Håndbold

Barcelonas CL-triumf var det næstbedste, der kunne ske for Aalborg

Aalborgs europæiske eventyr i Champions League udløser en check på over en halv million euro til nordjyderne.

Når Aalborg Håndbold nu ikke selv kunne få lov at løfte Champions League-trofæet, var det godt for nordjyderne, at Barcelona vandt i stedet.

Det var der nemlig flest penge i for nordjyderne.

En udregning, som TV 2 SPORT har lavet ud fra regelsættet i denne sæsons Champions League, viser, at Aalborg Håndbold får i alt 555.350 euro - cirka 4,1 millioner danske kroner - i præmiepenge for hele den europæiske eventyrsæson. Men havde nordjyderne mødt Nantes i finalen i stedet for Barcelona, ville checken have været noget mindre.

Forklaringen er, at der er et øvre loft for, hvor mange præmiepenge ét hold kan få i en Champions League-sæson. Og da Barcelona har været helt suveræne og vundet samtlige sine Champions League-kampe til og med finalen, får spanierne et mindre stykke af pengekagen til Final 4, end fx Nantes eller Aalborg ville have fået, hvis de havde løftet trofæet.

Normalt er der én million euro i samlet præmiesum til herrernes Final 4 i Champions League. Beløbet er dog i denne sæson ekstraordinært blevet skåret med 20% - og altså sat ned til 800.000 euro - på grund af coronapandamien.

Vinderen af Final 4 - som altså blev Barcelona - får de 800.000 euro i præmiepenge fra sejren fratrukket de præmiepenge, som holdet allerede har krav på efter gruppespillet og knockoutkampene frem mod Final 4. I Barcelonas tilfælde drejer det sig om 510.000 euro, som spanierne allerede havde sikret sig.

De 510.000 euro deler de tre andre Final 4-hold - med 38,3% til nummer to, 33,3 % til nummer tre og 28,3 % til nummer fire. Altså får Aalborg 196.350 euro ud af Final 4-stævnet.

Da nordjyderne i forvejen havde optjent 359.000 euro for deres resultater tidligere i turneringen, giver det en check på i alt 555.350 euro for Champions League-eventyret - hvilket er det højeste, en dansk klub nogensinde har fået i præmiepenge for at deltage i turneringen.

Aalborgs CL-regnskab

INDTÆGTER

Kompensation for ni kampe på udebane: 270.000 euro (30.000 euro per kamp)

14 point i gruppespillet: 70.000 euro (5.000 euro per point)

2 point i 1/8-finalen mod Porto: 15.000 euro (7.500 euro per point)

2 point i 1/4-finalen mod Flensburg: 20.000 euro (10.000 euro per point)

2. plads i Final 4: 38,5% af 510.000 euro = 196.350

I alt = 571.350 euro (svarende til 4,2 millioner danske kroner)

UDGIFTER 

Deltagergebyr til EHF: 16.000 euro

Derudover har Aalborg selv betalt for rejser og hotel i forbindelse med klubbens udekampe.

Tilskuere havde betydet rekordoverskud

Det skyldes især, at der er blevet pumpet markant flere penge ind i Champions League før denne sæson, efter det europæiske håndboldforbund EHF for tre år siden solgte tv-rettighederne til de europæiske turneringer for op mod fire milliarder kroner i en historisk stor tv-aftale for år 2020 til 2030.

- Tidligere kunne præmiepengene i Champions League kun dække dine omkostninger ved at deltage. Nu er der også mulighed for at tjene penge. Det er blevet virkelig attraktivt, sagde Aalborg-direktør Jan Larsen til TV 2 SPORT før Final 4.

- Der er ingen tvivl om, at hvis vi havde haft normale forhold uden corona og med tilskuere til kampene, så havde vi også lavet rekordoverskud i Aalborg i denne sæson. Men det ser stadigvæk godt ud, fastslog Aalborg-direktøren, der dog skal bruge nogle af de mange euro på at betale for flyrejser og hotelophold til de mange udekampe, Aalborg har spillet rundt om i Europa.

Mens Aalborg Håndbold altså får godt fire millioner kroner for deres Champions League-eventyr, fik FC Midtjylland over 200 millioner kroner bare for at kvalificere sig til gruppespillet i fodboldens Champions League i denne sæson.