Håndbold

Eksekutivmedlemmer husker helt forskelligt i IHF-balladesag

Svensk medlem af IHF's eksekutivkomite afviser, at komiteen står bag præsident Moustafas krav til dommerpåsætning.

Var det det internationale håndboldforbund IHFs eksekutivkomite - med IHF-præsident Hassan Moustafa for bordenden - der tog beslutningen om, at internationale håndbolddommere i fremtiden ikke må dømme kampe med hold fra deres egen region af verden?

Eller har Hassan Moustafa - der bliver beskyldt for at være enehersker og have skabt "et diktatorisk regime" i IHF - taget beslutningen helt selv?

Det er ikke en beslutning, vi har taget

Anna Rapp, svensk medlem af IHF's eksekutivkomite

Beslutningen har de seneste uger skabt stor furore internt i IHF og resulteret i, at fire personer de seneste uger har forladt forbundet i protest mod Moustafa.

Ifølge IHF's skriftlige udtalelse i sagen var det i sin egenskab af formand for IHFs eksekutivkomiteen, at Hassan Moustafa instruerede forbundets dommerformand Ramon Gallego - der siden som den første forlod sin stilling i IHF - om ikke at sætte dommere på en kamp, hvis de er fra den samme region af verden som et af de to hold i kampen.

Også Dansk Håndbold Forbunds formand Per Bertelsen, der samtidig er turneringsansvarlig i IHF, har understreget, at det er IHFs eksekutivkomite - og ikke kun Hassan Moustafa - der har taget den udskældte beslutning.

- Det er ikke mig som formand for turneringskommissionen i IHF, der træffer den beslutning. Det er heller ikke Ramon Gallego. Det er eksekutivkomiteen, og de har altså lidt flere stjerner på skulderen, end vi andre har, sagde Per Bertelsen i et længere interview om sagen i sidste uge.

Altså skulle det hele været foregået demokratisk og efter IHF's egne regler.

To versioner af sandheden

Det er dog ikke alle i den fem mands store eksekutivkomite, der er klar over, at de har været med til at tage en sådan beslutning.

Komiteens svenske medlem, den tidligere svenske landsholdsspiller Anna Rapp, afviser, at hun som eksekutivmedlem har været inddraget.

- Det er ikke en beslutning, vi har taget (i eksekutivkomiteen, red), siger Anna Rapp og fastslår, at hun kun har været involveret i beslutningen om at fjerne Ramon Gallego fra IHF's delegation til det kommende OL i Tokyo.

En beslutning, som efterfølgende fik Gallego til at trække sig fra alle poster og offentliggøre sin begrundelse i mails til flere medier verden over.

- Hvad Dr. Moustafa har talt med Ramon om, ved jeg ikke. Jeg har ikke været til stede, så det ved jeg ikke, siger Anna Rapp.

Jeg kan sige, at jeg har altid været i stand til få min holdning igennem til Hassan (Moustafa, red.) Jeg siger, hvad jeg tænker – og jeg er stadig medlem

Svenske Anna Rapp til spørgsmålet, om hun er enig i, at IHF-præsidenten har skabt et "diktatorisk regime"

Selv om hun er enig med Hassan Moustafa i, at det er "uheldigt", når det er dommerne, der bliver snakket mere om efter en håndboldkamp end selve spillet på banen, ved hun ikke, om hun kan bakke op om idéen om ikke at lade dommere dømme hold fra deres egen region af verden.

- Jeg er nødt til at undersøge det nærmere, før jeg kan sige mere. Jeg skal have et konkret forslag eller et eller andet at kigge på, siger Anna Rapp.

Et andet medlem af eksekutivkomiteen er rumæneren Narcisa Lecusano, der som aktiv spillede flere sæsoner i dansk håndbold for Ikast-Bording og Aalborg DH. Modsat Anna Rapp mener Lecusano, at emnet om dommerpåsætningen har været oppe i eksekutivkomiteen.

- Ja, vi har diskuteret det i eksekutivkomiteen, fastslår Lecusano.

- Jeg vil ikke kommentere, hvad Per (Bertelsen, red.) har sagt til dig, eller hvad Anna (Rapp, red.) har sagt til dig. For det første ved jeg jo ikke, om du fortæller mig sandheden?, siger Lecusano og fastholder, at eksekutivkomiteen har været involveret.

IHF er tavs

Hun afviser fuldstændig, at Hassan Moustafa har skabt et "diktatorisk regime, der er baseret på frygt for at blive straffet for at have andre meninger", sådan som en af afhopperne, Javier Moure Fernandez, for nylig beskrev IHF over for det svenske medie Handbollskanalen.

- Den følelse har jeg ikke ét sekund. Alt i eksekutivkomiteen bliver diskuteret, og alle beslutninger bliver taget efter mange diskussioner om, hvad det er det bedste for håndbolden, mener Narcisa Lecusano.

TV 2 SPORT har spurgt IHF, hvor og hvornår det påståede møde i eksekutivkomiteen har fundet sted, om der findes et referat fra mødet, og hvordan IHF's helt nøjagtig definerer de 'regioner', der fremover vil afgøre, om en dommer må dømme kampe med bestemte hold.

Men IHF meddeler i en mail fra sin presseafdeling, at forbundet ikke vil kommentere yderligere på sagen.