Håndbold

Nyegaards nedtælling: Hun kommer til at transformere ligaen

TV 2 SPORTs ekspertkommentator Bent Nyegaard tæller ned til den nye sæson i håndboldligaerne.

I denne tredje af seks klummer frem mod sæsonstart kommer Bent Nyegaard med sit bud på pladserne fra nummer 1 til 4 i Bambusa Kvindeligaen.

Du kan læse første og anden klumme her:

Nederst kan du også få det fulde overblik over alle klubskifter i Bambusa Kvindeligaen før den nye sæson.

1. Team Esbjerg: Drømmeholdet rydder bordet

Cheftræner Jesper Jensen kalder sin trup for super. Jeg går en tand højere og kalder truppen en drøm.

Uendelig megen snak går på spillerne og deres kompetencer, og her er de så i absolut overflod.

Fysik som bare pokker. Skudarsenal på skræmmende niveau. Hurtige fødder, der vil forvirre mange. Overbliksspillere med sans for det strategiske. Perfekt blanding af ungdom og rutine. En bredde som mange vil misunde vestjyderne.

Eneste lille usikkerhed. Målkvindeduoen Rikke Poulsen og Dinah Eckerle er nok for ens, og har ikke vist det helt afgørende topniveau i sidste sæson.

Team Esbjerg

 • Odds som DM-guldvinder: 2.00
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Henny Reistad
 • Topscorer i sidste sæson: Marit Røsberg Jacobsen, 161 mål
 • Flest assists i sidste sæson: Sonja Frey, 110 assists
 • Ligastatistik sidste sæson: 26 sejre, fire uafgjorte, syv nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Ambitionsniveauet er derefter. Jensen jagter DM-guld, pokalguld og drømmer om Champions League Final 4.

Jobbet i Esbjerg ligger ikke langt fra landstrænerjobbet, vurderer cheftræneren. Opgaverne er mange. Tiden er knap. Belastningen enorm, så der er hele tiden brug for en nøje analyse af, hvad den enkelte spiller kan kapere.

Seks spillere sendte klubben til OL i Tokyo med det norske landshold. Det endte med kun at være fem, da Vilde Mortensen Ingstad blev skadet og ikke ventes klar de næste par måneder.

Jensens analysen fra den forgangne sæson og inspiration fra adskillige kampe ved OL danner grundlag for flere ændringer.

Forsvaret skal have endnu flere offensive varianter. Så meget, at det endda kan ende i en 3-2-1- formation.

Spillet skal være mindre struktureret. Masser af vestjydernes træning drejer sig netop nu om tage flere selvstændige beslutninger i forhold til, hvordan modstanderne agerer.

Jeg er nødt til at dvæle en smule ved supertalentet Henny Reistad. Hun kommer til at transformere ligaen. Et sjældent talent, der kan skabe overtal overalt. Selve spillets grundforudsætning. Ikke nok med det. 22-årige Reistad kan også udnytte overtallet. Både i forhold til egne afslutninger, men så sandelig også i forhold til sine medspillere.

Cheftræneren selv er heller ikke i tvivl.

Hvis jeg kan mit job, må det blot være skader eller anden dårligdom, der hindrer, at DM-pokalen vender tilbage til Esbjerg.

2. Odense Håndbold: The Double var en milepæl

Det sker ikke ofte, at en klub sikrer sig The Double. Sidst det skete var i 2015, og da var det FC Midtjylland, der gjorde rent bord.

Odense Håndbold skal bare nyde den eventyrlige triumf, for det kan vare længe, inden det sker igen.

Cheftræner Kirkely står på mål for endnu en stor udskiftning. Vindertruppen er markant forstærket, men der er et aber dabei.

Karrierestoppet hos Nycke Groot vil være smerteligt for enhver klub, og så kan det godt være, at Groot ikke var på sit højeste niveau i sin sidste sæson. Men sikke en inspiration for alle involverede.

Odense Håndbold

 • Odds som DM-guldvinder: 2.80
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Mie Højlund
 • Topscorer i sidste sæson: Lois Abbingh, 195 mål
 • Flest assists i sidste sæson: Lois Abbingh, 98 assists
 • Ligastatistik sidste sæson: 30 sejre, én uafgjort, fem nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Jeg ser holdet som klart forstærket. Hollandske fløje på flot niveau. Norsk stregspiller, Maren Aardahl, som cheftræner Kirkely har store forventninger til. Endnu en hollænder, Dione Housherr, som Kirkely spår en stor karriere. Martina Thörn til at støtte ligaens bedste målkvinde, Althea Reinhardt, og nåh, ja, da chancen bød sig, blev der også lige plads til Trine Knudsen.

Læg dertil, at det er tid for et gensyn med Helena Elver, ja, så er det et komplet mandskab, der bør have store ambitioner.

Svært ikke at have sigtekornet sat på endnu en DM- og pokal-finale. Ligeså svært ikke at spejde efter Champions League Final4, hvor sidste sæsons skud på netop den finale ikke var så langt væk, men hvor nederlaget til de senere vindere Vipers, Kristiansand gav en indikation om mulighederne.

Bredden er kolossal, og det betyder, at træningens kvalitet løftes gevaldigt, og at der bliver muligheder for at tilpasse ressourcerne til den enkelte begivenhed.

Cheftræneren ønsker flere offensive varianter på forsvarsdelen, og så har Kirkely fokus på færre tekniske fejl, da det er og bliver indgangen til flere sejre.

Odense Håndbold får en stor sæson, men genvinder ikke det danske mesterskab.

Guld bliver erstattet med sølv.

3. Herning-Ikast: Lige ved og næsten

Slår ingen mand af hesten, lyder det gamle ordsprog, men når talen og skriveriet falder på Herning-Ikast Håndbold, er det et faktum, at cheftræner Christensen og hans udvalgte var snublende nær på at ende i tre finaler.

Alle tre blev misset, men Herning-Ikast udgaven af sæsonen 2021-22 ser endnu bedre ud end i den forgangne sæson, så hvem ved, om den mand bliver slået af hesten nok en gang.

Bredden og dens kvalitet er mærkbart styrket. Fauske er godt nok rejst, men Sonja Frey, Emma Lindqvist og stortalentet Tyra Axnér er kommet til, og det ser jeg som en klar forstærkning.

Apropos Tyra Axnér, så skal jeg love for, at den svenske back kan tyre.

Emma Lindqvist var én af hovedårsagerne til Sveriges fornemme OL-præstation, og bliver med garanti en voldsom forstærkning.

Jeg skal lige have med, at tabet af Michala Møller til Team Esbjerg må gøre ondt helt ind i marven hos ledelsen på Heden.

Herning-Ikast

 • Odds som DM-guldvinder: 11
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Stine Skogrand
 • Topscorer i sidste sæson: Stine Skogrand, 218 mål
 • Flest assists i sidste sæson: Helene Fauske, 110 assists
 • Ligastatistik sidste sæson: 24 sejre, tre uafgjorte, 11 nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Kasper Christensen har målsætningen fuldstændig på plads. Medaljer, Final4 i Santander Cup og europæisk gruppespil. Andet ville også være mærkeligt.

En ældre og helt ung skal også være med til at styrke helheden. Sarah Iversen er tilbage i god form melder cheftræneren, og supertalentet Julie Scaglione har brugt sommeren til at hamre 51 mål i kassen for det danske U-17-landshold ved EM i Montenegro.

Alt skal times, og midtjyderne har haft Lindqvist, Ryde, Skogrand og Vilde Johansen på OL-eventyr, og helt naturligt skal der disponeres i forhold til den lange sæson og voldsomme belastning.

Når de hårdt belastede vender tilbage til virkeligheden, bliver midtjyderne en alvorlig udfordring for selv de bedste.

Semifinale og medaljer anser jeg som sikkert. Karaten er sværere at vurdere.

Bronzemedaljer genvindes bliver mit bud.

4. Viborg HK: Hvirvelvindene fra den midtjyske domkirkeby

Ingen tvivl. Når Anna Kristensen redder bolde, og det gør hun meget ofte, tager det som oftest blot nogle få sekunder, inden hvirvelvindene, nu iklædt grønne trøjer, har overløbet endnu en modstander.

Vicemestrene behersker kontraspillet som få, og med Kristina Jørgensen som den helt store dynamo går det over stok og sten.

Cheftræner Vestergaard vil mere end det. Han jagter en større bredde, så også angrebsspillet kan få nye dimensioner.

Viborg HK

 • Odds som DM-guldvinder: 5.00
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Kristina Jørgensen
 • Topscorer i sidste sæson: Kristina Jørgensen, 269 mål
 • Flest assists i sidste sæson: Kristina Jørgensen, 147 assists
 • Ligastatistik sidste sæson: 28 sejre, 0 uafgjorte, ni nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Det er ikke nogen hemmelighed, at for meget har afhængt af Kristina Jørgensen. Derfor har han indlemmet et par talentfulde norske spillere, Tonje Enkerud og Mathilde Rivas Toft, der begge tidligere har fået opringninger fra den norske landsholdschef, Thorir Hergeirsson.

Enkerud med evnen for at duellere og Toft med en flot venstrehånd skal sikre bredden, efter at Carin Strømberg og Laura Damgaard har valgt nye græsgange.

Endnu en ventil til at fremme angrebsspillet hedder Maria Fisker, der har åbenlyse evner som playmaker, og som har fået Lærke Nolsøe som partner på venstrefløjen.

Ikke nok med nye dimensioner offensivt. Cheftræneren ønsker også et mere aggressivt forsvar, hvor der tages flere offensive initiativer og gerne som en konsekvens af sidemandens ageren.

Målsætningen er ikke til at tage fejl af. Vestergaard jagter medaljer, europæisk gruppespil og selvfølgelig Final4 i Santander Cup.

Carin Strømbergs ønske om at drage mod syd kan ende med at blive et smertefuldt tab. Både offensivt og defensivt. Det er altid rart at have spillere, der kan skaffe frikast, og indimellem mere, nærmest på bestilling.

Til gengæld bliver det ikke 7 mod 6 spillet, der kommer til at afgøre tingene for de grønblusede hvirvelvinde.

Cheftræneren synes ikke, det passer til spillernes kompetencer og arbejder på andre løsninger.

Det kan blive en stor sæson, men sidste sæsons finaleplads mener jeg bliver for stor en udfordring.

Viborg kommer i semifinalen, men medaljer bliver det ikke til.

1. spillerunde i Bambusa Kvindeligaen

 • Skanderborg - Nykøbing Falster (31/8)
 • Team Esbjerg - Viborg HK (31/8) - på TV 2 PLAY og TV 2 SPORT
 • Holstebro - København (1/9)
 • Aarhus United - Herning-Ikast (1/9)
 • Horsens - Ajax København (1/9)
 • Ringkøbing - Randers HK (1/9)
 • Silkeborg-Voel - Odense (1/9)

Bambusa Kvindeligaen transferoverblik

Aarhus United

Aarhus United

Ind: Thea Stankiewicz (Tertnes), Katarina Bjørnskau Berens (Tertnes), Stine Bindslev Holm (Ajax), Louise Bak Jensen (Ringkøbing), Celine Holst (Horsens)

Ud: Martina Thörn (Odense), Annika Meyer (Thüringer), Thea Imani Sturludottir (?), Charlotte Mikkelsen (Nykøbing Falster), Cecilie Mørch Hansen (Skanderborg)

Foto: Aarhus United

Ajax København

Ajax København

Ind: Rasmus Poulsen (cheftræner, Skövde), Natasja Clausen (Nykøbing Falster), Liv Poulsen (Herning-Ikast), Emilie Theil (København), Emma Caroline Petersen (Herning-Ikast), Emma Kiellberg Jørgenen (Skara)

Ud: Dennis Bo Jensen (cheftræner, Lemvig-Thyborøn), Siw Aabech (Kristianstad), Stine Bindslev Holm (Aarhus United)

Foto: Ajax København

Herning-Ikast

Herning-Ikast

Ind: Sonja Frey (Team Esbjerg), Tyra Axner (Lugi), Emma Lindqvist (H65 Höör)

Ud: Helene Fauske (Brest Bretagne), Mie Sando (Dortmund), Michaela Møller (Team Esbjerg), Liv Poulsen (Ajax København), Emma Caroline Petersen (Ajax København)

Foto: http://www.fcm-haandbold.dk/

Holstebro

Holstebro

Ind: Julie Gantzel (Horsens), Melina Kristensen (Skanderborg), Sophie Amalie Moth (Skanderborg), Emma Laursen (EH Aalborg)

Ud: Ditte Vind (Fleury), Rikke Dahl Nielsen (Vendsyssel), Caroline Svarre (Ringkøbing), Julie Holm (Ringkøbing, lejeaftale), Julie Pedersen (Ringkøbing), Mie Isaksen (DHG Odense), Johanne Bitsch (Skovbakken)

Foto: Divisionsforeningen HÃ¥ndbold

Horsens

Horsens

Ind: Stine Bodholt (Nantes), Maibritt Toft Hansen (Viborg), Laura Damgaard (Viborg), Amalie Grøn (Viborg), Nina Dano (Sävehof) og Chana Masson (CSKA Moskva)

Ud: Trine Knudsen (Odense), Daniela Gustin (SønderjyskE), Melissa Petren (København Håndbold), Claudia Rompen (Skanderborg), Celine Holst Elkjær (Aarhus United), Mette Lassen (SønderjyskE), Julie Gantzel (Holstebro Håndbold) og Camilla Madsen (Union Halle/Neustadt)

Foto: Horsens H Elite

Nykøbing Falster

Nykøbing Falster

Ind: Elma Halilcevic (Team Esbjerg), Alberte Kielstrup Madsen (Odense), Charlotte Mikkelsen (Aarhus United)

Ud: Lærke Nolsøe (Viborg), Dione Housheer (Odense), Natasja Clausen (Ajax København)

Foto: NFH

København

København

Ind: Melissa Petren (Horsens), Karoline Lund (Aker), Mikaela Mässing (Baia Mare)

Ud: Aimee von Pereira (Nice), Emilie Theil (Ajax København), Stefani Stojkovic (TMS Ringsted), Nyala Kruallers (EH Aalborg, lejeaftale), Christina Haurum (karrierestop), Jessica Helleberg (karrierestop)

Foto: København Håndbold

Odense

Odense

Ind: Trine Knudsen (Horsens), Dione Housheer (Nykøbing-Falster), Martina Thörn (Aarhus United), Bo Van Wetering (Metzingen), Kelly Vollebregt (Dortmund), Maren Aardahl (Ramnicu Valcea)

Ud: Tess Wester (CSM Bucuresti), Nycke Groot (karrierestop), Sara Hald (Viborg), Katja Johansen (SønderjyskE), Jessica Quintino (Dunarea Braila), Angelica Wallen (Sävehof), Anne Cecilie de la Cour (karrierestop), Alberte Kielstrup Madsen (Nykøbing Falster), Iben Hesseldal (DHG Odense)

Foto: Odense Håndbold

Randers HK

Randers HK

Ind: Ole Bitsch (ny cheftræner), Eli Marie Raasok (Silkeborg-Voel), Pernille Brandenborg (Vendsyssel), Monika Kongsgaard (genoptager karrieren), Anne Berggreen (Hadsten)

Ud: Niels Agesen (træner, Mors-Thy), Mathilde Juncker (?), Stine Broløs (SønderjyskE), Christina Hansen (Vendsyssel), Mia Møller (karrierestop)

Foto: Randers HK

Ringkøbing

Ringkøbing

Ind: Leonora Demaj (Vendsyssel), Elin Thorsteinsdottir (Vendsyssel), Caroline Svarre (Holstebro Håndbold), Julie Holm (Holstebro Håndbold, lejeaftale), Julie Pedersen (Holstebro Håndbold), Marit Huiberts (Kras Volendam) og Mathilde Piil Lorentzen (Fredericia)

Ud: Michelle Brandstrup (karrierestop – nu holdleder på holdet), Louise Bak Jensen (Aarhus United), Anne Christine Bossen (Holstebro Håndbold), Mille Hundahl (karrierestop), Freja Kjær (DHG Odense)

Foto: Ringkøbing Håndbold

Skanderborg

Skanderborg

Ind: Claudia Rompen (Horsens), Cecilie Mørch Hansen (Aarhus United), Steinunn Hansdottir (Vendsyssel), Henriette Hansen (Vendsyssel)

Ud: Sofia Deen (Bourg de Peage), Melina Kristensen (Holstebro), Sophie Amalie Moth (Holstebro), Sarah Stougaard (Hadsten), Thilde Boesen (Spono Eagles)

Foto: Skanderborg HÃ¥ndbold

Silkeborg-Voel

Silkeborg-Voel

Ind: Ann Grete Nørgaard (Storhamar), Filippa Idehn (Baia Mare)

Ud: Jane Schumacher (karrierestop), Hege Bakken Wahlquist (karrierestop), Eli Marie Raasok (Randers), Naja Frøkjær-Jensen (karrierestop)

Julia Eriksson (Kastemanu) kom til klubben, men har siden stoppet karrieren på grund af  en skade.

Foto: Silkeborg-Voel KFUM

Team Esbjerg

Team Esbjerg

Ind: Henny Reistad (Vipers Kristianstad), Dinah Eckerle (Metz), Michaela Møller (Herning-Ikast) og Beyra Irem Türkoglu (Kastamonu)

Ud: Sonja Frey (Herning-Ikast), Nerea Pena (Vipers Kristianstad), Elma Halilcevic (Nykøbing-Falster), Rikke Granlund (Chambray)

Foto: Team Esbjerg

Viborg HK

Viborg HK

Ind: Lærke Nolsøe (Nykøbing-Falster), Sara Hald (Odense Håndbold), Tonje Enkerud (Storhamar), Mathilde Rivas Toft (Molde), Camilla Fangel (genoptager karrieren)

Ud: Carin Strømberg (Nantes), Maibritt Toft Hansen (Horsens), Amalie Grøn (Horsens), Laura Damgaard (Horsens), Pauline Bøgelund (?), Marianne Haugsted (Oppsal), Madeleine Österlund (?), Sanne Beck (?)

Foto: Viborg HK