Håndbold

Norske kvinder har fået 'vanvittig god respons' efter bikini-protest

Det er væltet ind med støtte til de norske strandhåndboldkvinder, efter de modtog en bøde for at bære "for lange" shorts i en EM-kamp.

Sjældent har strandhåndbold fået så meget international opmærksomhed som lige nu. Det netop overståede EM beskrives blandt andet hos New York Times, BBC og The Guardian.

Desværre ikke for spillet i sandet, men derimod for et sæt regler, der blandt andet er blevet kaldt "på kanten af at være sexistiske" af DHF's generalsekretær.

Mere præcist handler det om beklædningsregler for kvindelige strandhåndboldspillere. De foreskriver, at der skal bæres bikinitrusser, der maksimalt er 10 centimeter brede. Det er regler, som de norske kvinder slet ikke er tilfredse med. Søndag forsøgte de at sende et signal, da de ganske bevidst i bronzekampen bar tights i stedet for bikinitrusser.

- Det er en vigtig sag. Nu ville vi prøve at gøre noget andet for at få det ændret og fik støtte til det fra det norske håndboldforbund. At de ville tage bøden, hvis den kom. Det, synes jeg, var en fin måde at få sendt et statement på, siger norske Elisabeth Hammerstad til TV 2 SPORT.

Det statement har ikke kun ramt alverdens medier, men også en del kollegaer i (strand)håndboldverdenen.

- Vi har fået en helt vanvittig god respons og masser af støtte. Blandt andet fra andre trænere og spillere, siger Elisabeth Hammerstad

Det er i virkeligheden helt absurd, at der findes sådanne regler i 2021

Jeppe Sand Kjær, kulturordfører for Socialdemokratiet

Men det var også et statement, som det europæiske håndboldforbund (EHF) besvarede med en bøde på cirka 11.000 kroner til det norske hold.

- Vi var forberedte på, at vi ville få bøden. Men alt i alt synes vi, det er hårdt, at vi får den bøde, siger Hammerstad, der har spillet på strandhåndboldlandsholdet siden 2013.

Debatten om bikinitrusserne er ifølge hende på ingen måde ny.

- Jeg tror, at det har været et tema alle de år, jeg har været på landsholdet. Vi har mange gange prøvet at få det ændret, men uden held.

Træk slideren til siden for at se forskellen mellem Norges spillerdragt i en gruppekamp og i bronzekampen.

Marielle Martinsen i aktion med forskellig beklædning under EM i strandhåndbold
.

'Gør sporten mere inkluderende'

Beklædningsreglementet til EM følger de internationale foreskrivelser fra IHF. Regler, der ikke er ens for mænd og kvinder.

For mens damernes underdel maksimalt må være ti centimeter brede i siderne, skal mændene sørge for, at deres shorts ikke er længere end ti centimeter fra deres knæ. En forskel de ikke forstår i DHF:

- Dansk Håndbold Forbund og jeg har den opfattelse, at reglerne er antikverede og ovenikøbet er på kanten af at være sexistiske, fordi de gør forskel på kønnene, siger generalsekretær, Morten Stig Christensen.

Håndboldforbundet i Danmark, Sverige, Frankrig og selvsagt Norge håber at få reglerne ændret, så det bliver frivilligt, om man vil spille i bikiniunderdel eller for eksempel tights.

Det burde være sket for længe siden

Elisabeth Hammerstad

Og netop friheden til selv at vælge hvilken underdel, man vil spille i, kan gøre strandhåndbold mere inkluderende, mener Elisabeth Hammerstad.

- Man skal spille i det, man er mest komfortabel med, uanset om det er en bikinitrusse eller shorts.

- Den her sag handler dels om kropsfokus, men også inkludering af folk med forskellige etniciteter og religion i sporten. For det at spille i en lille bikinitrusse er meget ekskluderende for mange. Og det ønsker vi ikke at være en del af, lyder det fra den norske kvindespiller.

Bøden, der er på 1500 euro - 150 euro per spiller i tights - behøver det norske håndboldforbund ikke stå med alene. Flere har ifølge formand, Kåre Geir Lio, tilbudt at bidrage.

Tror 'for første gang' på ændring

Det øjeblikkelige store mediefokus på "bikinibøden" kan måske få reglerne ændret. Det håber de i den norske lejr.

- Ja, det har jo været noget, vi har forsøgt at få ændret før. Men i år med den store opmærksomhed og støtte fra mange lande, så føler jeg for første gang, at der faktisk kan ske en ændring.

- Det er vildt, at vi skal helt hen til 2021 – det burde være sket for længe siden, siger Hammerstad.

Lyn-analyse

Jeg kan ikke komme med noget argument for, at kvinder skal optræde i en eller anden bestemt dragt.

Det er så ydmygende, at man overhovedet tillader sig at forlange, at kvinder, der dyrker deres idræt, også skal påduttes, hvad fanden de vil optræde i.

Skal reglerne ændres, så skal det ske hos det internationale håndboldforbund.

Sådan lød meldingen fra EHF, da TV 2 SPORT forsøgte at få en kommentar fra det europæiske håndboldforbund om bøden til det norske landshold, og hvorfor det ikke er valgfrit hvilken underdel, strandhåndboldspillere ønsker at bære.

Senere på dagen udsendte EHF en pressemeddelelse, hvor bøden heller ikke blev omtalt. Til gengæld tilkendegiver forbundet, at en mulig regelændring vil blive diskuteret i fremtiden:

- Den nye Strandhåndbold Kommision vil på deres første møde i august forholde sig til emnet og udarbejde forslag, der kan præsenteres for IHF, skriver EHF.

IHF har kongres i november, hvor reglerne så muligvis kan blive ændret.

Perspektiv

Regelændringer og signaler i andre sportsgrene

.

Det er ikke kun i beachhåndbold, at kvinders påklædning har været et tema.

I beachvolleyball har det også været et krav, at kvinderne skulle spille i bikini. I 2012 blev reglen dog ændret, og det er nu valgfrit, om de vil spille i bikini, tights eller shorts. Flere atleter vælger dog fortsat at spille i bikiniunderdel, da det er mere behageligt.

I gymnastik har der også været fokus på dragterne, som ikke dækker benene. Der er dog ingen regler om, at dragten ikke må dække benene. Det har bare været det, man gjorde.

Men da den tyske Sarah Voss stillede op i en heldragt i april sidste år, gik det verden rundt. Hun ønskede at sende et signal og tage afstand fra seksualiseringen af kvindelige gymnaster.

S-ordfører: - Helt absurd

Det glæder Jeppe Sand Kjær, kulturordfører for Socialdemokratiet, at blandt andre DHF er gået ind i sagen.

Han kan nemlig slet ikke kan forstå, at regler som disse stadig eksisterer.

- Vi burde være langt forbi, at kvindelige sportsudøvere skal have bikini eller meget lidt tøj på for at kunne deltage. Det er i virkeligheden helt absurd, at der findes sådanne regler i 2021.

- Jeg kan godt forstå, at Norge valgte at spille i tights, og det virker helt vildt, at EHF vælger at håndhæve reglerne og ligefrem at give de norske spillere en bøde. Det virker vanvittigt, siger S-ordføreren til TV 2 SPORT.

De danske håndboldkvinder slog Norge i semifinalen, men tabte EM-finalen til Tyskland. Bedre resultatmæssigt gik det for de danske herrer, som genvandt Europamesterskabet.