Håndbold

Nyegaards nedtælling: Oprykkerne må ned i 1. division igen

TV 2 SPORTs ekspertkommentator Bent Nyegaard tæller ned til den nye sæson i håndboldligaerne.

I denne første af seks klummer frem mod sæsonstart kommer han med sit bud på pladserne fra nummer 9 til 14 i Bambusa Kvindeligaen.

Nederst kan du også få det fulde overblik over alle klubskifter i Bambusa Kvindeligaen før den nye sæson.

9. Silkeborg-Voel

- De træner i at juble

Cheftræner Andreasen har haft gang i den helt store mentale udladning op til den nye sæson. Som han selv udtrykker det, oplever hans hold adskillige finanskriser på en sæson, så nu er der fuld fokus på at få alle involveret, så det – ofte – tavse flertal får stemmer.

Og altså også i kunsten at juble. Det er nu ikke derfor én af spillets helt store personligheder, Ann Grete Nørgaard, der om nogen forstår kunsten at juble, er hentet til byen.

Snarere fordi fløjveteranen stadig holder højt niveau, og så kan det da ikke udelukkes, at den får en ekstra én på kassen med jubleriet.

Silkeborg-Voel er et slutspilshold, når jeg gennemgår truppen. Stærkt målmandspar i Stine Bonde og hjemvendte Filippa Idéhn. Sofie Bæk tilbage fra graviditet, og nu været med i hele optaktsprogrammet. Etablerede stregspillere i Mathilde Kristensen og Line Skak. Norske Eira Aune med mulighed for yderligere udvikling efter en stærk første sæson i dansk håndbold. Stortalenterne Helene Kindberg - tilbage efter korsbåndskade - og Natasja Andreasen, der besidder alle de kompetencer, der kan gøre hende til én af ligaens profiler.

Jakob Andreasen har alt, hvad der kræves for at opfylde det helt klare mål om at sikre klubben endnu en slutspilsplads.

Silkeborg-Voel

 • Odds som DM-guldvinder: 500
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Eira Aune
 • Topscorer i sidste sæson: Julie Jensen, 145 mål
 • Flest assists i sidste sæson: Julie Jensen, 103 assists
 • Ligastatistik sidste sæson: 11 sejre, to uafgjorte og 19 nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Defensivt med muligheder for dække både defensivt og offensivt. Det dygtige målmandspar giver ekstraordinære chancer for flot kontraspil. Spillernes kompetencer signalerer også fine muligheder i spillet 7 mod 6.

Alt er således lagt til rette til mere jubel, og så alligevel ikke.

Skader har redet de gæve Silkeborg-Voelfolk som en mare de seneste sæsoner, og når Kindberg vender tilbage, er det altså efter 14 måneder på sidelinjen, ligesom Sofie Bæk kæmper med at finde sit niveau før fødslen.

Tæt bliver det, men den store jubel udebliver i år, hvor Bæk & Co. må stille sig tilfreds med plads nummer 9.

(Klummen fortsætter efter grafikken)

10. Randers HK

- Mestertræner vender tilbage

Efter fire turbulente år med Niels Agesen, hvor dårlig økonomi ofte tog fokus fra selve spillet, bliver det Ole Bitsch, der skal forsøge at få det gamle flagskib tilbage for fulde sejl.

Bitsch var assistenttræner, da Randers HK i sæsonen 2011-12 sidst bragte DM-trofæet til den stolte håndbold by.

Randers HK

 • Odds som DM-guldvinder: 1.500
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Mai Kragballe
 • Topscorer i sidste sæson: Kristin Thorleifsdottir, 156 mål
 • Flest assists i sidste sæson: Mai Kragballe, 85 assists
 • Ligastatistik sidste sæson: 11 sejre, én uafgjort og 18 nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Og han er helt klar i spyttet, når han skal vurdere sit nye holds muligheder: slutspil, hverken mere eller mindre, og cheftræneren har også helt klare forestillinger om, hvad der skal til for at opfylde målet.

Fart og energi på højniveau. Mere stregspil, når nu Sidsel Mejlvang er blandt ligaens bedste, og det hele som en konsekvens af, at Maj Kragballe & Co. sidste sæson var stort udfordret på at score det tilstrækkelige antal mål.

Mai Kragballe bliver stadig omdrejningspunktet udi strategi og kommunikation. Naturligt sammen med Julie Pontoppidan bliver de ansvarlige for at sætte fart i den svenske storskytte Kristin Thorleifsdottir, der skadesbetinget måtte nøjes med knapt halvanden times spilminutter, da det svenske landshold overraskede stort ved OL2020 i Tokyo.

Thorleifsdottir bliver ikke den eneste storskytte. Bitsch beder mig om at holde øje med 20-årige Aia Raadshøj. Aftale!

Ole Bitsch elsker ikke spillet 7 mod 6, men har det med i den taktiske værktøjskasse. Spillernes kompetencer – dygtige stregspillere i Mejlvang og 1.82 meter høje Pernille Brandenborg – lader ane, at her måske kan skabes lidt guld.

Målmandsposten kan blive ét af problemområderne. Mathilde Juncker har stoppet karrieren, og det er vist ingen hemmelighed, at den rutinerede Juncker hentede godt med points i sidste sæson. En redningsprocent på godt 33 pynter på de fleste hold, og det er den udfordring det nye makkerpar Eli Raasok og Monika Kongsgaard skal tage op fra kamp ét.

Jeg er ikke i tvivl om, at Ole Bitsch bliver en gevinst for Randers HK, men slutspil bliver det ikke til.

Én plads frem. Fra 11 til 10.

11. Ajax København

- Forandring fryder

Siger man ofte, men i Ajax kvindehåndbold kan det ordsprog blive ét af sæsonens helt store spørgsmål.

Fakta er nemlig, at årets træner i Bambusa Kvindeligaen, Dennis Bo Jensen, er draget mod vest og er blevet afløst af Rasmus Rygaard Poulsen, der har masser af international erfaring og kommer efter tre år i spidsen for svenske Skövde HF.

Ajax København

 • Odds som DM-guldvinder: 2.500
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Stine Nørklit Lønborg
 • Topscorer i sidste sæson: Stine Nørklit Lønborg, 93 mål
 • Flest assists i sidste sæson: Louisa Mittet, 80 assists 
 • Ligastatistik sidste sæson: Ni sejre, tre uafgjorte og 18 nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Direktør Mathias Berg er dog helt rolig forud for sæsonen. Assistenttræner, Claus Kuno, bliver garant for en glidende overgang på cheftrænerposten, og på banen er der tonsvis af både kontinuitet og kvalitet.

Sæsonen 2021-22 bliver københavnerklubbens femte sæson i streg blandt de bedste. Det alene imponerer hos klubben, hvor økonomi ikke står øverst på dagsordenen. Simpelthen fordi budgettet ikke er værd at tale om, under den kvarte million, men også fordi det er fællesskabet og dets værdier, der har det absolutte fokus.

På banen er det stadig søskendeparret målvogter Sarah og playmaker Stine Nørklit Lønborg, der sammen med de dynamiske backs, Stine Eiberg Jørgensen, Louisa Mittet og den screeningsstærke stregspiller Sofie Bardrum skal sikre den mængde point, der giver adgang til også den sjette sæson i landets fornemste række.

Glem ej heller, at Mathilde Nielsen har de forsvarskompetencer og den hårdhed, der skal til på holdet, der ikke har for vane at score mængder af mål.

Derfor bliver ét af cheftræner Poulsens fokusområder kontraspillet. En disciplin der ikke blev overvægtet i Dennis Bo Jensens regeringsperiode.

Bavnehøjhallen er en institution, når talen falder på Ajax Håndbold. Sidste sæson – og det endda uden tilskuere – gav hjemmebanen 14 af 19 point i grundspillet. Herning Ikast Håndbold snublede. Odense og Viborg var tæt på at lave samme stunt.

Nu med folk på lægterne. Jeg siger bare: Watch out, folks!

Sarah Nørklit Jørgensen & Co. klarer sig lidt dårligere end sidste sæson. Fra en 10. plads til nummer 12.

12. Holstebro Håndbold

- Slutspil basta

No nonsens a la Pether Krautmeyer. Slutspil er målet. Ambition, ærgerrighed og vildskab er bare nogle af de egenskaber, Holstebros svenske træner værdsætter.

Han var slet ikke tilfreds med sidste sæson. Alt for mange kedelige kampe, hvor det kneb med at runde de 25 scoringer.

Holstebro Håndbold

 • Odds som DM-guldvinder: 2.500
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Jenny Carlson
 • Topscorer i sidste sæson: Andrea West Bendtsen, 129 mål
 • Flest assists i sidste sæson: Jenny Carlson, 67 assists
 • Ligastatistik sidste sæson: 10 sejre, tre uafgjorte og 17 nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Statistikken er ikke til at tage fejl af, ifølge cheftræneren. Hans hold var Bambusa Kvindeligaens ringeste kontrahold.

Det stopper her, konstaterer svenskeren.

Godt nok er der sagt farvel til Ditte Vind, der har kurs mod franske Fleury Loiret.

Det begræder Krautmeyer, men skyndte sig samtidig at hente Sophie Amalie Moth i Skanderborg, og netop Moth bliver et af de helt store omdrejningspunkter for 3-F-strategien.

Dels er Moth en dygtig målkvinde, men endnu vigtigere en formidabel igangsætter, og det skal få holdets score i nærheden af de 30 per kamp.

Resten bliver op til svenske Jenny Carlson, der spillede et flot OL for Sverige. Carlson får den helt store dirigentstav, og skal sætte fart i både Lærke Christensen og Andrea West Bendtsen, samtidig med at Julie Gantzel skal fodres på stregpositionen.

7 mod 6 spillet er også på cheftrænerens to-do-liste, men det er ingen hemmelighed, at Krautmeyer ikke er fan af det stillestående og langsommelige strategispil.

’Grisehandball’ er den svenske betegnelse for overtalsspillet. Fordi det er grimt og kedeligt.

Sæsonen 2021-22 bliver den anden sæson som selvstændig forening efter sidste års brud med TTH Holstebro. Moderklubben HH90 tror stadig på projektet.

Dog har budgettet har ikke rokket sig en tøddel. Underkanten af de to millioner er den pengemængde, cheftræneren skal skabe resultater ud fra.

Kvaliteten er stadig langt fra kampen om den direkte nedrykning, men slutspilsambitionen går ikke i opfyldelse, hr. Krautmeyer.

13. Skanderborg Håndbold

- ”Røven” på rette sted

Forandring fryder. Cheftræner Jeppe Vestergaards slogan fra den forgangne sæson – ”få røven væk fra den sidsteplads” har lige fået et tvist.

Bagdelens rette sted er nok engang pladsen som Bambusa Kvindeligaens nummer tretten. Som minimum, for naturligvis må sæsonens placering meget gerne være et endnu lavere i talrækken.

Skanderborg Håndbold

 • Odds som DM-guldvinder: 5.000
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Cecilie Mørch Hansen
 • Topscorer i sidste sæson: Sofia Deen, 137 mål
 • Flest assists i sidste sæson: Sofia Deen og Stine Kristensen, begge 58 assists
 • Ligastatistik sidste sæson: Fem sejre, nul uafgjorte og 25 nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Et andet slogan fortæller om at være ydmyg, men modig, og det er dyder, skanderborgenserne virkelig har levet op til.

Evnen til at vinde de rigtige kampe har længe været en tour de force, og Vestergaard er ikke bleg for at tale om erfaring i netop denne helt afgørende disciplin.

Det kan lyde tåbeligt at tale om erfaring hos holdet, der emmer af udvikling og lavt aldersgennemsnit, men faktum er, at evnen til at fastholde fokus trods mange tabte kampe, har været afgørende for talentfabrikken fra postnummer 8660 gennem flere sæsoner.

Topscorer Sofie Deen er taget på opdagelsesrejse i det franske, og det betyder, at et hav af afslutninger skal fordeles på flere hænder.

Hænderne er klar, og apropos erfaring, så er 27-årige Cecilie Mørch Hansen hentet i Aarhus United, og hun bliver et naturligt omdrejningspunkt, når stortalenterne Thea Rasmussen, Alberte Ebler, Emma Rask – alle fra eget akademi – skal vise sig frem for alvor.

Trekløveret har kompetencer både offensivt og defensivt, og det falder helt i tråd med visionen om at kunne dække et mere varieret og dynamisk forsvar, inden satsningen på de hurtige opløb sættes i scene.

Vestergaard har naturligvis ikke glemt 7 mod 6 spillet, hvor effektiviteten stadig ser fin ud, og hvor kvaliteten er på et niveau, hvor skanderborgmandskabet modtager få scoringer i tomt mål.

Tæt bliver det, men tredje år med samme stab omkring holdet, sikrer den erfaring, der gør, at Skanderborg Håndbold igen-igen får den rumpet placeret på rette sted.

14. Ringkøbing Håndbold

- Det forjættede land flyder ikke med mælk og honning

Jeg tillader mig at omskrive bibelcitatet en kende. Bambusa Kvindeligaen skulle være det forjættede land, men i stedet for mælk og honning flyder det med tørre tæsk, få point og minusscore ad Pommern til.

Tre af de seneste fire års oprykkere har måttet sige farvel efter blot én sæson samtidig med, at de blot opnåede 3-6-7-3 point og i tre tilfælde med minusscore på den forkerte side af 170.

Ringkøbing Håndbold

 • Odds som DM-guldvinder: 5.000
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Marigona Hajdari
 • Topscorer i sidste sæson: Camilla Faarholt, 93 mål
 • Statistik i 1. division i sidste sæson: 19 sejre, én uafgjort og to nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Ajax Håndbold, Ringkøbing Håndbold og Vendsyssel Håndbold er klubberne, der aldrig fik fodfæste, og det giver derfor god mening, når cheftræner for oprykkerne fra Ringkøbing Håndbold, Jesper Holmris, slår fast, at alt drejer sig om overlevelse.

Ethvert skib har brug for en duelig kaptajn, og den tidligere landsholdsspiller og træner for kvindelandsholdene fra Schweiz, Storbritannien og Kina, er lige netop en sådan én.

Fysik, forsvar og fart var nogle af oprykningsdyderne, og de vil blive udfordret for alvor, når Jane Mejlvang & Co. står ansigt til ansigt med dronningerigets allerbedste.

Rekruttering er en svær størrelse, både økonomisk, når budgetkronometret slår ud allerede inden de 1.5 million kroner øjnes, og ikke mindst fordi arbejdspladsen i Ringkøbing Håndbold ligger langt ude vestpå.

Kontinuitet, fællesskab og muligheden for at fylde Green Sports Arena i Ringkøbing bliver nogle af sæsonens fokuspunkterne. Holmris håber på en 5-600 fra start, men arenaen kan rumme godt 1000, og møder vestjyderne op i det antal, lover han øgede pointmuligheder.

Jane Mejlvang skal spille stort, Marigoni Hajdari styre, fordele og udnytte sit fornemme blik for spillet, og så skal Julie Holm udøve sin specialitet, nemlig at lave mål ud af ingenting.

Jeg frygter, at ovennævnte ikke er nok.

Oprykkerne skal nok få et tocifret antal point, men det er desværre ikke nok, og Ringkøbing Håndbold bliver endnu et eksempel på, hvor svært det er overleve blandt de bedste.

1. spillerunde i Bambusa Kvindeligaen

 • Skanderborg - Nykøbing Falster (31/8)
 • Team Esbjerg - Viborg HK (31/8) - på TV 2 PLAY og TV 2 SPORT
 • Holstebro - København (1/9)
 • Aarhus United - Herning-Ikast (1/9)
 • Horsens - Ajax København (1/9)
 • Ringkøbing - Randers HK (1/9)
 • Silkeborg-Voel - Odense (1/9)

Bambusa Kvindeligaen transferoverblik

Aarhus United

Aarhus United

Ind: Thea Stankiewicz (Tertnes), Katarina Bjørnskau Berens (Tertnes), Stine Bindslev Holm (Ajax), Louise Bak Jensen (Ringkøbing), Celine Holst (Horsens)

Ud: Martina Thörn (Odense), Annika Meyer (Thüringer), Thea Imani Sturludottir (?), Charlotte Mikkelsen (Nykøbing Falster), Cecilie Mørch Hansen (Skanderborg)

Foto: Aarhus United

Ajax København

Ajax København

Ind: Rasmus Poulsen (cheftræner, Skövde), Natasja Clausen (Nykøbing Falster), Liv Poulsen (Herning-Ikast), Emilie Theil (København), Emma Caroline Petersen (Herning-Ikast), Emma Kiellberg Jørgenen (Skara)

Ud: Dennis Bo Jensen (cheftræner, Lemvig-Thyborøn), Siw Aabech (Kristianstad), Stine Bindslev Holm (Aarhus United)

Foto: Ajax København

Herning-Ikast

Herning-Ikast

Ind: Sonja Frey (Team Esbjerg), Tyra Axner (Lugi), Emma Lindqvist (H65 Höör)

Ud: Helene Fauske (Brest Bretagne), Mie Sando (Dortmund), Michaela Møller (Team Esbjerg), Liv Poulsen (Ajax København), Emma Caroline Petersen (Ajax København)

Foto: http://www.fcm-haandbold.dk/

Holstebro

Holstebro

Ind: Julie Gantzel (Horsens), Melina Kristensen (Skanderborg), Sophie Amalie Moth (Skanderborg), Emma Laursen (EH Aalborg)

Ud: Ditte Vind (Fleury), Rikke Dahl Nielsen (Vendsyssel), Caroline Svarre (Ringkøbing), Julie Holm (Ringkøbing, lejeaftale), Julie Pedersen (Ringkøbing), Mie Isaksen (DHG Odense), Johanne Bitsch (Skovbakken)

Foto: Divisionsforeningen HÃ¥ndbold

Horsens

Horsens

Ind: Stine Bodholt (Nantes), Maibritt Toft Hansen (Viborg), Laura Damgaard (Viborg), Amalie Grøn (Viborg), Nina Dano (Sävehof) og Chana Masson (CSKA Moskva)

Ud: Trine Knudsen (Odense), Daniela Gustin (SønderjyskE), Melissa Petren (København Håndbold), Claudia Rompen (Skanderborg), Celine Holst Elkjær (Aarhus United), Mette Lassen (SønderjyskE), Julie Gantzel (Holstebro Håndbold) og Camilla Madsen (Union Halle/Neustadt)

Foto: Horsens H Elite

Nykøbing Falster

Nykøbing Falster

Ind: Elma Halilcevic (Team Esbjerg), Alberte Kielstrup Madsen (Odense), Charlotte Mikkelsen (Aarhus United)

Ud: Lærke Nolsøe (Viborg), Dione Housheer (Odense), Natasja Clausen (Ajax København)

Foto: NFH

København

København

Ind: Melissa Petren (Horsens), Karoline Lund (Aker), Mikaela Mässing (Baia Mare)

Ud: Aimee von Pereira (Nice), Emilie Theil (Ajax København), Stefani Stojkovic (TMS Ringsted), Nyala Kruallers (EH Aalborg, lejeaftale), Christina Haurum (karrierestop), Jessica Helleberg (karrierestop)

Foto: København Håndbold

Odense

Odense

Ind: Trine Knudsen (Horsens), Dione Housheer (Nykøbing-Falster), Martina Thörn (Aarhus United), Bo Van Wetering (Metzingen), Kelly Vollebregt (Dortmund), Maren Aardahl (Ramnicu Valcea)

Ud: Tess Wester (CSM Bucuresti), Nycke Groot (karrierestop), Sara Hald (Viborg), Katja Johansen (SønderjyskE), Jessica Quintino (Dunarea Braila), Angelica Wallen (Sävehof), Anne Cecilie de la Cour (karrierestop), Alberte Kielstrup Madsen (Nykøbing Falster), Iben Hesseldal (DHG Odense)

Foto: Odense Håndbold

Randers HK

Randers HK

Ind: Ole Bitsch (ny cheftræner), Eli Marie Raasok (Silkeborg-Voel), Pernille Brandenborg (Vendsyssel), Monika Kongsgaard (genoptager karrieren), Anne Berggreen (Hadsten)

Ud: Niels Agesen (træner, Mors-Thy), Mathilde Juncker (?), Stine Broløs (SønderjyskE), Christina Hansen (Vendsyssel), Mia Møller (karrierestop)

Foto: Randers HK

Ringkøbing

Ringkøbing

Ind: Leonora Demaj (Vendsyssel), Elin Thorsteinsdottir (Vendsyssel), Caroline Svarre (Holstebro Håndbold), Julie Holm (Holstebro Håndbold, lejeaftale), Julie Pedersen (Holstebro Håndbold), Marit Huiberts (Kras Volendam) og Mathilde Piil Lorentzen (Fredericia)

Ud: Michelle Brandstrup (karrierestop – nu holdleder på holdet), Louise Bak Jensen (Aarhus United), Anne Christine Bossen (Holstebro Håndbold), Mille Hundahl (karrierestop), Freja Kjær (DHG Odense)

Foto: Ringkøbing Håndbold

Skanderborg

Skanderborg

Ind: Claudia Rompen (Horsens), Cecilie Mørch Hansen (Aarhus United), Steinunn Hansdottir (Vendsyssel), Henriette Hansen (Vendsyssel)

Ud: Sofia Deen (Bourg de Peage), Melina Kristensen (Holstebro), Sophie Amalie Moth (Holstebro), Sarah Stougaard (Hadsten), Thilde Boesen (Spono Eagles)

Foto: Skanderborg HÃ¥ndbold

Silkeborg-Voel

Silkeborg-Voel

Ind: Ann Grete Nørgaard (Storhamar), Filippa Idehn (Baia Mare)

Ud: Jane Schumacher (karrierestop), Hege Bakken Wahlquist (karrierestop), Eli Marie Raasok (Randers), Naja Frøkjær-Jensen (karrierestop)

Julia Eriksson (Kastemanu) kom til klubben, men har siden stoppet karrieren på grund af  en skade.

Foto: Silkeborg-Voel KFUM

Team Esbjerg

Team Esbjerg

Ind: Henny Reistad (Vipers Kristianstad), Dinah Eckerle (Metz), Michaela Møller (Herning-Ikast) og Beyra Irem Türkoglu (Kastamonu)

Ud: Sonja Frey (Herning-Ikast), Nerea Pena (Vipers Kristianstad), Elma Halilcevic (Nykøbing-Falster), Rikke Granlund (Chambray)

Foto: Team Esbjerg

Viborg HK

Viborg HK

Ind: Lærke Nolsøe (Nykøbing-Falster), Sara Hald (Odense Håndbold), Tonje Enkerud (Storhamar), Mathilde Rivas Toft (Molde), Camilla Fangel (genoptager karrieren)

Ud: Carin Strømberg (Nantes), Maibritt Toft Hansen (Horsens), Amalie Grøn (Horsens), Laura Damgaard (Horsens), Pauline Bøgelund (?), Marianne Haugsted (Oppsal), Madeleine Österlund (?), Sanne Beck (?)

Foto: Viborg HK