Håndbold

Efter en uges tavshed: DHF-formand reagerer på IHF-ballade

Per Bertelsen forsvarer danske dommere, men vil ikke forholde sig til beskyldninger om et "diktatorisk regime" i IHF.

I mere end en uge har han ikke sagt et ord.

Mens flere markante personer i det internationale håndboldforbund, IHF, én efter én den seneste uge har forladt deres poster i protest mod præsident Hassan Moustafa, har Dansk Håndbold Forbunds formand Per Bertelsen, der også er turneringsansvarlig i IHF, forholdt sig tavs.

Det samme har i øvrigt alle andre med dansk pas og en magtfuld position i enten IHF eller den europæiske pendant EHF.

Men nu har Per Bertelsen sagt ja til at stille op til interview med TV 2 SPORT. Om IHF-præsident Hassan Moustafas krav om, at fx danske dommere ikke bør dømme andre hold fra Skandinavien. Om beskyldningerne fra en mangeårig IHF-delegeret om, at Hassan Moustafa har gjort IHF til et "diktatorisk regime, der er baseret på frygt". Og om Per Bertelsen har ambitioner om måske selv at afløse Hassan Moustafa, når IHF-præsidenten gennem de seneste 21 år er på valg sidst på året.

Hvis Hassan (Moustafa, red.) stiller op, så er jeg sikker på, at så er han den eneste

Per Bertelsen om IHF-præsidentens mulige genvalg til november

Det er over en uge siden, at den her interne ballade blev offentligt kendt. Dengang ville du ikke sige noget som helst om sagen. Hvorfor vil du gerne det nu?

- Jamen, dybest set vil jeg heller ikke sige noget om sagen. Jeg vil sige noget om det forhold, at vi er blevet angrebet for i DHF, at vi ikke vil sige noget i forhold til vores holdninger til nogle af de ting – til nogle af tingene – og det er derfor, vi ligesom er gået ud nu og har sagt: Så lad os komme med vores holdninger til det. Men sagen som sådan har vi ikke nogen kommentarer til, siger Per Bertelsen.

Men hvordan har du det med det, der så er sket internt i IHF over de seneste par uger med én, to, tre og nu fire mand, som i protest mod præsidenten har sagt: Vi vil ikke være her mere?

- Det har jeg det altid skidt med, for jeg synes, at bl.a. Ramon (IHFs nu tidligere dommerformand Ramon Gallego, red.) har gjort et kæmpe stykke arbejde i den tid, han har været der, og jeg har arbejdet rigtig tæt og rigtig godt sammen med Ramon. Så det har jeg det rigtig skidt med – at det er sådan, det skal ende. Han har jo været med i en hel menneskealder – eller to måske endda – på højeste niveau. Og at han så trækker stikket på den måde, det har jeg det ikke særligt godt med.

Kan du forstå dem? Kan du forstå Ramon Gallego og de tre andre?

- Det kan jeg ikke rigtig udtale mig om. Der hersker jo ingen tvivl om, at der er noget på begge sider. Noget af det, der er kommet frem på den ene side, og noget af det, der er kommet frem på den anden side, hvor enderne ikke helt når sammen, og det vil jeg ikke blande mig i.

En af de ting, som Ramon Gallego nævner, er, at han er blevet pålagt af præsidenten Hassan Moustafa, at han ikke må sætte dommere fra samme region til at dømme hold fra den pågældende region. Kan danske dommere ikke dømme fx Norge eller Sverige efter din mening?

Vi har fuld tillid til dem, uanset hvilke lande de skal dømme

Per Bertelsen om de danske håndbolddommere

- Ifølge det, præsidenten er kommet frem til, og som eksekutivkomiteen (i IHF, red.) er kommet frem til, så kan det ikke lade sig gøre. Jeg må sige… den danske holdning… som formand for Dansk Håndbold Forbund er vores holdning helt 120 procent klar: Vi vil have de bedste dommere – de bedst mulige dommere – hele tiden, uanset hvad det er for en turnering til. OL, VM, EM eller vores nationale turnering. Der vil vi altid have de bedste.

Fuld tillid til danske dommere

Jeg skal bare lige forstå – så du er uenig med præsident Moustafa i det?

- Jeg siger bare, at det er det, vi gerne vil i Dansk Håndbold Forbund. At det er sådan, det er. At eksekutivkomiteen så har en anden holdning - det er jeg respekt for, at det er sådan, slagets gang nu engang er. Det er ikke mig som formand for turneringskommissionen i IHF, der træffer den beslutning. Det er heller ikke Ramon Gallego. Det er eksekutivkomiteen, og de har altså lidt flere stjerner på skulderen, end vi andre har, siger Per Bertelsen.

Men har du sagt til Hassan Moustafa, at du har en anden holdning?

- Jeg har jo ikke været inde i den her, for jeg har ikke snakket med Hassan siden starten af januar, så jeg har slet ikke været inde i den her debat.

Men du har vel trods alt mandens telefonnummer? Ellers kan jeg give det til dig..

- Jamen, jeg ringer ikke nødvendigvis lige op for at deltage i den her debat. Det vil jeg bare sige. Det gør jeg ikke, for det er en sag mellem ham og Ramon Gallego, og den blander jeg mig ikke i.

Der må man gøre op med sig selv, om man vil prøve at påvirke det, eller om man bare vil stå af vognen og så sige, det var bare det

Per Bertelsen om arbejdsklimaet i IHF

Du er chef for de danske dommere i din egenskab af formand for Dansk Håndbold Forbund. Du er – så vidt jeg husker – faktisk selv tidligere dommer fra dine unge dage, eller hvad man nu skal sige.

- Meget unge dage, ja, siger Per Bertelsen og smiler.

Hvordan har du det med, at der på den her måde bliver sat spørgsmålstegn ved danske dommeres habilitet?

- Altså, det er ikke kun de danske dommere. Det er generelt.

Men det er dem, du er chef for.

- Det er dem, jeg er chef for, ja. Det er fuldstændig rigtigt. Og jeg har fuld tiltro til alle de danske dommere, som er påsat, og det har jeg altid haft.

Men kan du forstå så tankegangen bag, at man ikke vil have dommere fra – lad os sige - fx bestemte områder af Asien til at dømme deres nabolande, at man ikke vil have folk fra Balkan til at dømme hold fra Balkan osv..?

- Jeg vil bare sige, at vi vil have de bedste dommere. Og hvis de bedste dommere nu engang er i Malmø, jamen så er det dem, vi skal bruge. Eller hvis de er i Oslo, så er det dem, vi skal bruge. Eller hvis de er i Flensborg, eller hvis de er i Madrid.

Hvad vil du sige til de danske dommere, som dømmer internationalt, og som nu har fået at vide, at de har ikke en habilitet og en troværdighed, der gør, at de kan dømme hold fra den skandinaviske region?

- Jeg kan kun sige til dem, at de kender mig så godt, de kender Dansk Håndbold Forbund, de kender Bjarne Munk, som er formand for dommerudvalget, så godt, at vi har fuld tillid til dem, uanset hvilke lande de skal dømme. Og sådan vil det også være fremover.

Men man får altid beskrevet din rolle i IHF som… du sidder som den ansvarlige for turneringer. En magtfuld post, en høj post. Du bliver endda af nogen kaldt mulig tronfølger efter Hassan Moustafa. Siger du til mig, at du har ingen mulighed for at påvirke den her beslutning?

- Ikke den beslutning, der er taget. Men det er da klart, at vi vil komme til at diskutere det her fremadrettet. Det hersker der ingen tvivl om. Og der vil jeg da sige min mening til det også, som jeg siger nu, for den er ikke anderledes, uanset hvor jeg er henne i systemet. At vi skal altid have de bedste dommere – uanset hvilket køn også, det er.

Men du sagde til mig, at du har ikke ringet til Hassan Moustafa. Det var ikke lige dit område at gøre det.

- Nej, det vil jeg ikke lige nu, fordi…

Hvornår vil du tænkt dig at sige din mening til IHF?

- Der er en sag lige nu, der kører mellem Ramon (Gallego, red.) og præsidenten og eksekutivkomiteen, og den ønsker jeg ikke at blande mig i. Efterfølgende vil jeg selvfølgelig prøve og komme med de holdninger, som vi har i dansk håndbold.

IHF er 'et anderledes miljø'

En af dem, der også har taget sit tøj og er gået, er Javier Fernandez (tidligere topdommer og mangeårig IHF-delegeret), som skrev til svenske Handbollskanalen om sin begrundelse, at ”Hassan Moustafa har etableret et diktatorisk regime baseret på frygt”. Kan du genkende det billede af IHF?

- Nej, det må stå for hans regning.

Hvordan vil du så beskrive arbejdsmiljøet i det internationale håndboldforbund?

- Jamen, jeg kan kun sige, at vi fra Dansk Håndbold Forbunds side jo hele tiden har sagt, at vi vil prøve at arbejde på de indre linjer, og det har vi forsøgt på i årene, der er gået. I hvert fald de sidste fem-seks år, hvor jeg har siddet der, har vi forsøgt på at påvirke de beslutninger, der er taget. Og Hassan har altid været lydhør over for det, vi er kommet med.

Men hvad er det for et miljø, du synes, det er at arbejde i som toppolitiker?

- Det er et andet miljø end det, vi er vant til at arbejde med i Dansk Håndbold Forbund. Ja, det er det. Og der må man gøre op med sig selv, om man vil prøve at påvirke det, eller om man bare vil stå af vognen og så sige, det var bare det. Det er et andet miljø, vi arbejder i, og sådan er det nu engang. Det er en anden kultur. Det er en hel verdenskultur, vi skal have samlet under én hat, og det er ikke altid lige nemt.

Hvordan er det et anderledes miljø?

- Det er jo et anderledes miljø i og med, at der er en masse kulturer, der skal samles til én kultur, og det er ikke altid en nem opgave.

Så jeg skal bare lige forstå – du mener ikke, der er et diktatorisk regime i IHF?

- Det mener jeg ikke umiddelbart set i forhold til det, som jeg går og laver.

Jeg har spurgt IHF til, hvorhenne i regelsættet der står, at dommere ikke må dømme lande fra deres egen region. Ramon Gallego påpeger jo også igen og igen, at det står ikke noget sted i regelsættet det her, han er blevet pålagt. Kan IHF-præsidenten efter din mening lave sine egne regler, uden at det står i regelsættet?

- Jamen, det er heller ikke det, der har været til debat. Eksekutivkomiteen har taget en beslutning, og det er rigtigt, at Hassan sidder for bordenden i eksekutivkomiteen, men det er derfra, det kommer. Og det er en tak over os – både mig i kommissionen og Ramon Gallego i forhold til dommerne. Det er bare en tak over, og der får vi sommetider noget at vide, at det er sådan, vi skal gøre det, og så kan vi så vælge, om vi vil følge det eller ikke følge det.

Vil påvirke IHF indefra

Der er også noget over eksekutivkomiteen. Det er IHF Council, og der sidder du – og der er en kongres helt oppe. Synes du, det er det rette sted, at så store beslutninger bliver taget, uden det skal ind i Council eller tages op på kongressen?

- Dybest set så burde det jo ikke være en diskussion. Så burde det jo ikke være en diskussion i forhold til eksekutivkomiteen eller Council. Det burde bare være en måde, man fandt ud af at løse det på. Sådan ville vi gøre det.

Der sidder fem mennesker i den eksekutivkomite, du snakker om. Mener du, at det her burde tages op i et større forum end bare fem mennesker, der beslutter det?

- Næh. Det mener jeg ikke.

Så du har det fint med…?

- Det mener jeg ikke som udgangspunkt, fordi jeg tror ikke, det ville ændre ret meget - om det kom i Council eller ikke kom i Council. Det tror jeg ikke, det ville. Jeg tror på, at sådan nogle ting som de her, dem kan man løse ved at sætte sig ned og snakke om et bord og prøve at finde nogle fornuftige løsninger. Det kunne man måske også have gjort i det her uden, at man skulle have haft kommissionen ind over.

Hvorfor ville det ikke blive anderledes, hvis det kom i Council?

- Det tror jeg ikke, for det er den samme måde. De samme mennesker sidder jo også i Council. Så sidder der jo selvfølgelig nogle andre også i Council, men jeg tror ikke på, at beslutningen havde været anderledes.

Men hvis det var kommet i Council, så havde du vel sagt, at du synes, det her var en dårlig idé?

- Jeg havde i hvert fald sagt, hvad min holdning til det ville være. Og min holdning er klar: Jeg vil have de bedste dommere - og hvis de bedste dommere ikke er danske, så er det heller ikke dem, vi skal have. Når vi snakker VM, skal vi simpelthen altid have de bedste.

Har du selv på noget tidspunkt overvejet, om der foregår ting i IHF, der gør, at du også burde tage dit tøj og gå?

- Jeg har taget holdningen til det arbejde, jeg er gået ind i, og jeg synes, jeg har fået god respons på det arbejde, jeg har lavet i de fem år, jeg har været der nu. Jeg har fået en del ting igennem, og det er ikke altid en nem vej at gå, men jeg synes, at jeg har – og vi har fra dansk side – en god dialog med Hassan om de ting, som er. Og med eksekutivkomiteen for den sags skyld. Og jeg har ikke overvejet at tage mine ting og gå. Jeg har det sådan, at så må vi jo prøve at bekæmpe de ting, som vi ikke er tilfredse med, indefra.

Nu står der nogle danske dommere her, som får sat tvivl ved deres habilitet. Du siger, det er I ikke enige i. Hvad får dansk håndbold ud af, at du sidder der, hvor du sidder, og at Bjarne Munk sidder der, hvor han sidder (i IHFs dommerudvalg), og at Jørn Møller sidder der, hvor han sidder (i IHFs regelgruppe), hvis dansk håndbold bare må – så at sige – ”æde” den slags her?

- Jamen, altså, nu er det jo sådan, at vi er kun ét ud af 200 lande i det her, så jeg er helt sikker på, at det vi skal have igennem, det skal vi nok få igennem. Det her er ikke – set fra vores synspunkt – den optimale løsning, man kommer med en sådan beslutning. Set fra et dansk synspunkt. Og det vil jeg til enhver tid sige - at det er ikke sådan, vi tænker. Vi tænker – som jeg har sagt flere gange - at vi skal have de bedste dommere, uanset hvilket køn, og uanset hvor de kommer fra i verden.

Hvorfor er det bedre at blive og prøve at påvirke tingene indefra i stedet for at stille sig udenfor og kritisere?

- Det er en beslutning, vi har taget for længe siden, og jeg tror stadigvæk på, at det er den rigtige beslutning. At vi immervæk kan få nogle ting igennem. Vi får ikke det hele igennem, det gør vi ikke, men der er mange ting, vi får igennem. Og der bliver hørt på os, når det er. Og det er mere væsentligt, end at vi står og råber og skriger udenfor og kalder folk både det ene og det andet. Det bringer ikke noget.

TV 2 SPORTs håndboldredaktør, Dan Philipsen, forklarer, hvorfor DHF-formand, Per Bertelsen, ikke tydeligere kritiserer ledelsen i IHF. Video: David Schiøler

Ingen stiller op mod Moustafa

Hassan Moustafa er på valg på kongressen til november. Hvad håber du, der sker til kongressen til november i forhold til præsidentembedet?

- Vi er alle sammen på valg til kongressen. Og så må vi jo se, hvem der stiller op.

Hvad håber du på, der sker i forhold til præsidentembedet på kongressen til november?

- Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Jeg ved ikke, hvem der stiller op. Der kunne jo være flere, der stillede op. Så må vi kigge på det på det tidspunkt.

Stiller du selv op?

- Hvis jeg bliver bedt om det, var det måske en overvejelse værd. Men det er slet ikke inde i mine overvejelser på nuværende tidspunkt. Jeg har det fint med det job, jeg har, som formand for turneringskommissionen, og det må jeg overveje, om jeg vil fortsætte med efter november måned.

Har du fået at vide, om Hassan Moustafa stiller op?

- Nej.

Bakker du op om Hassan Moustafa, hvis han stiller op?

- Hvis Hassan stiller op, så er jeg sikker på, at så er han den eneste, der står på den plads.

Hvorfor det?

- For sådan tror jeg, det vil blive.

Det forstår jeg ikke. Hvorfor vil det blive sådan?

- Fordi jeg tror ikke på, der er nogen, som vil stille op imod Hassan med det for øje, at de vil tabe under alle omstændigheder. Fordi Hassan har så godt et navn rundt omkring i verden – måske ikke i Europa, men rundt omkring i verden har han, og Europa har altså kun en fjerdedel af samtlige stemmer til kongressen. Så det tror jeg ikke på.

Fornemmer du, at der er en eller anden form for politisk oprør på vej mod Hassan Moustafa med det, vi har hørt om dem, der er gået de seneste uger?

- Nej, det tror jeg ikke. Det har været en rigtig trist periode, synes jeg, her den sidste måneds tid eller halvanden, og det håber jeg da, at vi får styr på – eller at man får styr på. Vi har et OL, der står foran os, og det skulle ikke gerne komme til at stå i skyggen af intern ballade. Så jeg håber, vi får styr på det inden.

Nu står du her og skal tale som DHF-formand og samtidig også som en person placeret i IHF-systemet. Du er chef for de danske dommere. Ville det være nemmere for dig at være DHF-formand, hvis du ikke var i IHF?

- Nej, det tror jeg som sådan ikke, for så ville jeg have sværere ved at se tingene, som jeg gerne vil have komme igennem – at de ikke kommer igennem. Så det tror jeg ikke, at det ville være. Vi har vores holdninger, og dem står vi ved. Og så er vi enige med dem (IHF-toppen, red.) nogle gange. Nu bliver der hele tiden talt om, at det er Hassan og Hassan og Hassan, men det er jo altså et helt verdensforbund, vi snakker om, og det er et IHF Council, som du selv har sagt, der skal være enig. Det er en eksekutivkomite, der skal være enig. Så det er ikke kun ham i den sidste ende, der skal træffe beslutningerne.

Moustafa har flertallet

Men er eksekutivkomiteen og Council nogensinde uenig med Hassan?

- Ja. Det er også sket.

Hvor det så er blevet på en anden måde, end Hassan Moustafa ville have det?

- Ikke nødvendigvis.

Det er du nødt til at uddybe. Hvorfor ikke det?

- Jamen, det er jo nok, fordi et flertal så har været enig med præsidenten. Det er sådan, det foregår.

Når jeg taler med folk, der iagttager international idrætspolitik – fx Play The Game – så siger de jo, at det er åbenlyst, hvorfor danske politikere ikke vil sige noget om det her. Det ville være politisk selvmord – så bliver man sparket ud af IHF, og så får man ikke internationale mesterskaber, indflydelse på spilleregler og alt muligt andet. Er det korrekt? Hvis du taler, så risikerer du at ryge ud?

- Nej, sådan ser jeg ikke på det. På mesterskabssiden er det Council, der træffer beslutningerne, og det er ved simpelt flertal, hvem der får de mesterskaber. Det kæmper man om på lige vis. Man kan være uenig eller enig – jeg er heller ikke altid enig med Hassan Moustafa – men vi får os snakket til rette, sådan at vi bliver enige, inden vi går fra hinanden. Sommetider må jeg give mig, ja. Sommetider giver han sig og siger, at det kan der være fornuft i. Og det er den måde, jeg bedst kan lide, at vi arbejder på.

Men hvis I valgte en anden taktik end den, du siger, I har besluttet jer for i årevis – altså at arbejde indefra – og valgte at stille jer ud og pege på det, I ikke synes, der er rimeligt. Ville dansk håndbold så få nogen mesterskaber i fremtiden?

- Det kan jeg jo ikke svare for. Men jeg tror ikke, der ville være forskel på det, for jeg håber da, at dem, der sidder i Council, er fornuftige mennesker, der godt kan se, at det er fornuftigt at lægge dem i Danmark.

Hvorfor er Hassan Moustafa den rigtige præsident for det internationale håndboldforbund?

- Hassan har gjort rigtig mange gode ting. Det skal man ikke lukke øjnene for. Han har lavet en rigtig god basis for vores idræt set ud fra et økonomisk synspunkt. Han har – i hvert fald i den sammenhæng – gjort et kæmpe stykke arbejde, og det kan vi også se. Og det gør også, at man har mulighed for at udbrede vores idræt udenfor Europa fx, og der bliver brugt mange penge på den konto. Så ja, han har – hvad det angår i hvert fald – gjort det rigtig godt.

Så Hassan Moustafa er den rigtige præsident for det internationale håndboldforbund?

- Det ved jeg ikke, om han er, fordi det er jo mange andre ting, der skal tages med ind over. Men jeg kan kun sige, at vi har et godt forhold til ham fra dansk side af, og det agter vi at blive ved med at have.

Og du startede også med at sige, at I stillede op for at sige jeres holdninger til ting, så nu spørger jeg til din holdning. Er han den rigtige præsident for det internationale håndboldforbund?

- Jamen, p.t. der kan jeg ikke se, hvem der skulle tage over.

Heller ikke dig selv?

- Nej, ikke lige nu.