Håndbold

I ordkrig med IHF: - Det er simpelthen ikke rigtigt

Den nu tidligere dommerformand Ramon Gallego afviser flere dele af IHF's udlægning af spanierens pludselige afsked med IHF.

I et fire sider langt og minutiøst svar sendt til flere medier tager Ramon Gallego nu til genmæle mod det internationale håndboldforbund IHF.

Efter den 64-årige spanier i tirsdags forlod sin post som dommerformand i IHF i protest over, at præsident Hassan Moustafa vil blande sig i påsætningen af dommere til konkrete kampe, har IHF forklaret forbundets version af sagen.

Jeg har aldrig sagt undskyld for nogen som helst upassende opførsel. For det, de hævder, er aldrig sket

Ramon Gallego

I en udtalelse på sin hjemmeside bekræfter IHF, at Hassan Moustafa flere gange har bedt Gallego om ikke at sætte dommere på en kamp, hvis de er fra den samme region af verden som et af de to hold i kampen.

Men IHF hævder også, at Gallego egenhændigt udpegede to af sine spanske landsmænd til at dømme VM-finalen for herrer i januar i Egypten, og at han ikke rådførte sig med IHF's turneringsansvarlige, Dansk Håndbold Forbunds formand, Per Bertelsen, som der ifølge IHF ellers er kutyme for til finalerne ved de store mesterskaber.

Men det er løgn, lyder svaret fra Gallego nu.

- Påstanden omkring COC-formanden (den turneringsansvarlige, red.) er lidt underlig, for han var slet ikke til stede i Egypten under turneringen. Han var syg derhjemme. På trods af det nominerede han hver dag hjemmefra IHF's tekniske delegerede (personerne ved dommerbordet, red.), og nomineringen af dommerne blev delt hver dag med ham i det samme dokument, som så blev sendt til IHF-kontoret for at blive offentliggjort. Sådan var det også den sidste dag (på finaledagen, red). Så IHF's påstand er simpelthen ikke rigtig, skriver Ramon Gallego og understreger, at både et spansk og et kroatisk dommerpar blev udpeget til at dømme på finaledagen.

Da det stod klart, at Spanien skulle spille bronzekamp efter et nederlag til Danmark i semifinalen, kunne de spanske dommere ikke dømme bronzekampen. Derfor blev de sat på VM-finalen, mens kroaterne fik bronzekampen, forklarer Gallego.

At acceptere dette kriterie ville være at anerkende, at dommerne ikke er neutrale og fløjter til fordel for hold fra samme del af verden som dem selv

Ramon Gallego om IHF-præsident Moustafas ordre om ikke at lade dommere dømme hold fra samme region af verden som dem selv

Intet at undskylde for

Per Bertelsen var ganske rigtig ikke til stede i Egypten under VM i januar. TV 2 SPORT talte flere gange under turneringen med DHF-formanden, der befandt sig hjemme i Danmark af private årsager. Per Bertelsen har meddelt, at han ikke har nogen kommentarer til balladen mellem Gallego og IHF-toppen.

Ramon Gallego afviser også IHF's påstand om, at spanieren skabte en konflikt mellem IHF og det europæiske håndboldforbund EHF og efterfølgende måtte undskylde, at han i første omgang havde valgt ikke at udtage den nordmakedonske topdommer Gjorgji Nachevski - søn af EHF's dommeransvarlige Dragan Nachevski - til det kommende OL.

- Jeg har aldrig sagt undskyld for nogen som helst upassende opførsel. For det, de hævder, er aldrig sket, skriver Gallego.

- I december 2019 i Kumamoto (VM i Japan for kvinder, red.) bad præsidenten mig om dommernomineringerne til OL-kvalifikationen og OL i 2020. Jeg bad ham vente til efter herrernes EM i januar 2020 for at kunne vurdere dommernes præstationer der, men hans ordre var, at jeg skulle levere listen omgående, skriver Gallego.

- Jeg gav ham mit forslag og forklarerede, at de udvalgte par primært var baseret på dommernes præstationer ved VM for herrer i 2019. Præsidenten godkendte listen - hvor parret Nachevski og Nikolov ikke var på, mener Gallego.

Gjordji Nachevski og hans makker Slave Nikolov endte med at få EM-finalen for herrer i januar 2020, og en måned senere henvendte både IHF-præsident Hassan Moustafa og EHF-præsident Michael Wiederer sig - ifølge Gallego - til spanieren og spurgte, hvorfor dommerparret ikke var med på listen over dommere til OL-turneringen.

- Jeg forklarede dem årsagen til, at de i første omgang ikke var nomineret, og på grund af deres gode præstation ved EM blev de tilføjet til den lange liste over mulige dommere i Tokyo. Senere blev både OL-kvalifikationen og OL så udskudt til 2021, skriver Ramon Gallego.

Mange VM-kampe med 'regionale dommere'

Den spanske - nu tidligere - dommerformand gentager også sin kritik af, at IHF-præsident Hassan Moustafa vil bestemme, at et dommerpar ikke kan dømme en kamp, hvis de er fra den samme region af verden som et af de to hold i kampen.

- At IHF stoler på dommernes neutralitet er i direkte modstrid med, at der samtidig kommer flere begrænsninger for nomineringerne, mener Gallego og fastslår, at definitionen 'en region' slet ikke findes i IHF's egne regler.

- At acceptere dette kriterie ville være at anerkende, at dommerne ikke er neutrale og fløjter til fordel for hold fra samme del af verden som dem selv, mener Gallego, der har kaldt IHF's nuværende dommere "den mest ærlige gruppe af dommere nogensinde".

Han fastslår samtidig, at der var mange kampe ved VM i Egypten i januar, hvor dommere dømte hold fra den samme region af verden, som de selv var fra.

- Og der var ingen klager. Ingen satte spørgsmålstegn ved dommernes præstationer. Det virker til, at den eneste kamp, hvor det er tilfældet, var i Sverige-Egypten, skriver Gallego om VM-værternes kamp, der blev fløjtet af et norsk dommerpar.

Et dommervalg som Moustafa, der selv er egypter, ikke var tilfreds med.

TV 2 SPORT har spurgt IHF, hvordan forbundet i fremtiden vil definere, hvornår et dommerpar er fra samme 'region' som holdene i en kamp. Indtil videre uden at få svar.