Håndbold

Fællesskaber og deres styrker

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ser tilbage på ugen, hvor Aalborg Håndbold spillede sig i klubbens første Champions League-finale.

Jeg ved ikke, om Aalborgtræner Stefan Madsen har haft en længere snak med fodboldlandsholdets chef, Kasper Hjulmand. Men jeg ved, at Madsen er lykkedes med de fire værditing, som Hjulmand har defineret som specielle, danske styrker:

Evnen til at skabe fællesskaber, der muliggør, at én plus én bliver til tre. At være dygtige og innovative. Skabe tillid, som tillader at stille spørgsmål ved det meste. Læring i betydningen, at vi er gode til at arbejde sammen, og at vi tager ansvar.

Jeg vender tilbage til landstræneren i mandagsklummens notabene.

Mod alle odds

Aalborg Håndbolds indtog i den fornemste af alle finaler, Champions League-finalen, skyldes netop disse fire værditing.

I den sværeste af alle sæsoner – midt i en altomfavnende pandemi – sled og slæbte Møllgaard & Co. sig gennem det meste af Europa med alt det bøvl og bavl, der pludselig var en etableret del af en i forvejen kompleks og strabadserende hverdag.

Imod alle odds lykkedes det de danske mestre at skabe et fællesskab, hvor det i uhørt grad lykkedes mesterholdet at få én plus én til at blive til tre, ja, nogle gange til fire. Jeg har set samtlige deres kampe i Champions League og kan garantere, at de berømte lokummer har brændt så mange gange, at det egentlig ikke burde have kunnet lade sig gøre at ende med at være Europas næstbedste håndboldhold.

https://tv2i.dk/users/editorial/images/b45eb5bf-1603-4203-b0c6-1fb4fdf32f69.jpg?t[0]=resize:height=480&accessToken=0e67a55b4e37940e476732fecbc1f1645a544fc60fd91a81f9cb3f397d84500a

Her kommer det innovative ind. Stefan Madsen og hans tro følgesvend, Arnor Atlason, det perfekte match, har virkelig evnet at skabe forandring, finde nye veje, nye muligheder. Jeg er sikker på, at de flere gange har været ude i plan både C og D for at finde de marginaler, der sikrede endnu en altafgørende sejr.

Dygtige ledere – og sådan nogle er d’herrer Madsen og Atlason – giver naturligt rum for alle de kompetencer, som spillerne sidder inde med. Nu skal alt ikke dreje sig om Henrik Møllgaard, men i Aalborg Håndbold har de den sjældne konstruktion at have et trænertriumvirat. Ikke på papir, men i praksis. En førerhund af sjældent format, og en Guds gave til ethvert omklædningsrum, der med garanti har sikret, at alle, med noget på hjertet, er blevet hørt.

Aldrig har en klub med så få kroner i omsætning erhvervet sig retten til at optræde i en Champions League-finale

Bent Nyegaard, håndboldekspert på TV 2 SPORT

Læringen som den fjerde danske værdi. Jeg er sikker på, at vi alle gennem 16 måneders restriktioner ud i corona har lært, hvor meget vi som individer har skullet tage et personligt ansvar for netop at bidrage til, at fællesskabet kunne bestå. Også den opgave har det håndboldsjak, der har skullet rejse Europa tyndt, løst på fornemste vis.

I den verdensorden, vi er en del af, gøres alt som bekendt op i penge. Aldrig har en klub med så få kroner i omsætning erhvervet sig retten til at optræde i en Champions League-finale.

Farvel SG Flensburg-Handewitt. Farvel Paris Saint-Germain. Goddag Barcelona.

decms://56597d5ce9a663f2864f25f972b07f1a4dfe33f8

Historiske præstationer skabt på de dyder, som så fornemt er defineret af Kasper Hjulmand.

Lad mig lige slutte denne første del med at hylde træner Xavier Pasqual og hans mandskab for en forrygende sæson. 60 kampe og 60 sejre er selvfølgelig en historisk præstation. Måden hvorpå det Champions League-trofæ blev hentet hjem var en sejr for håndboldspillet.

Sjældent har spillet præsenteret sig flottere end denne tidlige søndag aften. Fart, temposkift, fysik og agilitet sat sammen i smukke kollektive kombinationer, hvor der også var taget hensyn til den enkelte spillers individuelle kompetencer.

Så smukt og så gjaldt det i begge banens ender.

https://tv2i.dk/users/editorial/images/ed283cf8-b2dd-4ba1-a5db-9159648d55ff.jpg?t[0]=resize:height=480&accessToken=2c1bb96d4e6fbdef8b256cdcc2d384810b50b41f6b2830c3709e3813911bae3e

Fremtidens håndbold og tak for det til et fremragende håndboldhold.

Lederskab på højeste niveau

Ugens notabene går uundgåeligt til landstræner Kasper Hjulmand. Hans fire danske kerneværdier åbenbarede han i en samtale med Børsens chefredaktør, Niels Lunde, tilbage i juli 2020.

Jeg er fuldstændig bjergtaget af Hjulmands evne til at være helt sin egen. At træde frem og være SÅ sårbar, SÅ reflekterende, SÅ værdig, som det var tilfældet ved gårsdagens pressemøde, aftvinger kolossal respekt.

Og det i, hvad der må have været den sværeste af alle de situationer, en leder nogensinde kan have optrådt i.

Flere topledere arbejder i disse år med deres ledergrupper ud fra devisen:

Hvis vi skal være stærkere som gruppe, er vi nødt til at komme tættere på hinanden. I højere grad at være tættere på hinandens sorger, bekymringer og naturligvis også ambitioner.

Kun på den måde – mener nogle – bliver vi ekstra stærke sammen og kan derfor give mere værdi til den virksomhed, som vi har fået ansvaret at lede.

decms://2fb427147ae35669090212d42443966d4cd06178

Jeg føler mig sikker på, at Kasper Hjulmand også arbejder i den retning med sin ledergruppe.

Den frygtelige situation, alle i og omkring landsholdet blev bragt i lørdag aften, krævede lederskab på allerhøjeste niveau.

Jeg bøjer mig i støvet for landstrænerens og hans fornemme håndtering af en ledelsesopgave, hvis kompleksitet var monumental.

Hjulmands danske kerneværdier er aldrig kommet smukkere til udtryk, end da fællesskabet viste sit værd i den sværeste af alle situationer.

Tak for dig, Kasper Hjulmand.