Håndbold

Ekspert blæst bagover af ny Esbjerg-spiller - har ikke set noget lignende

Hun er kun 22 år, men har allerede vundet flere af sportens største titler. Og ifølge Bent Nyegaard er der intet loft for norske Henny Reistad.

Han er før blevet kaldt det vrisne overskæg, men det er altså yderst sjældent, at eder bliver leveret på syngende fynsk af Bent Nyegaard.

Men når talen falder på det norske 'århundredes talent' Henny Reistad, så må selv håndboldeksperten ty til ordbogens blakkede bagside med kraftfulde udtryk. Og det er ikke for at kritisere, men derimod komplimentere.

Jeg glæder mig helt vildt til at se hende i den danske liga

Bent Nyegaard om Henny Reistad

- For fanden, hvor er hun god. Ja, hold kæft, jeg er imponeret over hendes niveau. Jeg kan ikke huske, at jeg har set noget lignende før, siger Bent Nyegaard.

Den aktuelle årsag til håndboldekspertens hyldest er afgørelsen på kvindernes Champions League. Ved Final4-stævnet i Budapest har der været Henny Reistad og så alle de andre.

Med blandt andet 12 mål i finalen og 10 i semifinalen var den 22-årige norske kvinde meget afgørende for, at Vipers Kristansand nu kan kalde sig Europas bedste kvindeklub.

- At hun i den alder i den grad kan dominere på den ultimative scene, som et Final4-stævne er. Hun må jo regnes med blandt klodens bedste allerede nu.

- Jeg kan ikke erindre, at jeg har set et så stort talent før på kvindesiden. Nogensinde. Det hun kan og har vist som 22-årig, har vi aldrig set mage til, siger Bent Nyegaard om bagspilleren, der blev kåret til Final4-stævnets mest værdifulde spiller.

Esbjerg får en guldfugl

Henny Reistad er i mange år blevet karakteriseret som et af sportens største talenter, men er alligevel etableret på det norske landshold, som hun har scoret 80 mål for i 27 kampe.

Og i december var hun med til at vinde EM, ligesom hun allerede har vundet tre norske mesterskaber og lige så mange pokaltitler med Vipers, som råder over flere norske landsholdsspillere.

Efter sommeren jagter Reistad titler og hæder på dansk grund - vel og mærke igen med et par landsholdskollegaer som holdkammerater - i Team Esbjerg. Formentlig sideløbende med den allerede lovende landsholdskarriere.

- Henny Reistad kommer til at dominere det norske landshold i mange år. Og hun kommer helt naturligt til at transformere Team Esbjerg. De får en guldfugl, der stor set kan alting.

- Jeg glæder mig helt vildt til at se hende i den danske liga. Det er et ekstremt scoop for Esbjerg.

Lyn-analyse

Reistad har et kæmpe skudrepertoire og så hun dygtig på fødderne, så hun kan vinde sine dueller, hvilket er altafgørende i dagens håndbold.

Desuden er hun en fremragende assistsspiller, forrygende i kontra og også dækker op. Hendes niveau og alsidighed gør, at jeg siger: Der er intet loft for Henny Reistad.

Tid til selvransagelse hos storklubber

Det kom bag på mange, da de daværende dobbelte danske mestre fra Team Esbjerg i begyndelsen af året præsenterede Henny Reistad som kommende spiller.

Deriblandt TV 2 SPORTs håndboldeksperter Bent Nyegaard og Peter Bruun Jørgensen, der dengang kaldte Reistad for klodens største kvindelige talent til at kaste med en harpiksklistret læderbold.

Og på baggrund af sæsonen og særligt weekendens magtdemonstration af den unge norske bagspiller, så må Europas normalvis største klubber også klø sig lidt i hårrødderne, mener Bent Nyegaard:

- Folk i Györi, Rostov-Don og hvor de ellers har mange penge, må tænke: "Hvad har vi ikke fået gjort her? Hvorfor har Esbjerg og ikke vi sikret os Henny Reistad?"

Uden at forklejne Team Esbjerg kan man så snakke om, at Reistad allerede er for god til at spille i den danske liga?

- Lige nu her er hun over det niveau, den danske liga normalt kan tiltrække. Så jeg kan sagtens forestille mig, at Team Esbjerg måske får store økonomiske tilbud fra klubber, der gerne vil overtage Reistad. Men jeg regner med, at hun spiller hos vestjyderne i næste sæson, siger Bent Nyegaard.

Henny Reistad har i Team Esbjerg fået en kontrakt, der løber frem til sommeren 2023. Det samme har den tyske landsholdsmålmand Dinah Eckerle, som vestjyderne præsenterede et par dage før nordmanden.