Balladen fortsætter: Endnu en IHF-medarbejder siger op i protest

To ud af fem medlemmer af IHF's særlige regelgruppe har nu inden for få dage sagt op i protest mod præsident Moustafa.

F√łrst var det dommerformand Ramon Gallego, der tirsdag trak sig fra alle sine poster og opgaver i IHF med √łjeblikkelig virkning - og bare f√• timer senere fulgte endnu en mange√•rig IHF-medarbejder efter.

Siden 2009 har spanske Tono Houlin v√¶ret delegeret og arbejdet med dommeruddannelse i IHF-systemet, og han var √©t af bare fem medlemmer i en s√¶rlig regelgruppe i IHF, som st√•r for at teste og l√łbende justere de internationale spilleregler i h√•ndbold - en gruppe, som Ramon Gallego var formand for, indtil han sendte sin opsigelse i protest mod IHF-pr√¶sident Hassan Moustafa.

Tirsdag eftermiddag - f√• timer efter, at Gallegos opsigelse var blevet offentligt kendt - var det s√• Tono Houlins tur til at sende en mail til den √łverste ledelse i IHF og meddele, at han ogs√• tr√¶kker sig med √łjeblikkelig virkning.

- Jeg forst√•r fuldst√¶ndig √•rsagerne til Ramon Gallegos beslutning og den store kl√łft mellem hans forst√•else og kriterier for, hvordan man h√•ndterer dommersager, og s√• IHF‚Äôs √łverste organer, skriver Tono Houlin i mailen, som TV 2 SPORT har l√¶st.

- Derfor ‚Äď i overensstemmelse med mine v√¶rdier, og fordi jeg ikke l√¶ngere f√łler mig tilpas med at arbejde i dette nye milj√ł - har jeg besluttet ogs√• at tr√¶kke mig fra alle mine nuv√¶rende ansvarsomr√•der og opgaver i IHF, forts√¶tter Houlin.

IHF bekræfter dommerinstruks

I IHF's s√¶rlige regelgruppe, som nu har mistet to af fem medlemmer, sidder ogs√• den danske regelfortolker J√łrn M√łller. Han vil ikke kommentere p√• sine to kollegers beslutning og balladen internt i IHF.

Ramon Gallego forlod IHF i protest over, at pr√¶sident Hassan Moustafa har blandet sig i, hvilke dommere der bliver sat til at d√łmme de enkelte kampe under slutrunderne.

- √Örsagen er mine alvorlige uenigheder med IHF‚Äôs pr√¶sident, der blander sig i p√•s√¶tningen af dommere til kampene. Det er s√¶rligt kritisk her, hvor vi n√¶rmer os OL i Tokyo. Han (pr√¶sidenten, red.) s√•r tvivl om, hvorvidt de nordiske dommere er upartiske, n√•r de d√łmmer andre nordiske hold, skrev Ramon Gallego tirsdag i et brev sendt til blandt andre TV 2 SPORT.

I en udtalelse p√• IHF's hjemmeside bekr√¶fter forbundet forl√łbet, og at IHF-pr√¶sidenten flere gange har instrueret Gallego om ikke at s√¶tte dommere p√• en kamp, hvis de er fra den samme region af verden som et af de to hold.

- Ikke kun for at garantere neutralitet (på trods af IHFs tillid til neutraliteten af alle IHF-dommere), men også for at undgå enhver kritik, klage eller argument mod dommerne og / eller IHF, skriver IHF og fastslår, at det ikke kun gælder nordiske dommere.

- Instruktionen var ikke begrænset til en bestemt region. Fx blev dommerformanden rådet til ikke at sætte arabiske dommere på kampe med arabiske hold, hævder IHF.

- Desuden kan inddragelse af dommerpar fra samme region f√łre til fordele for et hold, der taler det samme sprog. En s√•dan indvirkning p√• spillerne b√łr undg√•s, mener IHF.

Netop dommere, der taler med spillerne på det ene hold på et sprog, som det andet hold ikke forstår, kritiserede den danske kvindelandstræner Jesper Jensen efter Danmarks nederlag i EM-bronzekampen mod Kroatien i december, hvor kampens to dommere var fra Montenegro.

- Jeg har aldrig set noget lignende. Det minder mig om noget, vi så for 20 år siden. Dommerne går rundt og snakker med spillerne på deres eget sprog, sagde Jesper Jensen dengang til TV 2 SPORT.

En udtalelse, der senere kostede den danske landstr√¶ner en b√łde p√• 1.000 euro fra europ√¶iske h√•ndboldforbund EHF for at tale neds√¶ttende om dommerne.

Rumænien klagede over dansk par

En af de kampe, som IHF-pr√¶sident Hassan Moustafa ikke er tilfreds med de udpegede dommere til, er en OL-kvalifikationskamp for kvinder mellem Norge og Rum√¶nien, som nordm√¶ndene vandt 29-24 tilbage i marts - og hvor det danske dommerpar Line Hesseldal og Karina Christiansen havde fl√łjterne. If√łlge IHF klagede det rum√¶nske h√•ndboldforbund den 29. marts - ni dage efter kampen - officielt til IHF over valget af de danske dommere.

- Delegationen af et par dommere fra Danmark til en kamp, hvor et af holdene er Norge, var uinspireret og uheldig, skrev det rum√¶nske h√•ndboldforbunds pr√¶sident i klagen if√łlge IHF.

Det st√•r tydeligt i IHF's egne regels√¶t, at forbundets eksekutivkomite - hvor pr√¶sident Moustafa sidder for bordenden - skal godkende, hvilke dommere der bliver udtaget til selve slutrunderne. Til geng√¶ld har dommerformanden indtil nu - hvilket IHF ogs√• bekr√¶fter - bestemt hvilke dommere til en slutrunde, der blev sat til at d√łmme hvilke kampe.

Vragede s√łn af EHF-boss

IHF kritiserer ogs√• Ramon Gallego for at have udtaget to spanske dommere til VM i Egypten i januar, selv om det har v√¶ret kutyme i IHF kun at udtage √©t dommerpar per land til de store mesterskaber. If√łlge IHF valgte Gallego i januar ogs√• at s√¶tte et spansk dommerpar p√• til VM-finalen uden at vende det med IHF's turneringsansvarlige - Dansk H√•ndbold Forbunds formand Per Bertelsen - som der if√łlge IHF ellers er kutyme for til finalerne ved de store mesterskaber.

Samtidig skabte Gallego - if√łlge IHF - i marts en konflikt med det europ√¶iske h√•ndboldforbund EHF, da Gallego valgte ikke at udtage den nordmakedonske dommer Gjorgji Nachevski - der er s√łn af EHF's dommeransvarlige Dragan Nachevski - til det kommende OL. Gjordji Nachevski og hans makker Slave Nikolov d√łmte EM-finalen i 2020 og har tidligere d√łmt en r√¶kke kampe p√• allerh√łjeste niveau. Efter et m√łde mellem IHF-pr√¶sident Hassan Moustafa og EHF-pr√¶sident Michael Wiederer fik Gjordji Nachevski alligevel en OL-plads.

Ramon Gallego var ogs√• udpeget til OL som en af IHF's to √łverste repr√¶sentanter - den anden er danske Per Bertelsen - men i april valgte IHFs eksekutivkomite at tage pladsen fra Gallego igen efter de foreg√•ende m√•neders uenigheder. Og det fik i sidste ende Ramon Gallego til i tirsdags at meddele, at han ikke kan se sig selv i IHF-systemet l√¶ngere.

TV 2 SPORT har v√¶ret i kontakt med b√•de det danske dommerpar Line Hesseldal / Karina Christiansen og DHF-formand Per Bertelsen, men ingen af dem har √łnsket at kommentere sagen.

TV 2 SPORT har spurgt IHF, hvordan forbundet i fremtiden vil definere, hvornår et dommerpar er fra samme 'region' som holdene i en kamp, men indtil videre er der ikke kommet svar.