Håndbold

Udlandet kigger forundret mod Danmark

Et historisk Champions League-resultat og flere store indkøb har gjort dansk håndbold mere interessant for udlandet.

Aalborg håndbold er midt i et eventyr, som kan være starten på en smuk fortælling for dansk herrehåndbold.

I sidste uge skrev nordjyderne historie, da de spillede sig blandt de fire bedste klubhold i Europa, og på det seneste har klubben også tiltrukket sig opmærksomhed med en række opsigtsvækkende spillerhandler, som også har fået udlandet til at se forundret mod Danmark.

Og den opmærksomhed kan meget vel komme til at gavne hele den danske liga. Det mener blandt andre Cyril Viudes, der er tidligere stregspiller og nu arbejder som agent i agentvirksomheden People in Sport i Frankrig.

- Min fornemmelse er, at den danske liga bliver bedre nu. Den har været på vej over flere år, men den bliver kun større, siger han via en Zoomforbindelse til TV 2 SPORT.

- Nu taler vi især om projektet i Aalborg, og det er kun godt, for jeg mener, at den danske liga fortjener en plads i spotlightet.

Et godt navn i Europa

Fra det franske har han glippet med øjnene over de navne, der i løbet af foråret er blevet præsenteret i de danske klubber. Her kan Mikkel Hansens og Aron Palmarssons skifter til Aalborg nævnes som eksempel sammen med den norske stjernekeeper Thorbjørn Bergeruds ryk til GOG fra Flensburg.

Spillertilgange fra udlandet

  • Thorbjørn Bergerud (26 år fra Norge) til GOG fra Flensburg Handewitt.
  • Jerry Tollbring (25 år fra Sverige) Til GOG fra Rhein-Neckar Löwen.
  • Nikolaj Markussen (32 år fra Danmark) til TTH Holstebro fra Veszprem.
  • Mikkel Hansen (33 år fra Danmark) til Aalborg Håndbold fra Paris Saint Germain (fra sommeren 2022).
  • Aron Palmarsson (30 år fra Island) til Aalborg Håndbold fra Barcelona.
  • Jesper Nielsen (31 år fra Sverige) til Aalborg fra Rhein-Neckar Löwen.
  • Kristian Bjørnsen (32 år fra Norge) til Aalborg fra HSG Wetzlar.
  • Alfred Jönsson (22 år fra Sverige) til Skjern Håndbold fra Hannover-Burgdorf.
  • Senjamin Buric (30 år fra Bosnien) til Skjern Håndbold fra RK Zegreb.

Det er navne, de fleste trænere gerne skrev på deres holdkort, og alligevel er Danmark blevet foretrukket, hvilket indgyder respekt både hos Cyril Viudes i Frankrig og hos Ole Erevik, der er håndboldekspert for NENT i Norge og tidligere har spillet for GOG, Kolding og Aalborg samt klubber i Frankrig og Tyskland.

- Det, der imponerer mig mest, er, at man i Danmark kan tilbyde et produkt, som spillerne finder attraktivt. At Aalborg, GOG, BSH, Holstebro og resten af paletten efterhånden har opbygget så godt et navn i Europa, at man kan tiltrække verdens bedste håndboldspillere, siger nordmanden til TV 2 SPORT.

For det er ikke hvor som helst, Aalborg og de andre danske klubber lige nu henter spillere fra.

Der er nemlig tale om spillere, der kommer til fra nogle af verdens største klubber og fra den mægtige tyske Bundesliga, hvilket ifølge den norske ekspert er et tydeligt skulderklap til de danske klubber og den danske liga.

- Den status, som dansk klubhåndbold efterhånden har oparbejdet, er noget, der bliver lagt mærke til. Også fordi man begynder at lave resultater rundt omkring i Europa, og det bliver der lagt mærke til, siger Ole Erevik.

Ud over Aalborgs Final-4-plads fremhæver han GOG’s præstationer i Europa Leauge, hvor holdet akkurat missede semifinalerne.

Der er dog ingen tvivl om, at det er det ambitiøse projekt i Aalborg, der høster mest opmærksomhed for klubbens Champions League-succes og den massive oprustning til de kommende sæsoner. Men det er ikke kun Nordjylland, der nu er blevet anderledes interessant for udenlandske spillere, forklarer den mangeårige Kolding-streg Cyril Viudes.

- Der er også mange spillere, der ringer til mig nu, som godt ved, de ikke har niveauet til Aalborg, men som spørger til de andre hold og vil vide, om de er åbne over for gode spillere fra for eksempel Frankrig eller Spanien.

Også interessant uden for Skandinavien

Lige nu er det primært spillere med nordiske rødder, der rykker til Danmark, men det kan også ændre sig, mener den franske agent.

- Alle taler om de danske projekter nu. Så hvis de danske klubber er åbne for topspillere andre steder fra, så tror jeg også, den type spillere vil være interesserede, siger Viudes, der selv var glad for sit otte sæsoner lange ophold i Kolding, hvor han lykkedes med at falde til i en håndboldkultur, som var langt fra den han er opvokset i.

- Det kan være et plus for alle spillere, der kan lægge på sit eget spil ved at lære en anden spillestil at kende. Det kan gøre dem til mere komplette spillere, siger han og fortsætter:

- Men det handler også om, hvorvidt klubberne er åbne over for det, for normalt har de prioriteret danske og skandinaviske spillere, fordi man ved, at de passer ind i kulturen og i projektet. Men der er mere og mere interesse.

Også den bosniske journalist Zika Bogdanovic, som til dagligt driver websiden Handball Planet, hvor han dækker håndbold over hele kontinentet, tror på, at man i fremtiden vil se flere topspillere sydfra tage turen til Danmark.

- For eksempel kommer Senjamin Buric til Skjern nu fra Zagreb. Det ser jeg som en interessant aftale. Det er en solid spiller, som også gjorde det godt, da han spillede i Nantes. Den type - og også større profiler - er bestemt interesseret i at komme til Danmark nu, lyder hans analyse.

Udviklingsliga eller stjerneparade?

Med den øgede interesse for den danske liga er spørgsmålet, om det vil ændre på spillersammensætningen. Vil håndboldligaen fortsætte med at være et sted, hvor – især nordiske – talenter kommer til for at udvikle sig, som det har været tilfældet de senere år? Eller vil man fremover se flere ’færdigformede’ håndboldspillere rykke til Danmark for at være med i Europas top?

- Der skal nok stadig være plads til unge fremadstormende talenter, der kommer til Danmark som et springbræt til at komme videre ud i Europa, mener Ole Erevik, der for eksempel har set landsmanden Sander Sagosen blive formet til en verdensklassespiller i Aalborg.

- Sammenlignet med for ti år siden, hvor de største talenter kom til Danmark som en mellemstation på en to-årskontrakt, og så var det ”auf wiedersehen”, så kan man nu tillade sig at blive både en, to og tre sæsoner længere i Danmark nu og få den samme udvikling i sin unge karriere

- Og så tror jeg, de danske topklubber også kan blive interessante for rigtig mange at komme til i fremtiden. Ikke bare som et springbræt. Ikke bare som en mellemstation. Men også for at blive en del af en stor klub, også i Europa, mener Erevik.

Det synspunkt er håndboldjournalist Zika Bogdanovic enig i. Han forudser, at den danske liga kan udvikle sig i en retning af det, man ser i Engelsk fodbold, hvor man taler om ’the big six’.

Fortsætter tilgangen til den danske håndboldliga, og kan hold som BSH, Skjern og TTH følge med og byde Aalborg og GOG op til dans på og uden for banen, så kan Zika Bogdanovic sagtens forestille sig et scenarie med en håndfuld storhold, der vil være mere interessant at følge for udenlandske håndboldinteresserede som ham selv.

Men selvom den danske liga ser ud til at være i fremgang, er der et stykke op til den tyske Bundesliga, der ses som verdens stærkeste.

- Jeg ser den danske liga som nummer tre i Europa (efter Bundesligaen og den franske liga, red.) og regner med, at den vil forblive det.

- Der er de to ambitiøse projekter med GOG og Aalborg, der er masser af unge, talentfulde spillere, det er en liga, hvor de kan gro og blive klar til et større udlandseventyr. Eller også vil man komme til Aalborg eller GOG for at jagte resultater, vurderer håndboldjournalisten fra Balkan, mens norske Ole Erevik vurderer den danske liga en smule tættere på Frankrigs ditto.

- I Frankrig er niveauet lidt mere varierende. Toppen er rigtig, rigtig god. Samtidig spiller de håndbold på en helt anden måde. Håndboldkulturen og spillestilen er helt anderledes. Så det er svært at sige, om det tredjebedste hold i Danmark også ville være det i Frankrig. Men der er flere penge i fransk håndbold.

Torsdag spilles anden runde i herrernes DM-semifinaler, og kampene kan følges fra kl. 18 på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.