Håndbold

Nyegaards nedtælling: Pas på, københavnerne kommer!

TV 2 SPORTs ekspertkommentator Bent Nyegaard tæller ned til den nye sæson i håndboldligaerne.

I denne anden af seks klummer frem mod sæsonstart kommer Bent Nyegaard med sit bud på pladserne fra nummer 5 til 8 i Bambusa Kvindeligaen.

Du kan læse første klumme her:

Nederst kan du også få det fulde overblik over alle klubskifter i Bambusa Kvindeligaen før den nye sæson.

5. København Håndbold

Pas på, københavnerne kommer

Klubejer Kim Mikkelsen har skruet lidt ned for blusset de seneste sæsoner, men det betyder så sandelig ikke, at det er slut med at se Claus Mogensens tropper tæt på håndboldens store afgørelser.

Ambitionen er da heller ikke til at tage fejl af. Cheftræneren jagter en semifinale, og det på trods af de skræmmende størrelser, der lige nu udgør kvartetten helt i top.

Et komplet mandskab med to kvalitetsspillere på næsten samtlige positioner. Målmandsduoen med Johanna Bundsen og Amalie Milling borger for ekstraordinær kvalitet, men endnu mere synligt med tilgangen af de svenske landsholdsspillere Melissa Petrén og ikke mindst storskytten Mikaela Mässing, der også har afgørende kompetencer defensivt.

København Håndbold

 • Odds som DM-guldvinder: 22
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Larissa Nusser
 • Topscorer i sidste sæson: Larissa Nusser, 125 mål
 • Flest assists i sidste sæson: Larissa Nusser, 134 assists
 • Ligastatistik sidste sæson: 18 sejre, nul uafgjorte, 14 nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Netop på venstreback-positionen har københavnerne ikke set alt for skræmmende ud, men det ændrer sig nu.

I det hele taget vrimler det med kompetente bagspillere. Hollandske Larissa Nusser, der næsten ikke fik spilletid i Tokyo, skal stadig skabe rum og nu også være igangsætter af det krydsspil, cheftræneren har savnet.

Stortalentet Clara Thomsen med den gode venstrehånd kan sagtens komme til at stråle i netop disciplinen at krydse hinanden op.

Dygtige fløje hører til enhver håndboldmenu, og også her står holdet styrket. Olivia Mellegård er tilbage efter sin korsbåndsskade, og sammen med Nusser giver hun cheftræneren muligheder for at spille mere offensive forsvarsvarianter.

Altid grundige Mogensen ser også store muligheder for endelig at udvide holdets 7 mod 6 spil, nu hvor der kan trues fra samtlige positioner.

Sidste sæsons tætte parløb med Nykøbing Håndbold om retten til ligaens 5. plads, er et overstået stadie for københavnerne.

Nu går jagten ind på både Herning-Ikast Håndbold og Viborg HK, når semifinalisterne skal findes.

Jeg fastholder Mogensen og hans kompetente mandskab på en 5. plads, men jeg siger samtidig til kvartetten i top.

Pas på, københavnerne kommer!

(Klummen fortsætter efter grafikken)

6. Nykøbing Falster Håndbold

De overpræsterede

Tæt på at skabe ravage hos storfavoritterne fra både Odense Håndbold og Viborg HK, da semifinalepladserne var på spil i slutspillets pulje 2.

Finaleindtog i Santander Cup.

Sikre hjemmesejre i turneringen mod både Team Esbjerg og Herning-Ikast Håndbold. Kolossal stærk hjemmebane i Lån Let Arenaen, hvor der nu for alvor bliver tændt op for et enormt lydinferno, når de trofaste gulblusede fans vender tilbage.

Nykøbing Falster

 • Odds som DM-guldvinder: 75
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Kristina 'Mulle' Kristiansen
 • Topscorer i sidste sæson: Johanna Westberg, 136 mål
 • Flest assists i sidste sæson: Kristina 'Mulle' Kristiansen, 127 assists
 • Ligastatistik sidste sæson: 16 sejre, fire uafgjorte, 12 nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

De kan altså ét eller andet de Nykøbingkvinder og deres supportere under ledelse af Jakob Larsen.

Måske bliver det ved minderne, når sæsonen 2021-22 skal gøres op. Eller rettere, det kan ikke blive ved at gå så godt.

Økonomien er ikke prangende. Holdets bredde ej heller. Tillige er der sagt farvel til et par markante profiler i Lærke Nolsøe og Dione Housherr. Sidstnævnte spillede dog – skadesbetinget ikke nogen ekstraordinær rolle, inden hun satte kursen mod Odense Håndbold.

Og så alligevel. Bagkæden med Kristina Kristiansen, Johanna Westberg og Celine Lundbye lyder ikke helt tosset. Allestedsnærværende Sofie Flader og duel-stærke Amalie Wulff skaber altid uro, og Nolsøes erstatning på fløjen, Elma Halilcevic, er måske endda en tak hurtigere end sin forgænger.

Jeg har tidligere talt om cheftrænerens og hans angrebsmæssige kaosstrategi med stor frihed til den enkelte. Det har overrumplet de fleste de seneste sæsoner.

På den vigtige målmandspost er Cecilie Greve tilbage for fuld honnør og sammen med Louise Egestorp har de potentialet til at blive ét af ligaens dygtigste målmandspar.

Det stærke fællesskab, de trofaste fans og den intime arena bliver nok en gang garanti for, at Nykøbing igen er garant for overraskelser hjemme i egen hule.

Slutspillet er stensikkert. ”Mulle”’ og hendes medsammensvorne gentager sidste sæsons 6. plads.

Men tæt på semifinale og andet godt fra de forgangne sæsoner, bliver det ikke til.

7. Horsens Håndbold Elite

Stor rokade efter rædselssæson

Hvad ingen troede muligt skete rent faktisk. Storsatsende Horsens Håndbold Elite var helt derude, hvor en nedrykning kunne have sat en stopper for det store projekt.

Cheftræner Lars Frederiksen og hans hold var dog ikke i problemer, da status som ligahold skulle sikres. SønderjyskE kvindehåndbold var ingen reel trussel i den direkte nedrykningsduel.

Konsekvenserne er til gængæld til at få øje på.

Horsens Håndbold Elite

 • Odds som DM-guldvinder: 500
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Laura Damgaard
 • Topscorer i sidste sæson: Melissa Petren, 157 mål 
 • Flest assists i sidste sæson: Trine Knudsen, 88 assists
 • Ligastatistik sidste sæson: 10 sejre, én uafgjort, 21 nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Farvel til en større flok med Melissa Petrén og Trine Knudsen som de mest markante og goddag til en stribe både nuværende og forhenværende landsholdsspillere.

Stine Bodholt, Majbritt Toft Hansen, Laura Damgaard borger for masser af kvalitet. Den svenske landsholdsspiller, Nina Dano, ligeså, og så sikrede Frederiksen sig også lige veteranen Chana Masson, der vendte retur til Danmark efter sit russiske eventyr i CSKA Moskva.

Den 42. årige brasilianske veteran skal løse sidste sæsons helt store problem, nemlig at få noget mere fat i den drilske og harpiksbefængte runde enhed, der ustandselig kommer farende med forskellige hastigheder og i ligeså høj grad forskellige niveauer.

Ingen behøver at tvivle på målsætningen. Slutspil er et must, når rådighedsbeløbet ligger på den rigtige side af 3.5 millioner kroner.

Rollefordelingen er på plads. Fra mål og lige midt ned gennem banen skal Masson, Damgaard og Bodholt sikre, at der er styr på tingene.

Damgaard bliver angrebets samlingsfigur, og hun får til tider – måske endda ofte – hjælp af Maria Mose Vestergaard, der har overbevist Frederiksen om, at hendes kvaliteter er for store til at blive gemt væk på venstrefløjen.

”Lex” Frederiksen fortæller også om masser af 7 mod 6 spil, og med helt afgørende fokus på ikke at lade fejlene komme i stimer.

Den er god nok. HH Elite skifter sidste sæsons pinlige 12. plads ud med en placering 5 pladser højere.

8. Aarhus United

Ingen tør vædde mod Aarhus United

Slet ikke jeg. I sidste sæsons optaktsklumme stillede jeg spørgsmålet, om Aarhus Uniteds nedtur var begyndt.

Otte måneder senere var Heine Eriksens kvinder tæt på en sensationel plads i semifinalen, og den proklamerede nedtur endte med at være ren optur.

Opturen fortsætter, og Mathilde Neesgaard og hendes veninder bliver igen en del af slutspillet.

Aarhus United

 • Odds som DM-guldvinder: 750
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Mathilde Neesgaard
 • Topscorer i sidste sæson: Mathilde Neesgaard, 160 mål
 • Flest assists i sidste sæson: Line Ellertsen, 90 assists
 • Ligastatistik sidste sæson: 13 sejre, tre uafgjorte, 16 nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Cheftræner Eriksen har igen været på strandhugst i det norske. Den svenske bagspiller Thea Stankiewicz og stregkæmpen Katarina Bjørnskau Berens er hentet i Tertnes, så nu råder Eriksen over fire norske spillere – Berens, Martinsen, Ellertsen, Bøttger, samt to svenske – Stankiewicz og Persson.

Nordisk så det batter, men det bliver stadig Mathilde Neesgaard, der skal inspirere spillemæssigt, men så sandelig også med den urkraft, der identificerer den vilde fight, der var så tæt på at snyde langt større klubber i sidste sæsons finalespil.

Cheftræneren har haft fuldstændig fokus på at få sin trup gennem forberedelserne uden skader. Det er lykkedes, og sandsynligvis som den eneste ligaklub i Dannevang.

Eriksen råder for første gang nogensinde over 14 kvalificerede ligaspillere. Heraf seks bagspillere, der alle kan spille alle tre bagspilspladser.

Hver med deres specielle kompetencer. Der bliver noget at videoanalysere på for enhver modstander.

Sidste sæsons analyse og refleksion fortæller historien om et kontraspil, der trænger til et eftersyn. Eftersynet er holdt, og cheftræneren melder den nye strategi ud, så det er til at forstå: Alle heste afsted! Den parole kan vist ikke misforstås.

Til at fodre de løbende heste, sætter cheftræneren sin lid til ligaens yngste målmandspar. Nora Persson og Louise Bak Jensen.

De emmer af talent og er allerede tidligt stilistisk dygtige. De skal løfte en stor arv efter Martina Thörn, der nu slår sine folder i Odense.

Større kan udfordringen vist ikke blive.

Kabalen går op. Aarhus United rykker en plads ned.

Fra nummer 7 til 8.

1. spillerunde i Bambusa Kvindeligaen

 • Skanderborg - Nykøbing Falster (31/8)
 • Team Esbjerg - Viborg HK (31/8) - på TV 2 PLAY og TV 2 SPORT
 • Holstebro - København (1/9)
 • Aarhus United - Herning-Ikast (1/9)
 • Horsens - Ajax København (1/9)
 • Ringkøbing - Randers HK (1/9)
 • Silkeborg-Voel - Odense (1/9)

Bambusa Kvindeligaen transferoverblik

Aarhus United

Aarhus United

Ind: Thea Stankiewicz (Tertnes), Katarina Bjørnskau Berens (Tertnes), Stine Bindslev Holm (Ajax), Louise Bak Jensen (Ringkøbing), Celine Holst (Horsens)

Ud: Martina Thörn (Odense), Annika Meyer (Thüringer), Thea Imani Sturludottir (?), Charlotte Mikkelsen (Nykøbing Falster), Cecilie Mørch Hansen (Skanderborg)

Foto: Aarhus United

Ajax København

Ajax København

Ind: Rasmus Poulsen (cheftræner, Skövde), Natasja Clausen (Nykøbing Falster), Liv Poulsen (Herning-Ikast), Emilie Theil (København), Emma Caroline Petersen (Herning-Ikast), Emma Kiellberg Jørgenen (Skara)

Ud: Dennis Bo Jensen (cheftræner, Lemvig-Thyborøn), Siw Aabech (Kristianstad), Stine Bindslev Holm (Aarhus United)

Foto: Ajax København

Herning-Ikast

Herning-Ikast

Ind: Sonja Frey (Team Esbjerg), Tyra Axner (Lugi), Emma Lindqvist (H65 Höör)

Ud: Helene Fauske (Brest Bretagne), Mie Sando (Dortmund), Michaela Møller (Team Esbjerg), Liv Poulsen (Ajax København), Emma Caroline Petersen (Ajax København)

Foto: http://www.fcm-haandbold.dk/

Holstebro

Holstebro

Ind: Julie Gantzel (Horsens), Melina Kristensen (Skanderborg), Sophie Amalie Moth (Skanderborg), Emma Laursen (EH Aalborg)

Ud: Ditte Vind (Fleury), Rikke Dahl Nielsen (Vendsyssel), Caroline Svarre (Ringkøbing), Julie Holm (Ringkøbing, lejeaftale), Julie Pedersen (Ringkøbing), Mie Isaksen (DHG Odense), Johanne Bitsch (Skovbakken)

Foto: Divisionsforeningen HÃ¥ndbold

Horsens

Horsens

Ind: Stine Bodholt (Nantes), Maibritt Toft Hansen (Viborg), Laura Damgaard (Viborg), Amalie Grøn (Viborg), Nina Dano (Sävehof) og Chana Masson (CSKA Moskva)

Ud: Trine Knudsen (Odense), Daniela Gustin (SønderjyskE), Melissa Petren (København Håndbold), Claudia Rompen (Skanderborg), Celine Holst Elkjær (Aarhus United), Mette Lassen (SønderjyskE), Julie Gantzel (Holstebro Håndbold) og Camilla Madsen (Union Halle/Neustadt)

Foto: Horsens H Elite

Nykøbing Falster

Nykøbing Falster

Ind: Elma Halilcevic (Team Esbjerg), Alberte Kielstrup Madsen (Odense), Charlotte Mikkelsen (Aarhus United)

Ud: Lærke Nolsøe (Viborg), Dione Housheer (Odense), Natasja Clausen (Ajax København)

Foto: NFH

København

København

Ind: Melissa Petren (Horsens), Karoline Lund (Aker), Mikaela Mässing (Baia Mare)

Ud: Aimee von Pereira (Nice), Emilie Theil (Ajax København), Stefani Stojkovic (TMS Ringsted), Nyala Kruallers (EH Aalborg, lejeaftale), Christina Haurum (karrierestop), Jessica Helleberg (karrierestop)

Foto: København Håndbold

Odense

Odense

Ind: Trine Knudsen (Horsens), Dione Housheer (Nykøbing-Falster), Martina Thörn (Aarhus United), Bo Van Wetering (Metzingen), Kelly Vollebregt (Dortmund), Maren Aardahl (Ramnicu Valcea)

Ud: Tess Wester (CSM Bucuresti), Nycke Groot (karrierestop), Sara Hald (Viborg), Katja Johansen (SønderjyskE), Jessica Quintino (Dunarea Braila), Angelica Wallen (Sävehof), Anne Cecilie de la Cour (karrierestop), Alberte Kielstrup Madsen (Nykøbing Falster), Iben Hesseldal (DHG Odense)

Foto: Odense Håndbold

Randers HK

Randers HK

Ind: Ole Bitsch (ny cheftræner), Eli Marie Raasok (Silkeborg-Voel), Pernille Brandenborg (Vendsyssel), Monika Kongsgaard (genoptager karrieren), Anne Berggreen (Hadsten)

Ud: Niels Agesen (træner, Mors-Thy), Mathilde Juncker (?), Stine Broløs (SønderjyskE), Christina Hansen (Vendsyssel), Mia Møller (karrierestop)

Foto: Randers HK

Ringkøbing

Ringkøbing

Ind: Leonora Demaj (Vendsyssel), Elin Thorsteinsdottir (Vendsyssel), Caroline Svarre (Holstebro Håndbold), Julie Holm (Holstebro Håndbold, lejeaftale), Julie Pedersen (Holstebro Håndbold), Marit Huiberts (Kras Volendam) og Mathilde Piil Lorentzen (Fredericia)

Ud: Michelle Brandstrup (karrierestop – nu holdleder på holdet), Louise Bak Jensen (Aarhus United), Anne Christine Bossen (Holstebro Håndbold), Mille Hundahl (karrierestop), Freja Kjær (DHG Odense)

Foto: Ringkøbing Håndbold

Skanderborg

Skanderborg

Ind: Claudia Rompen (Horsens), Cecilie Mørch Hansen (Aarhus United), Steinunn Hansdottir (Vendsyssel), Henriette Hansen (Vendsyssel)

Ud: Sofia Deen (Bourg de Peage), Melina Kristensen (Holstebro), Sophie Amalie Moth (Holstebro), Sarah Stougaard (Hadsten), Thilde Boesen (Spono Eagles)

Foto: Skanderborg HÃ¥ndbold

Silkeborg-Voel

Silkeborg-Voel

Ind: Ann Grete Nørgaard (Storhamar), Filippa Idehn (Baia Mare)

Ud: Jane Schumacher (karrierestop), Hege Bakken Wahlquist (karrierestop), Eli Marie Raasok (Randers), Naja Frøkjær-Jensen (karrierestop)

Julia Eriksson (Kastemanu) kom til klubben, men har siden stoppet karrieren på grund af  en skade.

Foto: Silkeborg-Voel KFUM

Team Esbjerg

Team Esbjerg

Ind: Henny Reistad (Vipers Kristianstad), Dinah Eckerle (Metz), Michaela Møller (Herning-Ikast) og Beyra Irem Türkoglu (Kastamonu)

Ud: Sonja Frey (Herning-Ikast), Nerea Pena (Vipers Kristianstad), Elma Halilcevic (Nykøbing-Falster), Rikke Granlund (Chambray)

Foto: Team Esbjerg

Viborg HK

Viborg HK

Ind: Lærke Nolsøe (Nykøbing-Falster), Sara Hald (Odense Håndbold), Tonje Enkerud (Storhamar), Mathilde Rivas Toft (Molde), Camilla Fangel (genoptager karrieren)

Ud: Carin Strømberg (Nantes), Maibritt Toft Hansen (Horsens), Amalie Grøn (Horsens), Laura Damgaard (Horsens), Pauline Bøgelund (?), Marianne Haugsted (Oppsal), Madeleine Österlund (?), Sanne Beck (?)

Foto: Viborg HK