Håndbold

Landsholdet får uventet VM-gave - helt vildt, mener ekspert

En mindre ændring i strukturen til det kommende VM i december får stor betydning for Danmark.

En uventet besked har givet Jesper Jensen god grund til at smile noget mere, end da han i første omgang så sidste uges lodtrækning for Danmarks håndboldkvinder til det kommende VM i december.

VM i Spanien er den første slutrunde for kvinder med 32 deltagende hold, ligesom det var for første gang til herrernes VM i Egypten i januar.

Det internationale håndboldforbund (IHF) har dog lavet én mindre ændring i reglerne i forhold til VM i Egypten - og det er en ændring, der har stor betydning for Danmarks chancer i turneringen.

Vi er meget, meget glade for den måde, det er endt ud på

Landstræner Jesper Jensen

Det hele handler om Danmarks potentielle modstandere i kvartfinalen.

De 32 hold til VM er fordelt i otte grupper med fire hold i hver, hvor de tre bedste fra hver gruppe går videre til et nyt gruppespil i mellemrunden. Gruppe A krydser med gruppe B, gruppe C med gruppe D, gruppe E med F og gruppe G med H.

Fra hver mellemrundegruppe går de to bedste hold så videre til kvartfinalerne. Sådan var det til herrernes VM i januar, og sådan bliver det også for kvinderne i Spanien i december.

Til VM i Spanien har IHF til gengæld ændret den måde, som mellemrundegrupperne krydser hinanden til kvartfinalerne. I Egypten krydsede de to bedste hold fra mellemrundegruppen A/B med de to bedste hold fra gruppe E/F, men i Spanien kommer gruppe A/B i stedet til at krydse med gruppe C/D.

Det er helt vildt, at man kan undgå så mange af topnationerne så langt frem i en turnering

Tidligere landsspiller og ekspert på TV 2 SPORT, Lærke Møller

Det betyder, at Danmark, der er i gruppe F, skal finde sin potentielle kvartfinalemodstander i gruppe G og H (med Spanien og Kroatien fra første seedningslag) i stedet for i gruppe A og B (med OL-finalisterne Frankrig og Rusland).

Mindre logistik og rejseaktivitet

Faktisk betyder IHFs lille ændring af strukturen, at Danmark slet ikke kan møde hverken Frankrig, Rusland, Norge, Montenegro, Rumænien, Holland eller Sverige før en eventuel VM-semifinale.

IHF forklarer i en mail til TV 2 SPORT, at ændringen er i overensstemmelse med turneringsreglementet, som giver mulighed for mindre justeringer fra VM til VM, hvis der er en god grund. Til VM i Spanien skyldes ændringen, at det ifølge IHF vil give "mindre stress og mindre logistik", fordi holdene skal rejse mindre mellem de forskellige faser af turneringen.

Det gælder også det danske landshold, der med ændringen skal spille alle sine kampe i Granollers 30 kilometer fra storbyen Barcelona i det nordøstlige Spanien.

VM-grupperne

  • Gruppe A: Frankrig, Montenegro, Angola, Slovenien
  • Gruppe B: Rusland, Serbien, Cameroun, Polen
  • Gruppe C: Norge, Rumænien, Asien3, Asien4
  • Gruppe D: Holland, Sverige, Nordamerika1, Asien5
  • Gruppe E: Tyskland, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet
  • Gruppe F: Danmark, Asien1, Tunesien, Congo
  • Gruppe G: Kroatien, Asien2, Sydamerika1, Sydamerika3
  • Gruppe H: Spanien, Østrig, Sydamerika2, Asien6

De tre bedste fra hver gruppe går videre til mellemrunden, hvor gruppe A krydser med gruppe B, gruppe C med D, E med F og G med H. 

Fra mellemrundegrupperne går de to bedste videre til kvartfinalerne. Her krydser mellemrundegruppen A/B med gruppen C/D, mens gruppe E/F krydser med gruppe G/H. 

Samtidig ligner Tyskland, Ungarn, Kroatien og Spanien nu de værste hold, som Danmark kan møde frem mod en potentiel VM-semifinale.

- Det er helt vildt, at man kan undgå så mange af topnationerne så langt frem i en turnering. Vejen frem mod noget rigtig stort til VM er langt mere overskuelig nu, end hvis man skulle have mødt Rusland eller Frankrig, vurderer TV 2 SPORTs ekspert, den tidligere landsholdspiller Lærke Møller.

Landstræner Jesper Jensen var ikke blevet orienteret om IHFs ændring før lodtrækningen i torsdags.

- Vi troede, vi skulle krydse med pulje A og B, og det er jo klart, at hvis vi tager Frankrig og Rusland kontra Kroatien og Spanien - som er de fire hold fra seedningslag 1 - så er det jo en væsentlig forskel, siger den danske landstræner.

- Vi er meget, meget glade for den måde, det er endt ud på. Det gør jo, at grupperne fra E til H holder sig i én turneringshalvdel. Og det gør også, at vi bliver i Granollers alle dagene. Vi skal ikke flytte. Vi spiller hver anden dag, indtil vi er ude, siger Jesper Jensen.

Trods den ekstra gode lodtrækning vil landstræneren dog til at hæve forventningerne til sit hold, der til VM skal forsøge at gentage bedriften fra sidste år EM på hjemmebane, hvor Danmark - i Jesper Jensens første slutrunde som landstræner - formåede at spille sig i en semifinale.

- I kvartfinalerne har vi fået en fordel med den her ændring, men mellemrunden er jo stadig den samme, og den var en hurdle i forvejen. Som jeg ser det, er vi fire favoritter til at spille om to pladser i kvartfinalerne, lyder hans vurdering.

VM bliver spillet i fire spanske byer - Castelló, Granollers, Llíria og Torrevieja - fra den 2. til 19. december.