OL Tokyo 2020

Landsholdets gyldne år er i gang - og flere medaljer er på vej

Det danske herrelandshold går en lovende fremtid i møde. Det er der flere grunde til.

Trods det smertelige tab i lørdagens OL-finale, er jeg sikker på, der venter flere finaler de kommende år for Nikolaj Jacobsen og hans farende svende.

Faktisk har fremtiden aldrig været lysere for Niklas Landin & co. To VM-titler og en olympisk finale på blot to og et halvt år fortæller historien om et eksorbitant stort potentiale for dansk herrehåndbold.

Ikke mindst fordi et par grønskollinger ikke bare har skabt en ny og betagende energi. De har samtidig tjent som en enorm inspirationskilde for landsholdet som helhed og ikke mindst for den ene af landsholdets helt store stjerner, Mikkel Hansen.

Grønskollingerne Holm og Gidsel har åbenlyst været en inspiration for Hansen, og det i en sådan grad, at PSG-spilleren nu udspiller hele sin personlighed og i højere og højere grad fremstår med de lederegenskaber, jeg indimellem har savnet.

Og så er jeg helt på det rene med, at hverken Holm eller Gidsel var en del af den pragtpræstation, der gav dansk herrehåndbold sin første VM-titel på hjemmebane i 2019.

En af de klogeste beslutninger

Den lysende fremtid har endnu en fadder. Ansættelsen af Nikolaj Jacobsen er én af de klogeste beslutninger Dansk Håndbold Forbund nogensinde har truffet.

De fleste kunne se, at Mathias Gidsel drev rundt med hele den danske liga, og at Jacob Holm viste masser af potentiale i Füsche Berlin, hvor han huserede i rollen som spilstyrer.

Men derfra og til at få udløst deres kunnen på rekordtid - og for Gidsels vedkommende blive en helt afgørende bærende kraft - tillader jeg mig alligevel at lette på håndboldhatten for landstrænerens evne til ned i mindste detalje at få udløst den enkelte spillers potentiale og kompetencer.

Faktuelt udmønter det sig i et skabelsesraseri, når Hansen & co. er i boldbesiddelse.

I en sådan grad, at dette var endnu en slutrunde, hvor Danmark af alle nationer lavede færrest af de tekniske fejl, der er så afgørende i spillet, hvor vi alle har vænnet os til marginale afgørelser, når de bedste byder hinanden op til dans.

Tekniske fejl i finalen

Det sidste fik jeg syn for i finalen, hvor netop 12 danske tekniske fejl blev hovedårsagen til den mistede olympiske vinderdrøm.

Det bliver meget få kampe, Danmark taber i fremtiden, når og hvis Niklas Landin rammer det niveau, han åbenbarede denne lørdag.

Min tro på en lysende fremtid tager selvfølgelig udgangspunkt i det mandskab, der på otte måneder har hentet VM-guld og OL-sølv, men det stopper ikke der.

Landstrænerduoen har allerede introduceret tre spændende unge navne i forbindelse med EM-kvalifikationen, hvor både Aaron Mensing, Mads Hoxer og Jacob Lassen viste talentets og dets muligheder frem.

Mange alternativer

Tre er ikke nok. Mere vil have mere, og der er mere at komme efter blandt ungdommen. Lasse Møller har godtgjort, at han kan blive én af de helt store, og GOG’s Simon Pytlick har også antydet, at der her er tale om noget helt ekstraordinært.

Jeg glemmer ej heller, at Michael Damgaard var udtaget i Jacobsens 19-mandstrup, og at én af verdens bedste også besidder et dansk pas: Rasmus Lauge vender forhåbentligt tilbage for fulde gardiner.

På én af spillets allervigtigste positioner, målmandspladsen, råder landsholdet over verdens i særklasse bedste målmand, Niklas Landin. Niklas Landin er i en klasse for sig og blot 32 år. Blot 32 år og med mange gode år foran sig.

Selvom man er verdens bedste, har man brug for hjælp. Således også Niklas Landin; Kevin Møller og Emil Nielsen står på spring og er klar med både hjælpende krop, hænder og fødder.

Jeg kan ikke nævne nationer, der har en sådan trio at skyde med. Eller måske rettere redde med.

Den gyldne periode er i gang

Landsholdet anno 2021 er først og fremmest et hold. Én enhed. Ét kammeratskab. Fordi enheden rummer personligheder, der netop har helhed og kammeratskab som absolut fokuspunkt.

Listen er lang. Jeg tror ikke jeg går nogen for nær, når jeg i flæng nævner: Niklas Landin, Mikkel Hansen, Lasse Svan, Mads Mensah, Henrik Møllgaard som garanter for holdets ve og vel uanset, hvor mange dage og under hvilke restriktioner en slutrunde skal afvikles.

Med to gange VM-guld og en olympisk sølvmedalje er landsholdets gyldne periode allerede i gang.

Den kommer til at kaste endnu flere medaljer af sig de kommende gyldne år.