Håndbold

Nyegaards nedtælling: Drømmeholdet in spe

TV 2 SPORTs ekspertkommentator Bent Nyegaard tæller ned til den nye sæson i håndboldligaerne.

I denne sjette og sidste klumme frem mod sæsonstart kommer Bent Nyegaard med sit bud på pladserne fra nummer 1 til 4 i HTH Herreligaen.

Du kan læse de første fem klummer her:

Nederst kan du også få det fulde overblik over alle klubskifter i HTH Herreligaen før den nye sæson.

1. Aalborg

Drømmeholdet in spe

Umuligt ikke at kigge frem, når Aalborg Håndbold står øverst på dagsordenen. Palmarsson har lige sat sine fødder på dansk grund, og om mindre end et år topper det danske mesterskabsensemble, når selveste Mikkel Hansen skal henrykke godtfolk i Gigantium.

Gigantisk bliver det, og den kommende sæson skal sikre, at der så også bliver mulighed for at spille på de helt store klinger.

Mesterskabet skal i hus, og der er ingen tvivl om, at Palmarsson & Co. er tårnhøje favoritter til at hjemtage DM-trofæet for fjerde gang i træk.

Aalborg Håndbold

 • Odds som DM-guldvinder: 1.50
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Henrik Møllgaard
 • Topscorer i sidste sæson: Lukas Sandell, 172 mål
 • Flest assists i sidste sæson: Felix Claar, 106 assists
 • Ligastatistik sidste sæson: 25 sejre, to uafgjorte, otte nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Cheftræner Stefan Madsen er helt på det rene med, at sådan er det, når man skriver dansk håndboldhistorie og entrer finalen i selveste Champions League.

Kompetencerne står i kø som aldrig før, og cheftræneren samt assistenten – Arnor Atlason – er stadig trænere, men ser sig mere og mere som erhvervsledere, der skal sikre, at arbejdsmiljø og jobfunktioner har ekstraordinær kvalitet.

Belastningen har nemlig været så kolossal gennem de sidste 12 måneder, samtidig med at OL 2020 i Tokyo lige har fjernet i omegnen af tre uger i forhold til sæsonforberedelserne, så det er nødt til at få nogle konsekvenser.

Én giver næsten sig selv. Mere rotation. Iagttagere vil erindre, at Madsen i sidste sæson trak virkelig meget på få spillere, og med det mammutprogram, der ligger forude, er det en simpel nødvendighed.

Strategisk skal der også tænkes nyt. Især defensivt, hvor Magnus Saugstrup havde helt ekstraordinær betydning, fordi holdet så let kunne skifte formation fra 6:0 til 5:1 og tilbage igen, hvis det var det, der var brug for.

Alt i et stort samspil med Henrik Møllgaard. Jesper Nielsen og René Antonsen bliver naturligt er par af løsningsforslagene, ligesom Palmarsson og Claar har evner fremme i banen.

Mens Møllgaard & Co. tonser både sportsligt og økonomisk videre, er der lidt mere stilstand og omrokeringer hos de umiddelbare konkurrenter GOG og TTH.

Drømmerierne kan fortsætte nordenfjords.

Aalborg Håndbold genvinder det danske mesterskab.

2. GOG

Krickau i mental tænkeboks

Marts, april, maj og juni måned ændrede pludselig alt på en ellers fremragende sæson for sydøstfynboerne fra GOG.

Sidst i marts løb Anders Zachariassen ind i en korsbåndsskade mod Ribe Esbjerg. I april glippede muligheden for Final4 i Europa League, da Olsen & Co. pludselig mistede kontrollen mod polske Wisla Plock. Maj måned blev ikke meget bedre, da Aalborg Håndbold var bedst i DM-semifinalerne, og helt trist blev det i juni måned, da Santander Final4 endte med nederlag til både Aalborg og Skjern Håndbold.

Optaktsmåneden juli fik også en grim start, da forsvarsfyrtårnet, Frederik Clausen, måtte sætte sig udenfor med knæproblemer.

GOG

 • Odds som DM-guldvinder: 5.00
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Mathias Gidsel
 • Topscorer i sidste sæson: Emil Jakobsen, 244 mål
 • Flest assists i sidste sæson: Morten Olsen, 128 assists
 • Ligastatistik sidste sæson: 26 sejre, fem uafgjorte, seks nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Cheftræneren er en grundig mand, og han har brugt store dele af sin sommer på at finde ud af, hvorfor hans mandskab lige pludselig ikke kunne fremelske de ressourcer både mentalt og fysisk, der havde været så iøjnefaldende tidligere på sæsonen.

Nu er det tid for omstilling, for forsvarsaksen med Zachariassen og Clausen er ikke til disposition før tidligst i december.

Oscar Bergendahl bliver det helt store defensive omdrejningspunkt, og så får unge Emil Lærke mulighed for at optjene værdifulde lærepenge i båd med svenskeren, ligesom Lærke vil kunne iagttages i et 5:1- forsvar.

Midt i alle problemerne er der også store lyspunkter. Torbjørn Bergerud skal parere masser af bolde. Jerry Tollbring har allerede vist, at GOG ikke bliver svækket på venstrefløjen trods savnet af Emil Jacobsen, Lukas Jørgensen kender det hele indefra, og unge Mathias Larsson kan spille med al den fart, Olsen, Gidsel, Lærke og Pytlick måtte ønske sig.

Cheftræneren har iagttaget flere vægtlækninger på 7-5 overtalsspil, spanske forsvarsbevægelser med mere, og mon ikke delelementer af dette, bliver præsenteret, når de gultrøjede spiller op til dans.

Første store hurdle er allerede i gang. Søndag skal Gidsel & Co. hente et firemåls deficit i duel med den slovenske traditionsklub RK Celje for at holde liv i drømmen om at spille europæisk.

Den tror jeg på, ligesom jeg er overbevist om, at Krickau har fundet de vises sten udi mental og fysisk belastning.

Når cheftræneren har alle til disposition, bliver GOG første og eneste udfordrer til Møllgaard & Co.

Det bliver ved udfordringen.

GOG skifter bronze ud med sølv.

(Klummen fortsætter efter grafikken)

3. TTH Holstebro

Skadeshelvedet fortsætter

Jeg kan godt sende en venlig tanke til d’herrer, trænere i TTH Holstebro, Søren Hansen og Claus Uhrenholt.

Anfører Cichosz, Enderleit, Meklenborg og Christian Jensen er ude de næste én til to måneder. Afsked med, tre af sidste sæsons bedste, Aron Mensing, Kay Smits og Sebastian Frandsen.

Så vil kendere vide, at trænere er på absolut overarbejde, når intet er, som det plejer.

TTH Holstebro

 • Odds som DM-guldvinder: 11
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Allan Damgaard
 • Topscorer i sidste sæson: Kay Smits, 200 mål
 • Flest assists i sidste sæson: Kay Smits, 96 assists
 • Ligastatistik sidste sæson: 24 sejre, to uafgjorte, 11 nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Selvfølgelig er dygtige spillere kommet til. Nikolaj Markussen som det helt store hit. Mors-Thy-drengene Tilsted og Gade som det lidt mindre hit, og sørme om der ikke også står helt nye ansigter på den vigtige sidste redningsstation. Nicolaisen og Cavar får brug for klarsynethed, indtil alt igen fungerer nogenlunde normalt.

Målsætninger er noget Fanden har skabt, vil nogle mene. Fakta er dog, at Holstebro-visionen er entydig og klar. Damgaard og hans mange venner skal tættere på dansk håndbolds top 2: Aalborg Håndbold og GOG.

Når alle mand er klar ved pumperne, er det absolut en omsætningsmulig vision. Alle skal medvirke, men jeg går ingen for nær, når jeg godtgør, at der vil være ekstra fokus på Nikolaj Markussen. Han har de ekstraordinære kompetencer, et tophold skal kunne præsentere.

Søren Hansen er i gang. Markussen skal være tovejsspiller for at fremme og sikre mere kvalitet i det kontraspil, cheftræneren ønsker mere kontrol over.

Ligeledes er det Hansens analyse, at TTH skal spille mere sammensat, så alle holdets kompetencer bliver sat til skue. Flere afleveringer, flere temposkift er bare et par af nøglerne, der skal gøre vestjyderne mere effektive.

Presset er enormt. Europæisk håndbold står meget højt på klubbens ønskeseddel. Søndagens returkamp mod slovenske RK Trimo Trebnje er allerede ved at løbe Markussen & Co. af hænde. Seks mål skal hentes søndag i Gråkjær Arena.

Søren Hansen og hans mandskab skal nok få rebet sejlene i tide. Det bliver dog ikke i denne sæson, at TTH kommer nærmere på Aalborg Håndbold og GOG.

Jeg reserverer plads nummer 3 til TTH.

4. Bjerringbro-Silkeborg

Sult og professionalisme skal skabe ny æra

Et godt råd. Hvis du vil sniksnakke, så lad være med at ringe til BSH’s nye træner, Patrick Westerholm.

Sniksnak var nu heller ikke mit mål med opringningen, og jeg blev lynhurtigt klar over, at det var en stålsat - og klar i mælet - Westerholm, jeg havde fanget.

BSH er en stor klub, og jagten går her og nu ind på at hente DM-pokalen til Midtjylland så hurtigt som muligt, proklamerede cheftræneren.

Bjerringbro-Silkeborg

 • Odds som DM-guldvinder: 11
 • Vigtigste spiller ifølge Nyegaard: Alexander Lynggaard
 • Topscorer i sidste sæson: Jacob Lassen, 165 mål
 • Flest assists i sidste sæson: Jacob Lassen, 133 assists
 • Ligastatistik sidste sæson: 22 sejre, to uafgjorte, 13 nederlag

Kilder: Danske Spil og Divisionsforeningen Håndbold

Vejen mod det eftertragtede trofæ var heller ikke til at tage fejl af. Kun ambitiøse og sultne spillere får plads ved spisebordet hos Westerholm.

Apropos spisebord, så står den på daglig frokost – fire dage om ugen – efter formiddagens håndboldtræning, inden eftermiddagen bruges i styrkelokalet.

Den turnus rettes naturligt efter antallet af ugens kampe, men ingen skal være i tvivl om, at professionalisering på alle parametre – træne, spise, restitution, sove med mere – har allerhøjeste prioritet.

Johan Sjöstrand har været instrumental i opbygningen af det mere defensive og kompakte forsvar – efter svensk model – som Westerholm ønsker sat til skue.

Kontraspillet prioriteres højt. Derfor skal der være perioder, hvor det ikke blot er Lynggaard og Toft, der agerer midterakse. Her tænkes også Mads Kjeldgaard ind.

Unge lovende spillere som Jeppe Gade og svenske Ludvig Hallbäck med de ekstraordinært gode håndboldhoveder skal indgå i masser af kombinationer - i et spil med frie valg - med så kompetente aktører som Øris Nielsen, Lassen, Bogojevic og Kjeldgaard.

Presset lander hurtigt på de bedstes skuldre. Europæisk håndbold er nærmest et must for sidste sæsons sølvvindere. Lørdagens nederlag hjemme, 22-23 til Ystads IF, kræver omgående modsvar på lørdag, hvis jagten på det europæiske gruppespil skal lykkes.

Ny æra, omkranset af sult og professionalisme, kan komme med tid.

Lige nu og her bliver det hverken til guld, sølv eller bronze for Patrick Westerholm og hans udvalgte.

BSH bliver nummer 4.

Første spillerunde i HTH Herreligaen

 • Fredericia - Bjerringbro-Silkeborg (1/9)
 • GOG - Ribe-Esbjerg (1/9)
 • Mors-Thy - TTH Holstebro (2/9)
 • SønderjyskE - Aalborg (2/9) - TV 2 PLAY og TV 2 SPORT
 • KIF Kolding - Lemvig-Thyborøn (3/9)
 • Nordsjælland - Skive fH (3/9)
 • TMS Ringsted - Skjern (4/9)

Skanderborg Aarhus er oversidder i første spillerunde.

HTH Herreligaen transferoverblik

Aalborg

Aalborg

Ind: Kristian Bjørnsen (Wetzlar), Jesper Nielsen (Rhein-Neckar Löwen), Martin Larsen (Leipzig), Aron Palmarsson (FC Barcelona)

Ud: Magnus Saugstrup (Magdeburg), Mads Christiansen (Fredericia), Mark Strandgaard (karrierestop), Mikkel Lang Rasmussen (Skjern)

Desuden har Aalborg allerede offentligt, at Mikkel Hansen (Paris) og Mads Hoxer (Mors-Thy) kommer til klubben fra sommeren 2022.

Foto: Aalborg HÃ¥ndbold.

Bjerringbro-Silkeborg

Bjerringbro-Silkeborg

Ind: Patrick Westerholm (ny cheftræner), Simon Sørensen (assistent, Århus Håndbold), Henrik Tilsted (Sävehof), Mikkel Løvkvist (Fredericia), Ludvig Hallbäck (Ystad), Laurenz Kluth (Tusem Essen), Jeppe Gade (retur fra lejeophold i Skive).

Ud: Peter Bredsdorff-Larsen (træner), Sebastian Skube (Chambery), Kasper Larsen (SønderjyskE), August Pedersen (Drammen), Klaus Thomsen (karrierestop), Mads Øris Nielsen (karrierestop), Jesper Nøddesbo (karrierestop), Christian Lorentzen (Skive fH)

Desuden har Bjerringbro-Silkeborg allerede offentligt, at den norske stregspiller Thomas Solstad kommer til klubben fra Elverum fra sommeren 2022.

Foto: BSH

Fredericia

Fredericia

Ind: Mads Christiansen (Aalborg), Cornelius Kragh (Skanderborg), Nikolaj A. Nielsen (Skanderborg)Jens Fredsgaard (Århus), Lasse Balstad (Ystad)

Ud: Jesper Lindgren (Ribe-Esbjerg), Jimmi Andersen (Nordsjælland), Mikkel Løvkvist (Bjerringbro-Silkeborg), Jakob Mikkelsen (Istres), Mathias Hedegaard (Ajax København)

Foto: Fredericia HK

GOG

GOG

Ind: Jerry Tollbring (Rhein-Neckar Löwen), Torbjørn Bergerud (Flensborg-Handewitt), Lukas Jørgensen (Århus Håndbold), Mathias Larsson (Århus Håndbold)

Ud: Emil Jakobsen (Flensborg-Handewitt), Søren Haagen (HØJ Håndbold), Frederik Bo Andersen (Hamburg), Oliver Wozniak (TMS Ringsted), Andreas Haagen (Ribe-Esbjerg – udlejet til TM Tønder), Viktor Neves (SønderjyskE), Anton Filtenborg (TM Tønder), Steven Plucnar (Lugi), Peter Lund (KIF Kolding)

Foto: GOG

KIF Kolding

KIF Kolding

Ind: Jesper Meinby (Drammen), Emil Jessen (Århus Håndbold), Peter Torpegaard Lund (GOG), Daniel Guldsmed (Skive fH), Mats Gordon Krog (Otterup)

Ud: Troels Vejby Jørgensen (Ajax København), Nicolaj Jørgensen (Team Sydhavsøerne), Phillip Lyngby Pedersen (Skive fH), Kristoffer Vestergaard (TM Tønder).

Desuden har KIF Kolding allerede offentliggjort, at Bjarke Christensen (Mors-Thy) kommer til Kolding fra sommeren 2022. 

Foto: KIF Kolding

Lemvig-Thyborøn

Lemvig-Thyborøn

Ind: Dennis Bo Jensen (træner, Ajax København), Martin Hansen (assistenttræner), Jorn Smits (TTH Holstebro), Nicklas Graugaard (TTH Holstebro), Jacob Hessellund (Mors-Thy), Svend Rughave (Skjern Håndbold, leje), Søren Pedersen (ny direktør – tidl. spiller i Mors-Thy)

Ud: Anders Thomsen (træner, Ribe-Esbjerg), Mark Nikolajsen (TMS Ringsted), Pelle Schilling (TMS Ringsted), Ronnie Nicolaisen (TTH Holstebro), Jonas Langerhuus (HC Midtjylland), Jacob Østergaard (karrierestop), Shadrach-Amie Nsoni (Skive fH), Jesper Holm (tidl. assistenttræner)

Foto: Lemvig-Thyborøn Håndbold

Nordsjælland

Nordsjælland

Ind: Jesper Dahl (Århus Håndbold), Jimmi Andersen (Fredericia), Andreas Magaard (TMS Ringsted), Hakan Sahin (Ajax København), Henrik Kronborg (assistenttræner)

Ud: Andreas Nielsen (Mors-Thy), Marcus Holmen (Hallby), Tobias Rasmussen (Grindsted), Anders Agger (TMS Ringsted), Benjamin Jørgensen (Team Sydhavsøerne), Mathias Møller (Alingsås), Nicolas Lundbye Kristiansen (karrierestop)

Foto: Nordsjælland Håndbold

Mors-Thy

Mors-Thy

Ind: Niels Agesen (træner, Randers HK), Andreas Nielsen (Nordsjælland), Emil Hansson (Ystad), Kristian Lund Vukman (Team Sydhavsøerne), Axel Franzen (Allingsås), Andraz Velkavrh (Azoty Pulawy)

Ud: Jonas Wille (træner), Søren Pedersen (karrierestop), Jacob Hessellund (Lemvig-Thyborøn), Jens Dolberg (Fyllingen Bergen), Allan Toft Hansen (Skanderborg), Emil Bergholt (Skjern), Frederik Tilsted (TTH Holstebro), Jonas Gade (TTH Holstebro)

Foto: Mors-Thy HÃ¥ndbold

Ribe-Esbjerg

Ribe-Esbjerg

Ind: Anders Thomsen (assistenttræner, Lemvig-Thyborøn), Markus Mørk (Skanderborg), Jesper Lindgren (Fredericia), Emil Grønbech Hansen (Skive fH), Kim Sonne (Chartres), Torben Petersen (Itres), William Aar (Århus Håndbold), Andreas Haagen (GOG – nu udlejet til TM Tønder), Jonatan Mollerup (Ystad), Jonas Hald Christensen (HEI-Skæring)

Ud: Lasse Uth (Skjern), Runar Karason (Handbolti), Nicolai Nygaard (Chartres), Besard Hakaj (Kristianstad), René Villadsen (HC Midtjylland), Kasper Kvist (HC Midtjylland), Magnus Søndenå (Arendal), Christian Nim (HC Odense)

Foto: Ribe-Esbjerg HH.

Skanderborg Aarhus

Skanderborg Aarhus

Ind: Morten Hempel Jensen (TMS Ringsted), Allan Toft Hansen (Mors-Thy)

Ud: Nikolaj A. Nielsen (Fredericia), Cornelius Kragh (Fredericia), Markus Mørk (Ribe-Esbjerg), Magnus Haubro Jensen (Skive fH)

Foto: Skanderborg Aarhus

Skive fH

Skive fH

Ind: Søren Tau (Elverum), Mads-Peter Lønborg (Århus Håndbold), Oliver Juhl (Skjern), Magnus Haubro Jensen (Skanderborg), Phillip Lyngby Pedersen (KIF Kolding), Benjamin Holm (TM Tønder), Shadrach-Amie Nsoni (Lemvig-Thyborøn), Anders Gade (Skovbakken), Christian Lorentzen (Bjerringbro-Silkeborg)

Ud: Daniel Guldsmed (KIF Kolding), Emil Grønbech Hansen (Ribe-Esbjerg), Jesper Sørensen (karrierestop – nu direktør i klubben), Casper Dohn Jensen (HC Odense), Sebastian Holler Kanstrup (Vendsyssel), Joshua Krohn Grace (Halten), Mads Lynggaard (karrierestop)

Foto: Skive fH

Skjern

Skjern

Ind: Christoffer Bonde (Århus Håndbold), Lasse Mikkelsen (Melsungen), Emil Bergholt (Mors-Thy), Lasse Uth (Ribe-Esbjerg), Alfred Jönsson (Hannover-Burgdorf), Senjamin Buric (RK Zagreb), Mikkel Lang Rasmussen (Aalborg)

Ud: Anders Eggert (karrierestop), Bjarte Myrhol (karrierestop), Jonas Tidemann (Sporting), Elvar Örn Jönsson (Melsungen), Jonathan Stenbäcken (Sävehof), Oliver Juhl (Skive fH), Svend Rughave (Lemvig, lejeaftale)

Foto: Skjern HÃ¥ndbold.

SønderjyskE

SønderjyskE

Ind: Kasper Larsen (Bjerringbro-Silkeborg), August Wiger (Århus Håndbold), Andreas Lang (Alingsås), Viktor Nevers (GOG), Nikolaj Svalastog (Grindsted)

Ud: Josip Cevar (TTH Holstebro), Jon Andersen (Frisch Auf Göppingen), Mikkel Hansen (AMO HK).

Desuden har SønderjyskE allerede offentliggjort, at Mors-Thy-keeperen Rasmus Bech kommer fra sommeren 2022. Han afløser Kristian Dahl Pedersen i SønderjyskE-målet.

Foto: Sønderjyske

TMS Ringsted

TMS Ringsted

Ind: Pelle Schilling (Lemvig-Thyborøn), Mark Nikolajsen (Lemvig-Thyborøn), Anders Agger (Nordsjælland), Oliver Wozniak (GOG), Patrick Bols (Helvetia Anaitasuna)

Ud: Morten Hempel Jensen (Skanderborg Aarhus), Frank Mikkelsen (HØJ), Andreas Magaard (Nordsjælland), Andreas Hampe (TM Tønder)

Foto: TMS Ringsted

TTH Holstebro

TTH Holstebro

Ind: Nikolaj Markussen (Veszprem), Frederik Tilsted (Mors-Thy), Jonas Gade (Mors-Thy), Josip Cavar (SønderjyskE), Ronnie Nicolaisen (Lemvig-Thyborøn), Rasmus Kier (Århus Håndbold)

Ud: Aaron Mensing (Flensborg-Handewitt), Sebastian Frandsen (Porto), Kay Smits (Magdeburg), Rickard Frisk (Alingsås), Nicklas Graugaard (Lemvig-Thyborøn), Odinn Thor Rikhardsson (Handbolti), Jorn Smits (Lemvig-Thyborøn), Johan Kofoed (Ajax København)

Desuden har TTH Holstebro allerede offentliggjort, at Mathias Smed (Skanderborg Aarhus), Miha Zvizey (Ribe-Esbjerg) og den norske målmand Sander Heieren fra Drammen alle kommer til klubben fra sommeren 2022.

Foto: TTH Holstebro.