Håndbold

Landin jubler over ny regel - ekspert er skeptisk

Herrelandsholdets sidste skanse ser positivt på den ny regel, mens Daniel Svensson ser flere problemer.

Er der noget, der kan gøre Niklas Landin rasende, er det at blive skudt i hovedet.

Det forstår man jo sådan set godt. Men nu er der måske hjælp på vej.

Efter planen kommer der fra sommeren 2022 en ny regel, der giver skytter to minutter, hvis de uhindret rammer målmanden i hovedet. Det betyder, at spilleren eksempelvis ikke bliver tacklet samtidig.

Det gælder, uanset om der bliver afsluttet på straffekast, frikast, fra fløjen eller på kontra. Niklas Landin hilser den nye regel velkommen.

- Jeg kan da kun juble lidt over det. Der er nogle gange, hvis ingen rører skytten, hvor jeg ikke kan se, hvorfor han skal ramme målmanden. Skytterne er så gode efterhånden, at de sagtens kan styre det, siger Niklas Landin.

Svært for dommerne

Til gengæld kan det vise sig at blive en svær opgave for dommerne at håndhæve reglen.

- Det er endnu en hovedpine for dommerne. Nu skal de vurdere, om målmanden virkelig blev ramt. Det bliver lidt spændende at se, hvordan det kommer til at gå, siger landsholdsmålmanden.

Daniel Svensson, der er håndboldekspert på TV 2 SPORT, er mere skeptisk.

- Jeg synes, at det er en regel, der bliver enorm svær for dommerne at håndhæve. Der kommer til at være vurderingsspørgsmål, som er vanvittige at tage stilling til. Det er svært at implementere den regel i håndboldspillet, vurderer eksperten.

Han understreger, at man skal gøre meget for at beskytte spillerne, men samtidig ser han flere problemer ved reglen.

- Hvornår afslutter man uhindret? Et lille puf på hoften kan ændre skuddets retning markant. Målmændene kan også bevæge sig ganske lidt, så de bliver ramt. Jeg har det svært med reglen, siger Daniel Svensson.

Måtte stoppe karrieren

Skud til hovedet har flere gange fået alvorlige konsekvenser for aktører i dansk håndbold.

Her er nogle af de spillere, som har været nødt til at stoppe karrieren på grund af skud i hovedet.

  • Søren Westphal
  • Jonas Hansen
  • Hanna Daglund

Foruden reglen om skud til hovedet pønser IHF også på to andre regler, som skal ind i håndboldspillet.

  • Antallet af maksimalt tilladte afleveringer, efter at der er markeret for passivt spil, bliver sænket fra seks til fire.
  • Opgiverkastet efter en scoring skal ikke længere ske midt på banen, men kan foregå alle steder i en midtercirkel, der bliver mellem 3,5 og 4,5 meter i diameter. Samtidig må opgiverkastet gerne tages, mens spilleren er i løb. Ingen modstandere må opholde sig i midtercirklen under opgiverkastet, men de må til gengæld stå lige uden for cirklen.