Håndbold

Balladen fortsætter: Endnu en IHF-medarbejder siger op i protest

To ud af fem medlemmer af IHF's særlige regelgruppe har nu inden for få dage sagt op i protest mod præsident Moustafa.

Først var det dommerformand Ramon Gallego, der tirsdag trak sig fra alle sine poster og opgaver i IHF med øjeblikkelig virkning - og bare få timer senere fulgte endnu en mangeårig IHF-medarbejder efter.

Siden 2009 har spanske Tono Houlin været delegeret og arbejdet med dommeruddannelse i IHF-systemet, og han var ét af bare fem medlemmer i en særlig regelgruppe i IHF, som står for at teste og løbende justere de internationale spilleregler i håndbold - en gruppe, som Ramon Gallego var formand for, indtil han sendte sin opsigelse i protest mod IHF-præsident Hassan Moustafa.

Tirsdag eftermiddag - få timer efter, at Gallegos opsigelse var blevet offentligt kendt - var det så Tono Houlins tur til at sende en mail til den øverste ledelse i IHF og meddele, at han også trækker sig med øjeblikkelig virkning.

- Jeg forstår fuldstændig årsagerne til Ramon Gallegos beslutning og den store kløft mellem hans forståelse og kriterier for, hvordan man håndterer dommersager, og så IHF’s øverste organer, skriver Tono Houlin i mailen, som TV 2 SPORT har læst.

- Derfor – i overensstemmelse med mine værdier, og fordi jeg ikke længere føler mig tilpas med at arbejde i dette nye miljø - har jeg besluttet også at trække mig fra alle mine nuværende ansvarsområder og opgaver i IHF, fortsætter Houlin.

IHF bekræfter dommerinstruks

I IHF's særlige regelgruppe, som nu har mistet to af fem medlemmer, sidder også den danske regelfortolker Jørn Møller. Han vil ikke kommentere på sine to kollegers beslutning og balladen internt i IHF.

Ramon Gallego forlod IHF i protest over, at præsident Hassan Moustafa har blandet sig i, hvilke dommere der bliver sat til at dømme de enkelte kampe under slutrunderne.

- Årsagen er mine alvorlige uenigheder med IHF’s præsident, der blander sig i påsætningen af dommere til kampene. Det er særligt kritisk her, hvor vi nærmer os OL i Tokyo. Han (præsidenten, red.) sår tvivl om, hvorvidt de nordiske dommere er upartiske, når de dømmer andre nordiske hold, skrev Ramon Gallego tirsdag i et brev sendt til blandt andre TV 2 SPORT.

I en udtalelse på IHF's hjemmeside bekræfter forbundet forløbet, og at IHF-præsidenten flere gange har instrueret Gallego om ikke at sætte dommere på en kamp, hvis de er fra den samme region af verden som et af de to hold.

- Ikke kun for at garantere neutralitet (på trods af IHFs tillid til neutraliteten af alle IHF-dommere), men også for at undgå enhver kritik, klage eller argument mod dommerne og / eller IHF, skriver IHF og fastslår, at det ikke kun gælder nordiske dommere.

- Instruktionen var ikke begrænset til en bestemt region. Fx blev dommerformanden rådet til ikke at sætte arabiske dommere på kampe med arabiske hold, hævder IHF.

- Desuden kan inddragelse af dommerpar fra samme region føre til fordele for et hold, der taler det samme sprog. En sådan indvirkning på spillerne bør undgås, mener IHF.

Netop dommere, der taler med spillerne på det ene hold på et sprog, som det andet hold ikke forstår, kritiserede den danske kvindelandstræner Jesper Jensen efter Danmarks nederlag i EM-bronzekampen mod Kroatien i december, hvor kampens to dommere var fra Montenegro.

- Jeg har aldrig set noget lignende. Det minder mig om noget, vi så for 20 år siden. Dommerne går rundt og snakker med spillerne på deres eget sprog, sagde Jesper Jensen dengang til TV 2 SPORT.

En udtalelse, der senere kostede den danske landstræner en bøde på 1.000 euro fra europæiske håndboldforbund EHF for at tale nedsættende om dommerne.

Rumænien klagede over dansk par

En af de kampe, som IHF-præsident Hassan Moustafa ikke er tilfreds med de udpegede dommere til, er en OL-kvalifikationskamp for kvinder mellem Norge og Rumænien, som nordmændene vandt 29-24 tilbage i marts - og hvor det danske dommerpar Line Hesseldal og Karina Christiansen havde fløjterne. Ifølge IHF klagede det rumænske håndboldforbund den 29. marts - ni dage efter kampen - officielt til IHF over valget af de danske dommere.

- Delegationen af et par dommere fra Danmark til en kamp, hvor et af holdene er Norge, var uinspireret og uheldig, skrev det rumænske håndboldforbunds præsident i klagen ifølge IHF.

Det står tydeligt i IHF's egne regelsæt, at forbundets eksekutivkomite - hvor præsident Moustafa sidder for bordenden - skal godkende, hvilke dommere der bliver udtaget til selve slutrunderne. Til gengæld har dommerformanden indtil nu - hvilket IHF også bekræfter - bestemt hvilke dommere til en slutrunde, der blev sat til at dømme hvilke kampe.

Vragede søn af EHF-boss

IHF kritiserer også Ramon Gallego for at have udtaget to spanske dommere til VM i Egypten i januar, selv om det har været kutyme i IHF kun at udtage ét dommerpar per land til de store mesterskaber. Ifølge IHF valgte Gallego i januar også at sætte et spansk dommerpar på til VM-finalen uden at vende det med IHF's turneringsansvarlige - Dansk Håndbold Forbunds formand Per Bertelsen - som der ifølge IHF ellers er kutyme for til finalerne ved de store mesterskaber.

Samtidig skabte Gallego - ifølge IHF - i marts en konflikt med det europæiske håndboldforbund EHF, da Gallego valgte ikke at udtage den nordmakedonske dommer Gjorgji Nachevski - der er søn af EHF's dommeransvarlige Dragan Nachevski - til det kommende OL. Gjordji Nachevski og hans makker Slave Nikolov dømte EM-finalen i 2020 og har tidligere dømt en række kampe på allerhøjeste niveau. Efter et møde mellem IHF-præsident Hassan Moustafa og EHF-præsident Michael Wiederer fik Gjordji Nachevski alligevel en OL-plads.

Ramon Gallego var også udpeget til OL som en af IHF's to øverste repræsentanter - den anden er danske Per Bertelsen - men i april valgte IHFs eksekutivkomite at tage pladsen fra Gallego igen efter de foregående måneders uenigheder. Og det fik i sidste ende Ramon Gallego til i tirsdags at meddele, at han ikke kan se sig selv i IHF-systemet længere.

TV 2 SPORT har været i kontakt med både det danske dommerpar Line Hesseldal / Karina Christiansen og DHF-formand Per Bertelsen, men ingen af dem har ønsket at kommentere sagen.

TV 2 SPORT har spurgt IHF, hvordan forbundet i fremtiden vil definere, hvornår et dommerpar er fra samme 'region' som holdene i en kamp, men indtil videre er der ikke kommet svar.