af dommere til kampene. Det er særligt kritisk her, hvor vi nærmer os OL i Tokyo. Han (præsidenten, red.) sår tvivl om, hvorvidt de nordiske dommere er upartiske, når de dømmer andre nordiske hold, skriver Ramon Gallego i et brev, som han har sendt til blandt andre TV 2 SPORT.

Gallego har samtidig sendt en skriftlig opsigelse til IHF's eksekutivkomite. Den er TV 2 SPORT også i besiddelse af, og her fortæller den 64-årige spanier flere detaljer om sine uenigheder med IHF-præsident Hassan Moustafa, der af mange bliver betragtet som en reel enehersker i IHF, fordi han har fået optaget mange små nationer, som alle støtter ham, i IHF-familien.

Gallego påpeger blandt andet, at der intet sted i IHF's regler står noget om, at dommere ikke må dømme hold fra deres egen region.

Utilfreds med kamp med dansk dommerpar

- Den første gang præsidenten nævnte det for mig, var efter kampen mellem Sverige og Egypten ved VM, skriver Gallego i sin opsigelse med henvisning til VM-slutrunden for herrer i januar i Egypten, hvor værterne - og IHF-præsidentens hjemland - tabte 23-24 til Sverige i en kamp med norske dommere.

- Men det blev ikke gjort klart, hvilke regioner/lande (der var tale om, red.) eller hvor grænsen gik, og intet blev skrevet ned. Der står heller ingenting om den her begrænsning i IHF's egne regler, skriver Gallego.

Ifølge Gallegos opsigelse er Hassan Moustafa også utilfreds med dommerpræstationen i OL-kvalifikationskampen for kvinder mellem Norge og Rumænien, som nordmændene vandt 29-24 tilbage i marts - og hvor det danske dommerpar Line Hesseldal og Karina Christiansen havde fløjterne.

TV 2 SPORT har været i kontakt med det danske dommerpar, der ikke vil kommentere sagen. Den danske dommerchef, Bjarne Munk Jensen, der også sidder i IHF's dommerudvalg, siger:

- Personligt er jeg rigtig ærgerlig over, at Ramon har valgt at stoppe. Det er et stort tab for dommerne, siger dommerchefen, der ikke ønsker at kommentere den politiske sag og uenighederne internt i IHF.

Ramon Gallego var - sammen med Dansk Håndbold Forbunds formand Per Bertelsen, som også er turneringsansvarlig i IHF - udpeget som IHF's to øverste repræsentanter til OL i Tokyo. Men efter balladen om dommerpåsætningen blev Gallego fjernet fra OL-posten, hvilket har fået spanieren til at sige op.

- I har behandlet mig som et barn. I har ikke respekteret mine 40 års historie i IHF, skriver Gallego.

De bedste dommere til de største kampe

TV 2 SPORT har været i kontakt med Per Bertelsen, men han vil ikke kommentere hverken Ramon Gallegos afgang eller uenighederne internt i IHF.

Ifølge Ramon Gallego var han involveret i hele 25 forskellige projekter i IHF-regi - hvor påsætning af dommere bare var en af dem - men han smider nu alle opgaver fra sig og træder helt ud af IHF-systemet.

Han forstår ikke, at IHF-præsident Hassan Moustafa sår tvivl om dommerstandens upartiskhed.

- Lige nu har vi den mest ærlige gruppe af dommere nogensinde, mener Gallego, der også er uenig med Hassan Moustafa i, at der skal være en begrænsning på antallet af dommerpar fra ét land til en slutrunde.

- Jeg mener, at de bedste dommere skal nomineres til de største begivenheder uanset deres køn og nationalitet, og uanset hvor mange par der kommer fra samme land, siger Gallego.

TV 2 SPORT har kontaktet det internationale håndboldforbund IHF for en kommentar, men indtil videre er forbundet ikke vendt tilbage.